Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Ministar “opravdava” otimanje dionica Mercatora

Počivalšek: Slovenska država se ne miješa u prebacivanje Mercatora iz Agrokora u Fortenova grupu

 
 
Slovenački ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek smatra da je Agencija za zaštitu konkurencije postupala u skladu s propisima i zakonom kada je Agrokoru oduzela dionice u Mercatoru i odbacuje tvrdnje da se slovenska država miješa u prijelaz Mercatora u Fortenova grupu. Počivalšek, koji boravio u radnom posetu Njemačkoj, u pisanom odgovoru za agenciju STA, naveo je da ne može komentirati ovaj slučaj jer ni ministarstvo ni on kao ministar nisu bili upoznati s postupanjem agencije u pojedinačnim slučajevima.
"Ali, vjerujem da agencija, kada je riječ o neprijavljivanju koncentracije i izrečenoj novčanoj kazni, postupa u skladu s usvojenim propisima i zakonima", dodao je.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/Mercator-Siska.jpg
Počivalšek je naveo da javni dio odluke agencije pokazuje da je Agrokor pozvan da prijavi koncentraciju u vezi sa preuzimanjem Costelle, ali da to nije učinio. Što se tiče špekulacija u javnosti o tomu da se država navodno miješa u prebacivanje Mercatora iz Agrokora u Fortenova grupu, naglasio je da "u Sloveniji važi vladavina prava, a institucije, uključujući agenciju, djeluju nezavisno". Počivalšek je rekao da ovaj slučaj ne treba povezivati sa odnosima Slovenije i Hrvatske. "Povezuju nas mnogi dobri zajednički projekti i mogućnosti koje moramo iskoristiti. Na tomu moramo raditi", poručio je on.
Slovenska Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) je privremeno zaplijenila 70 posto dionica Mercatora od hrvatske grupacije Agrokor.
Ovaj korak, kako navodi STA, treba osigurati da Agrokor plati 53,9 milijuna eura kazne koju mu je agencija izrekla u rujnu, budući Agrokor nije prijavio toj agenciji preuzimanje slovenske kompanije za flaširanje vode Costella 2016. godine.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

Crna Gora ipak želi naše more!

HF

PET otpada znatno više…

HF

Nastavljen pozitivan trend rasta prometa

HF

Riba snimljena u Jadranu – predator koji uništava gotovo sve oko sebe

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više