Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

ISELJAVANJE – Nekoć i danas!

Crtica iz 1906. godine o iseljavanju Hrvata

 
 
"Jedno od najživotnijih naših javnih pitanja jest iseljeničko. Narod bježi ovamo ne samo iz siromašnih krajeva domovine, nego i iz plodnih te bogatih. Dokaz je to, da se pozvani faktori u Hrvatskoj ne brinu za radničko i gospodarsko pitanje naroda; nastoje o tome nešto samo pojedinci, ali općega se rada ne vidi. A narod sam nije se mogao vlastitim silama podignuti pod dosadašnjim sistemom korupcije i političke potlačenosti. Taj je sistem držao učitelje i škole, činovnike i sve upravne urede u duševnoj skučenosti: slobodno misliti i govoriti nije se dalo, pa nije čudo, da je narod u takvim prilikama zaostao u radnoj vještini i trgovačkoj sposobnosti. Tereti i troškovi su pak svaki dan rasli, pa ljudi ne znadoše drugo, nego bježati u Ameriku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/hinko-sirovatka-hrvati-prema-austriji-magjarima-slika-118554368.jpg
A na mjesto našega čovjeka useljuje se u domovinu tudjinac…. i svaki ovaj dobro prolazi, pače se obogaćuje. Tisuće pak naših ljudi, koji ovamo dodjoše, da od zla pobjegnu, snalazi ovdje često veća nevolja, nego se i zamisliti dade."
 

Hinko Sirovatka, Chicago, Hrvatska zastava, br. 24., 14. lipnja 1906.

Povezane objave

U porođajnim mukama nastajala je Hrvatska dopunska škola u Švicarskoj

HF

Guillermo Mimica Cárcamo u Kaštelima

HF

Što se je prešutjelo reći u časopisu “MATICA” br. 12. iz 2009.?

hrvatski-fokus

Što se sve ne zna o Hrvatima u SAD-u

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više