Hrvatski Fokus
Društvo

Vrt armenske kulture u Clevelandu

Utemeljen na teritoriju koji je nekada darovao gradu industrijalac, naftni magnat i filantrop John Davison Rockefeller

 
 
U američkom gradu Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, u četvrti društvenih parkova smješten je Rockefeller-park. Bio je utemeljen na teritoriju koju je nekada darovao gradu američki industrijalac, naftni magnat i filantrop John Davison Rockefeller. Rockefeller je tamo imao ljetnikovac (vilu) i zemljište od 700 akera (mjerna jedinica za površinu u SAD-u).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/Armenija_vrt1.jpg
Rockefeller-park je poznat po nacionalnim vrtovima: engleski, grčki, indijski, talijanski, njih više od dvadeset. U rujnu 2010. god. je otvoren Vrt armenske kulture.
 
U središtu vrta podignut je spomenik armenskomu slovopisu. S jedne strane spomenika izrezan je 39 slova armenskoga slovopisa. S druge strane spomenika je nacionalni ponos Armenije, imena trideset triju poznatih djelatnika armenske kulture, povijesti i umjetnosti među kojima su: Tigran Veliki, Grgur Prosvjetitelj (Grigor Lusavorič), Movses Horenaci, Mhitar Sebastaci, Israel Ori, Komitas, David-Bek, Raffi, Martiros Sarjan, Zabel Jesajan, Aram Hačaturjan, Aleks Manukjan, Grant Dink. S pojedinim djelatnicima armenske povijesti i kuture hrvatski čitatelj hkv-portala već je upoznat.
Izvor: culturalgardens.org i imyerevan.com
 

Artur Bagdasarov

Povezane objave

AFORIZMI – Iskre i iskrice

HF

Zlostavljanje na radu

HF

Kamo plovi ovaj brod!?

hrvatski-fokus

Regresivna ideologija regresivne ljevice

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više