Hrvatski Fokus
Gledišta

“Antifašistička” diktatura

Savezništvo Tita, Staljina i Hitlera trajalo je 637 dana, a 72 dana savezništvo Tita, Pavelića, Staljina i Hitlera

 
 
Hrvatski sabor se u četvrtak 14. studenog izjasnio se sa 105 glasova ujedinjene "antifašističke koalicije" HDZ-SDP-SDSS-HNS-GLAS-IDS, ostalih zastupnika nacionalnih manjina i Bandićevih žetončića protiv amandmana zastupnika Zlatka Hasanbegovića o ukidanju obilježavanja 22. lipnja, tzv. Dana antifašističke borbe kao državnog blagdana te protiv uvođenja sovjetskoga tzv. Dana pobjede nad fašizmom 9. svibnja kao spomendana. Jednakim brojem glasova ista koalicija spriječila je referendumsko izjašnjavanje za promjenu izbornih pravila za izbor zastupnika u Hrvatski sabor građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Ne Istanbulskoj konvenciji" prihvativši obrazloženje smijenjenog bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića o nedovoljnom broju potpisa za održavanje referenduma. Po hitnoj proceduri izglasali su Zakon o blagdanima i spomendanima i time nepotrebno produbili postojeće podjele u hrvatskom društvu. Premda su građanske inicijative "Glasujmo imenom i prezimenom" 2014. godine s 380.649 potpisa i "Narod odlučuje" s preko četiristo tisuća potpisa birača tražile promjenu izbornih pravila Hrvatski sabor nije promijenio izborne jedinice određene Zakonom 29. listopada 1999. godine, a broj zastupnika je ostao preko 150. 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/dadd8eb83633dccb566769fde7f085e4.jpeg
"Diktatori Pavelić i Tito i njihovi režimi bili su negacija slobode", napisao je 23. kolovoza ove godine povodom Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier. Iako se ta činjenica rijetko ističe u javnosti, na početku Drugog svjetskog rata, od 23. kolovoza1939. do 21. lipnja 1941. godine, nacisti i komunisti su imali pakt o nenapadanju, napisao je Stier. Puno prije komunista u Istri su se suprotstavljali fašistima hrvatski kršćanski antifašisti, a među njima bili su: Antun Milovan kojega su komunisti ubili 1945., otac biskupa Ivana i bliski suradnik mons. Bože Milanovića. Danas se prisjećamo Antuna Milovana, blaženog Miroslava Bulešića, kao i svih nevinih žrtava fašizma i komunizma. Njihova žrtva svjedoči o istinskoj ljubavi prema slobodi, o kršćanskom i demokratskom suprotstavljanju svakom totalitarnom režimu i ideologiji. Totalitarizam se ne može opravdati pukim otporom drugom totalitarizmu, bez iskrenog zalaganja za slobodu i demokraciju. Zato će svaki istinski demokrat odbaciti totalitarnu ideologiju i propagandu, kako Pavelićevog antikomunizma tako i Titovog "antifašizma". Iako međusobno suprotstavljeni, ti su diktatori i njihovi režimi bili negacija slobode napisao je Davor Ivo Stier 23. kolovoza ove godine.
 
Savezništvo Tita, Staljina i Hitlera trajalo je 637 dana, a 72 dana savezništvo Tita, Pavelića, Staljina i Hitlera. Koliko je poljskih židova i poljaka stradalo za 709 dana savezništva Tita, Staljina i Hitlera u nacističkim logorima u Poljskoj i koliko je stradalo u staljinskim čistkama u Poljskoj i okupiranim baltičkim državama pitam članove "antifašističke" koalicije? U tom su razdoblju stradali poljski časnici u Katinskoj šumi i Kraljevina Jugoslavija je pristupila Trojnom paktu. Komunistička partija Jugoslavije na čelu s josipom Brozom Titom nije reagirala. Napadom Hitlerove Njemačke 22. lipnja 1941. odmetnuli su se provjereni staljinisti u šumu blizu Brezovice da pomognu obrani "Zemlji velike laži" kako je Staljinov Sovjetski savez opisao  vođa Proštinske bune dr. Ante Ciliga.  
 
Dr. Ante Ciliga, jedan od najvećih političkih mislilaca hrvatskog naroda, bio je žrtva talijanskog fašizma, staljinizma, Pavelićeva kvislinškog režima i titoizma. Proveo je nekoliko godina u gulazima Sovjetskog Saveza i u progonu u Sibiru, preživio je koncentracijski logor Jasenovac, a o tim stradanjima ostavio je pisana svjedočanstva u knjigama »Sam kroz Europu u ratu (1939.-1945.)« i »U zemlji velike laži«. Vratio se iz progonstva u Hrvatsku nakon promjena 1990. godine, a umro je 1992. godine u staračkom domu u Zagrebu.
 
Proštinska buna,pobuna seljaka jugoistočne Istre koji su početkom veljače 1921. pružili otpor fašistima zbog zabrane uporabe hrvatskih nacionalnih obilježja i hrvatskog jezika te napada na mještane. Radi zastrašivanja pučanstva fašističke su skvadre upadale u istarska sela. Prvi takav pohod u Krnicu i Proštinu poduzele su u noći 2.-3. Veljače 1921., drugi sredinom ožujka, a treći početkom travnja iste godine. Zbog toga su Proštinari odlučili pružiti organizirani otpor. Glavni organizator otpora bio je dr. Ante Ciliga, koji je na Proštini, zajedno s tamošnjim komunistima, osnovao partijsku organizaciju. Postrojbe regularne talijanske vojske i policije s 400-tinjak pripadnika, te sa 100-tinjak članova fašističke skvadre upale su u proštinska sela 5.travnja.1921. i slomile otpor tamošnjih tristotinjak slabo naoružanih seljaka. Fašisti su spalili selo Šegotiće te još nekoliko kuća u ostalim selima. Od 400 osoba privedenih u puljski istražni zatvor, protiv 12-orice pokrenut je kazneni postupak, ali su odlukom talijanske vlade potpali pod opću političku amnestiju i oslobođeni daljnjega sudskoga progona.
 
Hrvati se zaista s pravom mogu ponositi prvim antifašističkim ustankom u Europi!  No, to zasigurno nije komunistički ustanak 1941. kada su dotadašnji saveznici nacisti i komunisti krenuli u međusobni ideološki obračun, već buna istarskih Hrvata protiv talijanskog fašizma još 1921. godine. Dan antifašističke borbe trebalo je promijeniti na 5. travnja. Hrvatski narod je u 20. stoljeću pretrpio strahovite progone i ubijanja od svih monstruoznih režima "stoljeća svjetskih ratova“: fašizma, nacizma i komunizma. Ovaj posljednji je odnio i najveće žrtve i bio poražen u Domovinskom ratu, a ovaj prvi je dobio svoj prvi udarac u Europi  u tadašnjoj Italiji baš od – ponosnih i slobodoljubivih istarskih Hrvata. Od 1945. do 1990. godine trajala je "antifašistička" diktatura režima provjerenih staljinista maršala Josipa Broza Tita, a od 3. siječnja 2000. godine do današnjeg dana traje diktatura potomaka provjerenih staljinista i bivših suradnika represivnog aparata komunističke Jugoslavije ( udbaša i kosovaca ). Prešutjeli su Deklaraciju Vijeća Europe o osudi nacizma, fašizma i komunizma od 13. rujna ove godine.
 
Preporučam zastupniku Radinu da pročita "U zemlji velike laži" prvog antifašiste u Europi dr. Ante Cilige i "Sam kroz Europu od 1939. do 1945. godine" u kojoj opisuje svoje uzničke dane u Jasenovačkom koncentracijskom logoru i da posjeti fojbu Golubinčinu kod Raklja u koju su partizani 9. svibnja 1945. godine pobacali u jamu ratne zarobljenike koji su se predali na Muzilu u Puli pod zapovjedništvom kontraadmirala Georga Waue. Prikrivaju fojbe, a osuđuju poklič " Za dom spremni". Zločini su zločini gospodo "antifašisti", a svim žrtvama treba davati počast. Neka se raspitaju u Krnici kako je završio partizan Gvido Delbianco u fojbi kod sela Trlji ili da pitaju bivšeg zastupnika Damira Kajina. Zastupnici Pupovac i Radin su svojim ponašanjem krivi za zahtjeve iz II. referendumskog pitanja građanske inicijative " Narod odlučuje". Kao predsjednicima Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina urudžbirao sam im više predstavki, ali oni nisu odgovorili niti na jednu i time su mi uskratili temeljno ljudsko pravo na odgovor. U prilogu sam im dostavio presliku predstavke od 22. veljače 2011. godine vezane za zločin nad zarobljenim njemačkim vojnicima koji su se predali partizanima 7. svibnja 1945. godine na Muzilu u Puli, a završili su u fojbi Golubinčini kod Raklja na koju mi nisu odgovorili.
 
Odluka Plenkovićeve Vlade da se neće mijenjati sporne odredbe Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor za iduće parlamentarne izbore, premda je  2017. predstavljajući u Saboru program svoje Vlade, najavio “pristupanje temeljitoj analizi postojećeg izbornog sustava kako bi se ispravili njegovi nedostaci, neusklađenosti između Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i Zakona o izbornim jedinicama, te prevelika odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama” je dokaz diktatorskog ponašanja Plenkovićeve "anifašističke" koalicije.
 
Vlada se pozvala na stajalište Ustavnog suda Republike Hrvatske od 24. rujna 2015., kako “Hrvatski sabor treba ustrajati na dobroj parlamentarnoj praksi koja se sastoji u njegovoj suzdržanosti da donosi, mijenja ili dopunjuje izborno zakonodavstvo godinu dana prije održavanja redovitih parlamentarnih izbora”. Također,  Vlada se poziva na smjernice i obrazloženja, usvojene od Venecijanske komisije 2002. godine, prema kojima se “osnovni elementi izbornog zakona smiju mijenjati najkasnije godinu dana uoči izbora”. Od 2014. godine dostavljao sam temeljite analize i prijedloge izmjena Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor s prijedlogom tri i pet izbornih jedinica, unutarstranačkih izbora s preferencijskim glasovanjem i dvokružnog mješovitog izbornog sustava prema kojemu bismo birali 54 zastupnika dvokružnim razmjernim sustavom i 48 zastupnika dvokružnim većinskim izbornim sustavom. Venecijanska komisija preporučuje usklađivanje izbornih jedinica ovisno o kretanju broja stanovnika ili birača izbornih jedinica. Vlade Republike Hrvatske dvadeset godina nisu uskladile izborne jedinice s demografskim kretanjima stanovništva.
 
Kako nije sram predsjednika sabora Gordana Jandrokovića 808 i druge zastupnike Hrvatskog sabora?  Broj 808 dobivenih preferencijskih glasova pokazuje stav birača da Gordan Jandroković nije zaslužio  ni zastupničko mjesto, a kamoli mjesto predsjednika Hrvatskog sabora. Vladimir Šeks, koji je 1999. predvodio radnu skupinu za izradu izbornog zakona, potvrdio je novinaru Jutarnjeg lista Robertu Bjrušiju da i dalje smatra kako se radi o dobrom zakonu, što dokazuje podatak kako su od 2000. do danas svi parlamentarni izbori održani na osnovi ovog zakona. Zanimljivo je, međutim, da – za razliku od vlada HDZ-a i SDP-a – on podržava zahtjev Ustavnog suda o izjednačavanju broja birača u izbornim okruzima:
“Za to treba izmijeniti Zakon o izbornim jedinicama i bilo bi dobro to napraviti”, rekao je Šeks. Gospodinu Šeksu i "antifašističkoj" koaliciji Zakon za izbor zastupnika u Hrvatski sabor je dobar jer 20 godina "stabilno" = diktatorski vladaju hrvatskim narodom. Odgovara HDZ-u i SDP-u, a ne odgovara većini hrvatskih birača. Vlade predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića 2014. i magistra Andreja Plenkovića 2018. godine su grubom manipulacijom biračima s prebivalištem u Hrvatskoj spriječile referendumsko izjašnjavanje o izbornim pravilima utjecajem tvorca nakaznog ZIZHS Vladimira Šeksa i Kuščevićevim = Plenkovićevim "festivalom demokracije".
 

Mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elektr.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezani članci

Četnicima dani odbrojani u Srbu

HF

Namještaljka na IRB-u

HF

Đorđe Ćurčić: Želimo doći do dodatnih sredstava

HF

Dvokružni mješoviti izborni sustav

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...