Hrvatski Fokus
Društvo

Suvremeni draguljari armenskoga podrijetla

Izložba "Draguljarski obrt. Tradicije i suvremenost"

 
 
U listopadu prošle godine Državna ustanova za formiranje Državnoga fonda dragih kovina i dragulja Rusije organizirala je izložbu "Draguljarski obrt. Tradicije i suvremenost". Na izložbi su predstavljeni i ruski draguljari armenskoga podrijetla. Odmah na početku izložena je kolekcija poznate stvaralačke zajednice “Gevorkjan”. Prvi izložak je ogrlica pokrivena dijamantima s caklinskim medaljonima. Nakit je nazvan u čast atenske hetere “Taide Atinske” koja je bila priležnica (ljubavnica) Aleksandra Makedonskoga i Ptolomeja Prvoga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/Bagdasarov_dragulji1_1.jpg
Zajedno s autorskim draguljarskim nakitom izloženi su radovi ruskih majstora oružara armenskoga podrijetla koji izrađuju nakit od damasciranoga čelika, perzijskoga čelika (“pulada”), titana, a također i autorska izradba rukotvorina od kamena i kosti, remek-djela urarskoga obrta. Zanimljiv je rad pod nazivom “Grabežljivac” V. Galbojana. Izradba je ostvarena uz pomoć nekoliko gradiva: damasta, bijele kovine, olovnoga i crnoga drva.
 
Majstor Rafael Kočarjan iz ruskoga grada Krasnodara je napravio kompoziciju “Sablja Šamšir” (“šamšir” je vrsta sablje indo-iranske regije). Slikar-draguljar Kočarjan ulazi u sastav međunarodne ustanove umjetničkih djelatnika UNESCO-a, član je Udruge ruskih slikara, a također i Udruge ruskih oružara.
 

Artur Bagdasarov, HKV

Povezane objave

MUDROSITNICE – Znaj, znaj!

HF

MUDROSITNICE – Ne odlazi u tuđinu rado

HF

Dragi naš Augustine Tomiću!

HF

MUDROSITNICE – Uspjeh je trenutak istine…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više