Hrvatski Fokus
Kultura

Liričnost, transparentnost i nježnost radova

Pregled radova umjetnika koji pripadaju kršćanskoj religiji

 
 
U povodu izložbe NIT u Dubrovniku razgovaramo s akademskom slikaricom Ivanom Jovanović Trostmann.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/naslovnica-nit.jpg
• Izložba Nit je otvorena 22. listopada 2019. Izazvala je veliki interes.
– Izložba je bila zanimljiva jer pokazuje pregled radova umjetnika koji pripadaju kršćanskoj religiji, ali isto tako katoličkoj i pravoslavnoj vjeroispovijesti  i svaki autor na svoj način opisuju lik Isusa Krist tj. Nit koja nas povezuje.
 
• Koliko je umjetnika sudjelovalo?
– Izlagalo je 14 umjetnika. Otvaranje izložbe organizirano je uz glazbenu pratnju slavljeničkog zbora Effatha s voditeljem prof. Mihom Boškovićem i zbora sv. Anastasija s voditeljicom prof. Brankom Janković. Likovni postav Teo Trostmann i o. Stevan Kovačević. Uvodnu riječ imali su pater Vinko Maslać i don Marin Lučić kao i o. Dražen Tupanjanin. Sve uz blagoslov biskupa Mate Uzinića. Kroz predstavljanje večernjeg programa vodila nas je prof. Maja Žugaj-Borić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Nit_02.jpg
• Kako najjednostavnije predstaviti izložbu onima koji je nisu vidjeli?
– Umjetnici Dubrovnika u svojim radovima predstavili su impresionistički pristup temi i ne samo u oblikovanju likova nego i u atmosferi prizora, dok su gostujući umjetnici svojim likovnim izričajem predstavili likove Anđela, svetaca i Isusa Krista u stiliziranoj formi koja i bojom i elementima forme otvara percepiranje teme kroz likovnost ikona. Liričnost, transparentnost i nježnost radova dubrovačkih umjetnika naglašena je u susretu s ljepotom znalački oblikovanih i konturno naglašenih likova umjetnika koji pripadaju slikarima pravoslavne vjeroispovijesti. Zanimljiv susret.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Pripadam trećoj generaciji slikara u obitelji

HF

BALTES – On samo pročišćuje (1)

HF

Zanimljivi izlagački istup slikara Mladena Žunjića

HF

Motiv tijela u opusu Petera Weisza

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više