Hrvatski Fokus
Religija

Sveta Šušanik

Kći poznatoga armenskoga vojskovođe Vardana Mamikonjana

 
 
Šušanik (oko 440. – 475.) je kći poznatoga armenskoga vojskovođe Vardana Mamikonjana (oko 388. – 26. svibnja 451.) (Vardan Mamikonjan – legendarni junak armenskoga naroda). Pravo je njezino ime Vardanduht (nazvana u čast otca), a umiljenica od imena Šušan (Susanna) – Šušanik. Šušanik je supruga pitiahša (vladara) južnoga Kartlija (povijesno-zemljopisno područje Gruzije) Varskena. Njezin je životopis poznat iz djela “Mučeništvo svete kraljice Šušanik” (prvi sačuvani spomenik gruzijske književnosti) koji je sastavio Šušanikov osobni ispovjednik Iakob Curtaveli, gruzijski književnik konca 5. st.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Susanik1_3.jpg
Njezin suprug Varsken zbog političkih razloga odrekao se je Krista i otputovao 466. god. u Perziju šahu Peroziju (458. – 484.). Radi saveza sa šahom obratio se je na zoroastrizam, monoteističku religiju sasanidske Perzije. U Perziji se je oženio po drugi put kćerkom perzijskoga šaha. Saznavši za to Šušanik odlazi u ćeliju gdje se danonoćno moli. Razljućen vladar isprva uz pomoć nagovarenja, a zatim se je prisiljavanjem pokušao vratiti Šušanik u dvorac. Šušanik, ne želeći krvoprolića, na nagovar rodbine se je vratila u dvorac. Za dva dana Varsken je priredio gozbu na kojoj je pokušao nagovoriti ženu da se odrekne Krista. Ona je odbila Varskenovo i rodbinsko nagovaranje. Tada je Varsken žestoko izbio ženu, bacio u okove i zatvorio u jednu od dvorskih soba.
 
Tijekom korizmenoga posta Varsken je krenuo u pohod protiv Huna, a Šušanik se je oslobodila iz zatočištva i ponovno je otišla u ćeliju blizu crkve. Vrativši se nakon rata Varsken je shvatio da Šušanik nije promijenila svoju kršćansku vjeru. Tada ju je Varsken počeo bezdušno mučiti, ali nije dobio od nje odreknuće od Krista. Godine 469. god. naložio je da ju bace na vječna vremena u tamnicu utvrde. Tijekom šest godina zatvora u tamnicu je dolazilo mnoštvo ljudi i svatko je dobivao uz Šušanikinu molitvu ono što mu je trebalo: bezdjetni – djecu, bolesni – izlječenje, slijepi – vid.
 
Prije smrti ju je posjetio u tamnici gruzijski katolikos-biskup Samuil I. (474. – 502.), biskup Ivan i duhovni otac Iakob Curtaveli. Moći mučenice Šušanik s počastima su pokopali isprva u crkvi grada Cortaga, a zatim za vrijeme gruzijskoga katolikosa Samuila IV. (582. -591.) preneseni su u Tbilisi, u crkvu Metehi (crkvu Uznesenja Presvete Bogorodice). Njezine zadnje riječi su bile: “Blagoslovi Gospodine Bože moj, jer je s mirom i legla i zaspala”.
 
Sveta mučenica Šušanik (Susanna Ranska ili Gruzijska) je svetica Gruzijske pravoslavne crkve, Armenske apostolske crkve, Armenske katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve.
 

Artur Bagdasarov, https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/a-b/bagdasarov-artur/32947-gruzijska-knjeginja-susanik.html

Povezane objave

Motiv Raspeća

HF

SOLUS CATHOLICUS – Žele nam uništiti Božić

HF

Blagoslov reljefa u Runovićima

HF

Gospin plač

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više