Hrvatski Fokus
Kultura

Stjepko Mamić u Europskom parlamentu

Osebujni morski motivi mreža, noćnog ribanja, barki, riba, morske flore i faune

 
 
U sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu u utorak 17. prosinca 2019. otvorena je izložba Stjepka Mamića, hrvatskog slikara sa zavidnom međunarodnom reputacijom. Izložbu je organizirala naša europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić uz pokroviteljstvo ECR grupacije Europskog parlamenta koja je nakon otvorenja izložbe upriličila svečanu večeru povodom Božića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/11.jpg
Stjepko Mamić je kao gošće na svojoj izložbi ugostio francusko-izraelsku skulptoricu iz Pariza Myriam Sitbon Mendel i hrvatske modne dizajnerice sa kojima surađuje: Splićanku Sladanu Krstic koja živi i radi u Rimu te Jasnu Herak koja živi i stvara u Dubrovniku. Vernissageu je nazočio veliki broj europarlamentarnih zastupnika iz svih zemalja članica. Posebno je lijepo bilo vidjeti na okupu skoro sve naše zastupnike u Europskom parlamentu koji su čestitali Stjepku Mamiću na izložbi i iskazali zadovoljstvo što je ovako posebno lijepa izložba uvod u predsjedanje Hrvatske u Europskoj Uniji.
 
Ovaj Dubrovčanin je u svijetu likovnosti prepoznatjiv po njegovim osebujnim morskim motivima: mrežama, noćnom ribanju, barkama, ribama, morskoj flori i fauni, svemu lijepom što u moru i okolo mora živi. Njegovi morski pejsaži su i ovoga puta izazvali veliko zanimanje publike, brojnih europarlamentarnih zastupnika i drugih zaposlenika Europskog parlamenta ali i službenih posjetitelja koji su već tijekom postavljanja izložbe zagledali slike i iskazali otvoreno divljenje Mamićevim djelima. I zaista, u Europskog parlamenta u kojem izložbi ne manjka jer se čeka prosječno oko dvije godine za termin izložbe i to ako prijavljena izložba prođe selekciju odbora, mnogi su rekli i umjetniku i organizatorici izložbe europralamentarnoj  zastupnici Ruži Tomašić i njenim suradnicama kako je ovo najljepša izložba koju su vidjeli ne smo u EU-u nego općenito. Kao što je pomorski kapetan Stjepko sa tridesetogodišnjim iskustvom u trgovačkoj mornarici odgovorio novinarima “kako je tijekom navegavanja sedam puta oplovio svijet, njorio po svim svjetskiim morima upijajući morske prizore koje bi po dolasku doma prenosio na platno” i ustvrdio kako nigdje nema ljepšeg mora od našeg Jadranskog.
 
Na otvorenju izložbe prikazano je nekoliko modela Sladane Krstic i svečanih ženskih torbi Jasne Herak koje je ručno oslikao Stjepko Mamić. Drugog dana održana je modna revije modne dizajnerice Sladane Krstic, rođene Splićanke, vlasnice  brenda Queenmood Couture. Modeli su prošetali u najnovijoj kolekciji svečanih ženskih haljina i kombinezona te salova-stola od svilenih materijala sa dizajnom Stjepkovih slika tj. motivom riba. Kolekcija je pripremljena za 2020. godinu; prikazan je i dio kolekcije Sladane Krstica koja je promovirana na ekskluzivnom Alta Roma Fashion Week 2019., u Milanu i na Malti. Prikazani su i modeli Jasne Herak, crna haljina i kombinezon na kojima je Mamić oslikao mreže.
 

Dr. sc. Dražana Martinović Mamić

Povezane objave

Češki slikar u Župi Dubrovačkoj

HF

Zajednički senzibilitet dviju autorica

HF

Motiv straha u opusu Petera Weisza

hrvatski-fokus

Dubrovački slikar uspješan u svijetu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više