Hrvatski Fokus
Kolumne

Za Slovence Rupnik nije suradnik nacista

Slovenski sud poništio osudu za izdaju nacističkog kolaboracioniste

 
 
Leon Rupnik, u odijelu, nacističkim pozdravom salutira njemačkim vojnicima u Sloveniji, između 1943. o 1945. godine. Sud je u Sloveniji oslobodio Leona Rupnika od osude za izdaju nacističkog suradnika koji je bio pogubljen ubrzo nakon kraja Drugoga svjetskog rata.Vrhovni sud Slovenije, članice Europske unije, koja graniči s Italijom, prošlog je tjedna poništio presudu iz 1946. Leonu Rupniku, dopisom je izjavio ravnatelj židovskog Kulturnog centra iz glavnog grada Ljubljane. Sud je odredio obnovu sudskog postupka za Rupnika nacističkog marionetskog poglavara Slovenije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/rupnik.jpg
„Mi smo bili šokirani i duboko zabrinuti tom odlukom“, napisao je ravnatelj židovskog Kulturnog centra Robert Waitl.Sud je utvrdio da je sudski postupak Rupniku u vrijeme vladavine jugoslavenskog komunističkog pravosuđa bio nepravedan. Rupnik je često napadao Židove pozivajući slušatelje „da se bore protiv njih.“ Prema svjedočenju lokalne židovske zajednice Rupnikova policija je pod vodstvom Lovre Hacina, koji je isto tako bio osuđen na smrt 1946. kao ratni zločinac, organizirala tijekom 1943. i 1944. godine uhićivanje i deportaciju preostalih slovenskih Židova iz Ljubljane i okolice. Centar Simon Wiesenthal je uputio prosvjedno pismo zbog ovog poništenja slovenskom veleposlaniku u Izraelu. „Ova sramotna odluka predstavlja šokantno iskrivljavanje povijesti holokausta i strašna je uvrjeda za mnoge Rupnikove žrtve i njihove obitelji“, napisao je Efraim Zuroff iz Centra Wiesenthal za Istočnu Europu veleposlaniku Andreju Purkartu Martinezu.
 

Cnaan Liphshiz, Jewish Telegraphic Agency, https://www.jta.org/quick-reads

(s engl. prevela prof. Kornelija Pejčinović)

Povezane objave

Naherene petokrake

HF

Od Europe do Eurabije

HF

Priča o dva gospodarstva

HF

Dosta nam je dosta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više