Hrvatski Fokus
Religija

Uradak multidisciplinarnog umjetnika

Svjetlosna instalacija božićnih jaslica Vice Tomasovića za kapelu sv. Arnira

 
 
U kapelici sv. Arnira, najznačajnijem gotičko-renesansnom arhitektonskom spomeniku u Splitu, u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine, otkrivene su jaslice, uradak multidisciplinarnog umjetnika Vice Tomasovića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/2019-12-12-20-20-8620-.jpg
Sadržajno specifična svjetlosna instalacija božićnih jaslica Vice Tomasovića za kapelu sv. Arnira zasnovana je na predaji o crkvici Svetog Arnira u Poljicima. Rajnerije je rođen u Romagni oko 1100. godine. Bio je redovnik, benediktinac, u samostanu Kamalduensa u Fonte Avellanu u Italiji, a od 1156. biskup u Cagliju. Na splitsku nadbiskupsku stolicu postavio ga je papa Aleksandar III. 1175. nakon smrti nadbiskupa Gerarda. Kao biskup pratio je papu u Veneciju, a sudjelovao je i na Trećem Lateranskom saboru.  Putovao je i u Carigrad kako bi zastupao interese grada Splita i biskupije. Godine 1177/78. održao je u Splitu pokrajinski crkveni sabor radi sređivanja crkvenih prilika. Toma Arhiđakon kaže za njega da je proširio imanja splitske Crkve. Zbog lažnih darovnica imanja u Srinjinama koje se nalazilo na granici posjeda između splitske i omiške komune nadbiskup je došao u spor s plemenom Kačića. Nazvali su ga 'najgorim biskupom' jer je na njihove zemlje htio udariti namete na osnovi darovnica biskupiji koje su oni smatrali lažnima. Kada je osobno došao u Poljica, Nikola Kačić i njegovi kmetovi Reljići kamenovali su ga na smrt 4. kolovoza 1180. u klancu u Dubravi.
 
Nadbiskup nije izdahnuo na tom mjestu, već u Mutograsu. Benediktinke su u samostan koji se nalazio izvan Dioklecijanove palače primile njegovo tijelo. Kasnije je preneseno u Kaštel Lukšić. Već je Toma Arhiđakon zabilježio neka čuda koja su se dogodila zagovorom biskupa Arnerija. Na temelju čuda papa Aleksandar VIII. odobrio je 1690. njegovo štovanje i imenovao ga suzaštitnikom Splitske nadbiskupije. Kasnije ga Crkva proglašava blaženim. Kapela svetoga Arnira postoji u Splitu ispred sjevernog zida Dioklecijanove palače iako su Splićani gotovo zaboravili svog suzaštitnika. Na mjestu pogibije u Dubravi provrela je voda iz žive stijene. Nad tim malenim izvorom vjernici su u XVI. stoljeću podigli kapelu. Istraživanja su pokazala da voda u sebi nema nikakvih ljekovitih svojstava ali mnogi ljudi i djeca su zagovorom Sveca ozdravili od tegoba kožnih bolesti (posebno bradavica) i drugih zala pa se voda smatra čudotvornom. I sam nepresušan izvor u živoj stijeni je zanimljiv po sebi i stoljećima privlačan hodočasnicima. U ljetnim mjesecima, u vrijeme najvećih suša voda lagano izvire poput rose. Otisak nadbiskupovih koljena koji je nastao u stijeni na mjestu na kojem je pod udarcima kamenja pao prenesen je u Split. Hodočasnici rado dolaze u živopisni klanac i malenu crkvu zatražiti Božji blagoslov i zagovor svetoga Arnira tijekom cijele godine a posebno na blagdan 4. kolovoza.
 
Upravo ta čudotvorna voda nalazi se u staklenkama koje su postavljene u konstelaciju koja odgovara sceni jaslica. Posude se međusobno razlikuju veličinom, oblikom i složenošću kristalnog nosača unutar same posude, a svaka staklenka predstavlja jedan od likova koji se u grupi tradicionalno predstavljaju. Unutar staklenke je objekt koji simbolizira pojedini lik, tako je Marija – bijela ruža bez trnja i krunica, Mali Isus – neposvećena hostija, Josip je štap koji je procvao s ljiljanima, Melkior – zlato, Gašpar – tamjan, Baltazar – smirna. Ispod svake staklenke nalazi se led rasvjetno tijelo podešeno na različitu snagu. Tako je mali Isus najsvjetliji, zatim Gospa, Sv. Josip, pa tri kralja. Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina, rekao je kako su ovo treće jaslice koje su napravili u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Splita. „Mislim da su ovo jedinstvene jaslice u cijelom kršćanskom svijetu. Autor je u pravoj mjeri pogodio ono što je suvremeno u umjetnosti i ono što je tradicionalno bitno u koncepciji jaslica.“
 
Multidisciplinarni umjetnik Vice Tomasović rođen je 1986. godine u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje diplomira 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Predsjednik je Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika u Splitu i voditelj izložbene djelatnosti u Salon Galić. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Svjetski skup za obranu progonjenih kršćana

HF

Papa Franjo o Međugorju

HF

Domoljublje

HF

Apostoli Tadej i Bartolomej

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više