Hrvatski Fokus
Znanost

Afrička svinjska kuga i teorija urote?

Procjenjuje se da će uginuti najmanje 25 posto od ukupne populacije domaćih svinja kao posljedica širenja ove kuge

 
 
U petak 10. siječnja 2020. HF objavio je tekst pod naslovom: „Afrička svinjska kuga ozbiljno prijeti“ koji sam završila citirajući završetak članka Williama Engdahla o širenju afričke svinjske kuge Kinom ali i globalno.  No, kraj Engdahlovog teksta zapravo i nije kraj – to je tek „vrh sante leda“ a priča o pojavi i naglom širenju afričke svinjske kuge (dalje u tekstu: ASK) kao da je dio neke velike zavjere ili rečeno pravnim rječnikom: „kao da je dio udruživanja u protuzakonite svrhe.“ Naime, teško je povjerovati da su se divlje svinje čije lešine su pronađene na danskoj obali – utopile. Na pitanje odakle su divlje svinje doplivale teško je odgovoriti jer bez obzira što je svinja dobar plivač, ne može preplivati velike udaljenosti, a osobito ne ako je bolesna, npr. od ASK.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/GettyImages-610237680.jpg
Jedan danski novinar napisao je slijedeće: „nekoliko uginulih tj. utopljenih divljih svinja nedavno je pronađeno na danskoj obali – slučajnost, ili netko nastoji uništiti suparnika?“ Upravo je ova izjava potaknula Henryja Kamensa, kolumnista internetskog časopisa 'NEO' i stručnjaka za Kavkaz i središnju Aziju da istraži slučaj osobito sada kada ASK postaje prava i ozbiljna prijetnja biosigurnosti jer 'galopira' Azijom i istočnom Europom, a izvorno potječe iz Afrike. Mnogi stručnjaci smatraju da je Gruzija izvor sadašnje pandemije ASK koja bi se mogla proširiti i na područje SAD-a. „Pogledate li zemljopisnu kartu, sjetite se Hladnog rata od prije 30 godina – i shvatit ćete tko je meta“, napisao je Kamens.
 
U siječnju 2019. mediji su diljem Europe izvještavali o odluci Danske da podigne ogradu u dužini od 73 km uz granicu s Njemačkom kako bi kontrolirala migracije divljih svinja u nastojanju sprječavanja pojave afričke svinjske kuge na njihovom teritoriju. Posve je neupitno širenje ove opake virusne zarazne bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja. Međutim, ono što je jako upitno to je: kako se zapravo afrička svinjska kuga/ASK pojavila i tako brzo proširila. No, ono što je također uočljivo to je znatan porast američke i europske prodaje svinjetine – Kini; prodaja svinjetine Kini najmanje je udvostručena, dok su europske cijene svinjetine znatno porasle prema 'međunarodnim MSM izvješćima.' Henry Kamens, kolumnist časopisa 'NEO' i sam se upitao zašto lešine divljih svinja pronađene na danskoj obali nisu ispitane na moguću infekciju s virusom afričke svinjske kuge? Sama sumnja na mogućnost zaraze s virusom ASK trebala je uzbunite sve… ali to se nije dogodilo i nisu se čak poštovale ni propisane standardne norme. Zašto?
 
Tako je ostalo potpuno nepoznato je li se netko na ovaj način želio riješiti svinja (ili njihovih lešina) ili se nastojalo sakriti pravi uzrok njihovog uginuća? Ono što je najzanimljivije jest tvrdnja da pronađene lešine divljih svinja na obali Danske nisu – danske svinje. Dr. Stig Mellergaard, dr. vet. med. i glavni savjetnik danskog Ministarstva okoliša i hrane izjavio je kako je malo vjerojatno da su ove divlje svinje danskog podrijetla. On naime tvrdi slijedeće: „Mi dobro znademo da je danska populacija divljih svinja koja inače broji 30 do 40 životinja koncentrirana u području južnog Jutlanda u blizini dansko-njemačke granice. Stoga je malo vjerojatno da su ove utopljene životinje bile danske.“ Danska je očito željela zadržati status države slobodne od afričke svinjske kuge kako ne bi ugrozila veliki posao izvoza danske svinjetine. Dr. Mellergaard također je upozorio na sljedeće: „Mi smo testirali sve uginule ili ustrijeljene divlje svinje ovdje u Danskoj (za koje mi znademo podrijetlo) u svrhu dokaza da je Danska slobodna od ASK“.
 
Ukoliko su pronađene lešine divljih svinja na danskoj obali bile zaista inficirane virusom ASK to je samo dokaz da netko želi profitirati od pojave i širenja afričke svinjske kuge i preoteti Danskoj njezino tržište jer je danska slanina poznata i raširena u državama Zapadne Europe i nekada je bila neizostavna namirnica za doručak na većini zapadnoeuropskih stolova. Mnoge države diljem svijeta suočene su masovnim uginućima oboljelih svinja i jednako tako masovnim klanjem u svrhu iskorjenjivanja afričke svinjske kuge – stanje je osobito alarmantno u Kini, Koreji i istočnoj Europi. Zbog ove vrlo teške situacije cijene svinjetine porasle su i do 50 posto i vjerojatno će još rasti. Procijenjuje se da će uginuti najmanje 25 posto od ukupne populacije domaćih svinja kao posljedica širenja ASK. No, ne će uginuti bilo kojih 25 posto – uginut će prvo one svinje koje predstavljaju najveću prijetnju profiterima.
 
Sada znademo i to nakon dugotrajne sumnje da je uzročnik ove afričke svinjske kuge virus kojeg je stvorio čovjek – zapravo, korišten je kao biološko oružje na Kubi početkom 1960-ih godina. Postoje mnoge ozbiljne tvrdnje, kao što su izvjestili mediji u Gruziji i pojedine američke publikacije poput „Veterans Today“ da postoji nešto više od same slučajnosti da je afrička svinjska kuga unesena u Gruziju od nekih osoba koje rade za Ministarstvo obrane SAD-a. Sada ispada da je to 'golemi eksperiment na otvorenom' jer pošto je ASK uništila populaciju svinja u Gruziji, isti soj virusa (!) proširio se i Ruskom Federacijom i dalje, a sada se širi Azijom. Sve ove navode i tvrdnje ponavlja Jeffrey Silverman, University of Kentucky, i ujedno šef ureda „Veterans Today“ u svojim brojnim člancima i razgovorima za medije. Silverman je naime radio na svinjogojskim farmama a kasnije u 'eksperimentalnoj stanici za svinjogojstvo' u Kentuckyju, potom je radio u Njemačkoj kao agronomski student 'u razmjeni' te u Gruziji i bivšem Sovjetskom Savezu (1991.). Silverman i drugi već ranije su izvjestili da se ASK pojavila u Gruziji 2007. odakle se proširila u Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju, te najnovije – na područje istočne Europe. U ovom trenutku ASK ozbiljno prijeti populaciji svinja i najveća je prijetnja svinjogojstvu u Europskoj uniji jer se bolest „održava“ u populaciji divljih svinja koje se šire Europom i koje je gotovo nemoguće kontrolirati.
 
Službene agencije pretpostavljaju (ali nije potvrđeno) da je virus ASK unesen u Gruziju putem napoja koji je istovaren s brodova u lukama na Crnom moru. Ovaj soj virusa koji se nezaustavljivo širi Azijom i istočnom Europom potječe iz jugoistočne Afrike. No, nameće se jedno važno pitanje: je li virus ASK unesen slučajno (nepažnjom) ili je unesen namjerno? Ono što je ipak sigruno poznato to je da virus nije sam slobodno „došetao“ u Gruziju 2007. preskočivši sve prirodne barijere i moguće načine širenja. Jeffrey Silverman često se optužuje za širenje lažnih informacija o tome kako se pojavila i 'galopom' proširila afrička svinjska kuga. Većina znanstvenih rasprava odvija se unutar znanstvene zajednice i u pravilu ništa od toga ne dolazi do šire javnosti. Ovo sada tretira se kao političko pitanje – a očito je da se i radi o političkom pitanju. I u Rumunjskoj svatko tko tvrdi da postoji neka zavjera o/oko afričke svinjske kuge proglašava se „agentom koji širi dezinformacije“ ili „korisnim idiotom.“ No, Silverman je bivši američki vojni stručnjak za biološko i kemijsko oružje. On je bio prvi koji je upozorio na opasnosti laboratorija kao što je „Lugar Centre.“ Uvjeren je kako se vlasti – podjednako u Gruziji kao i u SAD-u boje informacija o pravoj istini tj. pravom stanju stvari koje bi mogle doći u javnost, a što bi moglo objasniti zašto prednost nemaju znanstvene analize problema.
 
U posljednje vrijeme javio se strah da bi se bolest (afrička svinjska kuga) nekim putem mogla vratiti natrag u – SAD. A tada bi glavno pitanje 'mainstream' medija bilo ono o podrijetlu virusa ASK, tj. odakle je došao, što bi dovelo u opasnost daljnje prikrivene odn. tajne eksperimente s bakterijama i virusima. Štoviše takva bolest mogla bi mnoge strane zemlje i njihove populacije 'okrenuti' protiv politika SAD-a kao i protiv samog vojnog laboratorija „Lugar“ u Gruziji. „Harvard University Press“ 30. 1. 2006. objavio je knjigu pod naslovom: „Deadly Cultures: Biological Weapons since 1945“ („Smrtonosne kulture: Biološka oružja od 1945.“) u kojoj se između ostalog navodi da je sličan virus navodno već jednom bio prenesen iz CIA-ine baze za obuku u zoni Panamskog kanala. Bez obzira na vjerodostojnost onih koji iznose te tvrdnje, sada je jasno da se ASK proširila s Kavkaza, posebno iz Gruzije, čak i prije nego što je vojni laboratorij „Lugar“ bio u potpunosti 'operativan.' S obzirom na američku evidenciju, implikacija je da je epidemija afričke svinjske kuge u Kini izazvana namjerno. Stoga nije ni malo čudno da je ruska Vlada rekla da će poduzeti diplomatske i vojne mjere protiv laboratorija „Lugar“ bude li to potrebno.
 
Pitanje je samo kako je taj isti soj virusa ASK koji se širio Gruzijom završio u Kini. Posve je jasno da krpelji i kukci nisu prenijeli virus. Možemo posumnjati da su korištene i novije suvremene metode prijenosa – možda čak uključujući i posebno opremljene dronove. „Washington Post“ izvijestio je o zanimljivoj činjenici da su američke vlasti počele aktivne pripreme kao odgovor na rastuću prijetnju od izbijanja afričke svinjske kuge. Priznaje se da je ova bolest desetkovala populaciju svinja u Kini i proširila se Azijom, ali ne i da bi mogla imati podrijetlo 'bliže kući.'
 
„Možda bi se veterinarski stručnjaci trebali obratiti vojnom laboratoriju „Lugar“ u Gruziji radi odgovora kako spriječiti ovu moguću epidemiju. Ovo bi bio idealan način da se opovrgnu sve navodne teorije zavjere o radu laboratorija 'Lugar,' tko tamo radi i za koga zapravo rade, te pokažu što se zapravo radi pod (o)znakom znanosti. Napokon, ovim civilnim „znanstvenim institutom“ još uvijek upravlja Ministarstvo obrane SAD-a, što je još neobičnije, iako Vlada Gruzije tvrdi drugačije. A ukoliko je istina, tu bi tvrdnju mogla potvrditi odgovarajućim pravnim dokumentima,“ napisao je Kamens.
 
Trenutačno klanje svinja kako bi se usporilo širenje afričke svinjske kuge i osigurao nedostatak svinjskog mesa početak je ove priče – a bude li se afrička svinjska kuga širila i dalje biti će još gore nego što jest. Treba samo uzeti u obzir zoonotsku prirodu virusa ASK, barem prema nekim stručnjacima koji bi to trebali znati najbolje. Virus afričke svinjske kuge mogao bi u budućnosti postati opasan i za čovjeka, upozorio je bivši šef Ruske epidemiološke službe, glavni državni sanitarni liječnik Gennadiy Onishchenko prema izvješću iz 2013. godine („ASF could become a human health risk,“ 11. 7. 2013.; www.pigprogress.net).
 
Izvor:
 
Henry Kamens: „Latest on ASF: Dead Boars Washed Up on a Danish Shore,“ 26. 11. 2019.; Internetski časopis „New Eastern Outlook / NEO,“ https://journal-neo.org
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Prevencija ateroskleroze i uloga prehrane

HF

Katarina Horvat-Levaj uručila knjigu predsjedniku HAZU-a Velimiru Neidhardtu

hrvatski-fokus

Portreti arhitekata iz zapisa Andrije Mutnjakovića

hrvatski-fokus

Četiri programska stupa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više