Hrvatski Fokus
Intervjui

Jedino mi lebdi nad patnjom trpeći Krist

Slikarstvo je posrednik, jezik, kojim umjetnik nudi svoje umjetničke i ljudske doživljaje povijesti, sadašnjosti i slutnju budućnosti

 
 
Akademski slikar i profesor na splitskoj ALU-u, Josip Botteri Dini, pripada malobrojnom vrhu najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnika. U povodu prikazivanja dokumentarnog filma, nedavno realiziranog, o njegovom kompleksnom sakralnom opusu razgovaramo s umjetnikom.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/josip_botteri.jpg
• Gospodine Botteri, u povodu Vašeg ne malog doprinosa sakralnoj umjetnosti, nedavno je dovršen i svečano prikazan dokumentarni film  o Vašem opusu.
– Niz autora je radilo na filmu, dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, muzikologinja i povjesničarka književnosti, nedavno je sa suradnicima dovršila snimanje dokumentarnog filma o mojem sakralnom djelu. Film obuhvaća veći dio mojeg djela. Moram kazati kako je to vrlo zamršen pothvat, koji je tražio mnoga putovanja i veliki studijski posao. Film predstavlja izbor iz mnoštva djela iz različitih vremenskih razdoblja i pruža uvid u bitne razvojne promjene.
 
• Ključna karakteristika ovoga filma.
– Ključna misao autorice filma je evanđeoska baština i hrvatski nacionalni identitet u mojem likovnom djelu. I sam naslov filma „SIMFONIA CROATICA ET CHRISTIANA“, daje naslutiti tu ideju. Moram istaknuti produkciju, Udrugu Prosoli-sveta glazba, kao i Real grupu, kao i koprodukciju TV Laudato. Film su snimali Boris Poljak, Dean Ganza, Andrej Bunić. Layout i grafička obrada: Jakov Gaćina. U filmu su govorili dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, prof. Nevenka Nekić i prof. Stanko Špoljarić. U filmu govorim i ja, kao umjetnik o svojem djelu.
 
• Kako ste doživjeli projekciju filma?
– Lijepo je doživjeti i film o svojem djelu jer se i sam mogu šetati kontinuitetom vlastitog doživljavanja svetih tema. Sveto nas prožima i traži naše potpuno predanje. Bavljenjem svetom umjetnošću, umjetnik je prihvatio poziv od Gospodina. A Njegovom se pozivu ne može ne odazvati. Film je sažetak i putopis kroz moje slikarstvo. Učini mi se ponekad, kako je trebalo biti ležerniji i nastavljati neka iskustva koja su možda nedovoljno korištena. Ali u umjetnosti postoji neprestano traganje i čežnja za novim. To se može osjetiti i u ovom filmu. Film je optočen lijepom glazbom, koja sve slikovno i izrečeno harmonički povezuje u skladnu cjelinu.
 
• Film se dugo stvarao?
Film SIMFONIA CROATICA ET CHRISTIANA se snimao u više navrata, u rasponu od dvije godine, na međusobno veoma udaljenim mjestima.
 
• I dalje, svaki ste dan u atelijeru.
– U atelijeru boravim redovito, po mojem raspoloženju, kada me nikakvi drugi razlozi ne ometaju. Umjetnikov problem je vraćanje iz svakodnevne stvarnosti u svoju stvarateljsku samoću. Ako se ne može biti sam, tada se ne može stvoriti ništa od posebne vrijednosti.
 
• Što pripremate?
– U pripremi sam za sljedeću izložbu, koja mora prikazati sve slojeve životnog predanja umjetničkom pozivu. Nisam se zaustavio u niti jednom obliku likovnosti. Uz vitraje i mozaik, bavim se i štafelajnom slikom, crtežom i grafikom.
 
• Što je važno u nastanku likovnog djela?
– Slikarstvo je samo posrednik, pa može se kazati i jezik, kojim umjetnik nudi svoje umjetničke i ljudske doživljaje povijesti, sadašnjosti i slutnju budućnosti. Posebno moram istaknuti ljudsku patnju, koju doživljavam i izražavam u mojem djelu. U teškim tragedijama jedino mi lebdi nad patnjom trpeći Krist, kao utjeha i nada. Krist nam je blizak, jer on je za nas, za naše vječno spasenje kao Bog, nedužan, iz neizmjerne ljubavi trpio i podnio muku križa, čak, kako su Rimljani govorili: ludost križa.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/Josip-Botteri-Dini-Tri-kralja-nosahu...-ulje-na-platnu-42-x-33-cm-8.00000kn.jpg
• Koliko je film važan za umjetnost?
– Film o umjetnosti je poput knjige-monografije, pruža pregled razvoja određene umjetničke osobnosti i daje tako zainteresiranom čovjeku mnogo potrebnih informacija,kako bi stvorio svoj osobni stav prema toj kulturološkoj stvarnosti. Film je medij koji je privlačan i suvremenom promatraču blizak. Audiovizualna sredstva danas su najčešći put pružanja informacija, posebno onih o likovnosti.
 
• Planovi?
– Ako mi Gospodin dade snage i zdravlja preda mnom je osim izložbe i monografija, a uz to i neki veliki projekt. Nadam se kako će se neki i ostvariti.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Proces slikanja zahtijeva i meditaciju i strast

HF

Presuda protiv Zdravka Mamića je nezakonita

HF

Velika je razlika između Mustača i Perkovića

HF

Krajnji cilj kulturnoga svojatanja uvijek je teritorijalno svojatanje

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...