Hrvatski Fokus
Kultura

Čudesni učinak kišnih kapi

Kolor je dobio finiju oštricu

 
 
Svaki novi ciklus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, novi je uspješni eksperiment, kao i ovom prigodom u nizu ulja i akrila na velikom formatu platnu, obrađen Rain drops effectom, doista čudesnim učinkom kišnih kapi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/slika-mladen.z-7.jpg
Gusti i snažni nanosi kolora, oblikujući njegove poznate ovalne energetske oblike, na ovim su slikama odaju posve drugi dojam. Riječ je o nježnoj realizaciji već poznatih motiva i oni sada imaju drugačiji i ponešto zagonetniji karakter na putu slikara prema figurativnim formama.
 
Da, istodobno je očito kako slikar povremeno, namjerno ili nenamjerno klizne prema figuraciji u svojem svakodnevnom atelijerskom ogledanju sa slikom u nastajanju. Učinak kišnih kipa djeluje umirujuće na Žunjićeve razigrane volumene ali ne razblažuje nazočnu energiju koja i dalje gospodari ovim prostorima, bilo načinima i pravcima kretanja i naravno snazi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/slika-mladen-z.8.jpg
Naravno, valja dodati kako kolor ništa nije izgubio na svojoj prodornosti, eksplozivnosti, dobio je finiju oštricu, jednostavno je otmjeniji. Veliki format i dalje je izvrsno temeljno ishodište, kao jedinstveni nepromjenljivi faktor, uz brojne kolorističke i oblikovne varijacije.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Jednostavnost vrhunac ljudskih tvorevina

HF

Kada ja ne mogu

HF

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije u petak 29. travnja u 20:30 sati

hrvatski-fokus

Okusa ka more

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više