Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

“Zaboravni” čelnici IDS-a i gašenje Uljanika

Puljski gradonačelnik Boris Miletić dočekao da se Pula vrati moru. Uljanik odlazi u povijest

 
 
Na žalost, ostvarilo se predizborno obećanje puljskog gradonačelnika Borisa Miletića o vraćanju Pule moru. Ostvario se spot koji je bio dio predizborne kampanje za lokalne izbore 2009. godine gradonačelnika Miletića za drugi mandat na toj  funkciji, na koju je prvi put izabran 2006. godine. Nakon nabrajanja projekata koji su realizirani u prvom mandatu Miletić iznosi planove za projekte koje želi ostvariti u drugom mandatu, za koje traži potporu birača. Jedan od projekata je Šetnica oko cijelog puljskog zaljeva: "Otvaranje Pule moru je projekt koji traje i mi definitivno krećemo u to. Želimo napraviti jednu veliku šetnicu oko cijelog puljskog zaljeva, kako bi se ljudi tu okupljali. Ali gle sad smo krenuli i nema stajanja!", rekao je on.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/brijuni-novi-clanak-slika1.jpg
Naravno da ne bi Miletić to izjavio da nije imao potporu svoje stranke IDS-a. U stranci se još od 1998. godine govorilo o izmještanju Uljanika. O tomu je u više navrata govorio tadašnji župan Istarske županije Ivan Jakovčić. Kako je moguće napraviti veliku šetnicu oko cijelog puljskog zaljeva, kada 2/3 zaljeva zauzima Uljanik? Tu se vidi da je Uljanik već eliminiran u planovima IDS-a kao brodogradilište! Pa tako u GUP-u već 2007. godine nije bilo brodograđevne djelatnosti u puljskoj luci, o čemu sam opširno pisala.
 
Ta ideja o izmještanju Uljanika iz puljskog zaljeva zbog turizma dio je programa IDS-a, koji je razvoj Istre vidio jedino u turizmu, pa su sva industrijska poduzeća koja su zapreka razvoju turizma, po njima trebala biti izmještena ili ugašena. Time je IDS podredio industriju turizmu i pogodovao uništenju industrijskih subjekata u Istri. Na lokaciji koju zauzima Uljanik po GUP-u predviđena je gradnja hotela i marina za jahte, a na otočiću Uljanik samo remontna brodogradnja za popravak jahti. Tako je započeo proces uništavanja Uljanika.
 
Izvlačenjem novaca državnih jamstava preko Plovidbe, Arsenala, do projekta Brijuni Rivijera Ivana Jakovčića, dovođenje likova, osuđivanih za kriminal u poslovanje, poput Danka Končara, loših poslovnih odluka Uprave do neaktivnih sindikata koji nisu štitili interese radnika. I evo rezultata svih tih promašenih i kriminalnih, političkih i gospodarskih odluka:
– Puljski div, puljski hranitelj generacija Puljana, ponos grada Pule, Uljanik odlazi u povijest.
– Skupština vjerovnika u srijedu je na Trgovačkom sudu u Pazinu odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija puljske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.
Iako ova odluka nije iznenađenje, očekivalo se da će uz nju doći i odluka Vlade o ponovnom pokretanju proizvodnje u novom poduzeću. Za to su zainteresirani brojni naručitelji, a osobito 700-injak radnika koji su trenutačno na Zavodu za zapošljavanje. Stečajna upraviteljica je spomenula mogućnost oživljavanja brodogradnje kroz tvrtku "Uljanik brodogradnja 1856." u koju bi iz Uljanika d.d. trebala biti prenesena koncesija na pomorskom dobru te oprema nužna za djelatnost i brodovi u gradnji. O tome, međutim, vjerovnici danas nisu raspravljali, jer odluka o tome hoće li se u Puli i u budućnosti graditi brodovi i dalje je na Hrvatskoj vladi.
 
Član Vjerovničkog vijeća Samir Hadžić kazao je kako je plan bio da sva bivša društva Uljanik Grupe, a ujedno i Uljanik d.d. koji je bio krovno društvo grupacije, idu u likvidaciju i da će se paralelno s tim donijeti odluka Vlade da se djelatnost brodogradnje u Puli nastavlja kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856. "Današnjom odlukom vjerovnika ispunjen je dio o likvidaciji, međutim odluku Vlade o nastavku proizvodnje i dalje nemamo. Postoje preduvjeti, temelj i nukleus da se gradnja brodova u Puli nastavi, međutim nikakve formalne odluke nema. Ja stoga i danas mogu izraziti nadu i po tom pitanju biti optimističan kao što sam bio sto puta do sada, ali svi smo svjedoci svega što se dosad događalo. Mi danas imamo likvidaciju. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na njihovim šalterima je prijavljeno više od 700 bivših radnika Uljanikovih društava raznih profila koji bi se rado vratili i uključili se u oživljavanje proizvodnje. Odluka o pokretanju proizvodnje je svakako politička, koju mora donijeti hrvatska Vlada i ja doista ne znam što s njezinim donošenjem još čekaju", poručio je Hadžić.
 
Iz Ministarstva gospodarstva u priopćenju kao jednu od mogućnosti daljnjeg poslovanja navode provedbu Poslovnog plana koji je predstavila stečajna upraviteljica. Naime, temeljem predloženog plana traži se prijenos imovine nad kojom Republika Hrvatska ima razlučno potraživanje u novoosnovano društvo "Uljanik brodogradnja 1856.", kao i najam imovine nužne za brodograđevnu djelatnost, a koja nije opterećena razlučnim pravima. Isto tako, predloženim planom predviđa se prijenos koncesija s Uljanika d.d. na novoosnovano društvo, te osiguranje likvidnosti kojom bi se stvorili preduvjeti za početak proizvodnje, uzimajući pritom u obzir činjenicu da u Uljaniku već duže vrijeme nema proizvodnog procesa, kao i dosadašnju praksu koja je nametnula velike obveze državnom proračunu, navode iz Ministarstva gospodarstva.
 
Stečajna upraviteljica Marija Ružić, istaknula je, kako su vjerovnici prihvatili prijedlog da se odgodi prodaja dijela imovine koja bi se koristila za oživljavanje brodograđevne djelatnosti u slučaju da se krene u izradu poslovnog plana. "Ta mogućnost i dalje postoji i plan je moguć uz sinergiju imovine koju imaju Uljanik d.d. i Uljanik Brodogradilište, uključujući i koncesiju na 666 tisuća kvadratnih metara pomorskog dobra kojom i dalje raspolaže" potvrdila  je Ružić.
Dodala je kako je najvažnija mogućnost da Republika Hrvatska jamstvima osigura financijska sredstva za realizaciju poslovnog plana.
"Za donošenje takve odluke nema puno vremena"  smatra Ružić, ali ona je moguća sve dok traje postupak likvidacije društva, a to ovisi o dinamici kojom će se imovina društva prodavati. No mogući su i drugi scenariji, poput povratka Danka Končara i priče o turističkim nekretninama. Koji se god scenarij ostvario, najveći teret opet snose radnici koji prodajom Uljanikove imovine neće naplatiti ni trećinu svojih potraživanja.
 
Trenutačno se radi u nekoliko Uljanikovih društava. U prostorima Uljanik Strojogradnje d.d. u stečaju, radi oko pedesetak radnika (nekadašnjih radnika Uljanikovih društava) na izradi vinčeva za češkog vlasnika. Za nastavak proizvodnje u navedenim prostorima mora se riješiti status Strojogradnje u stečaju kao i dobivanje koncesije, a što uglavnom ovisi o odluci Vlade RH kao najvećeg vjerovnika Uljanik d.d. U TESU-u radi oko dvadeset radnika (nekadašnjih radnika TESU-a) na izradi generatora za talijanskog naručitelja, ali za nastavak proizvodnje, ugovaranja novih poslova potrebno je  od države ishodovati koncesiju. Uljanik Standard jedino je društvo koje nije u stečaju i koje posluje sa teškoćama, a uglavnom rade na uslužnim djelatnostima, od trgovine, samačkih hotela,  održavanju  stanova, a zaposleno je oko dvadesetak radnika.
Uljanik brodogradilište u stečajuima trenutačno zaposlenih oko šezdesetak radnika, koji rade u  knjigovodstvu, djelatnostima platnog ureda, pravne službe, kadrovske službe, informatičara, održavanju strojeva i uređaja. Uljanik d.d. u stečaju ima zaposlenih oko dvadesetak radnika uglavnom djelatnike  od knjigovodstva do zaštitara.
 
O Uljaniku je bilo riječi i prošlog tjedna u Saboru kada je zastupnik IDS-a Tulio Demetlika postavio pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću,  te dodao kako je sudbina Uljanika u rukama vjerovnika, a u donošenju te odluke ključan glas je glas države, odnosno njegove Vlade. Plenković na postavljeno pitanje nije dao nikakav konkretan odgovor, već je samo napomenuo da će Vlada imati svoju poziciju te da će ministar Darko Horvat o tomu izvijestiti javnost. Nakon što je Skupština vjerovnika Uljanika d.d., donijela odluku o likvidaciji tog trgovačkog društva, reagirao je gradonačelnik Pule Boris Miletić:
"Današnjom odlukom Skupštine vjerovnika Uljanika samo je produžena agonija radnika jer Vlada RH opet, po tko zna koji put odugovlači s donošenjem odluke o sudbini brodogradnje u Puli. Iako je danas donesena odluka da nema osnove za izradu stečajnog plana i da se obustavlja poslovanje društva Uljanik d.d., znamo da realna mogućnost za oživljavanje brodogradnje u Puli i dalje postoji, no o tome odlučuje isključivo Vlada RH koja je i na najveći vjerovnik društva. Dakle, sudbina Uljanika i dalje je u rukama Vlade RH koja već mjesecima, bezrazložno odugovlači s donošenjem odluke, gubeći dragocjeno vrijeme prebacivajući odgovornost na druge umjesto da traži konkretna rješenja. Apsolutno pozdravljam odluku Vlade da spasi tvrtke poput Đure Đakovića i 3. Maja, no zbog selektivnog pristupa države prema strateškim tvrtkama, Uljanik nažalost ne može računati na isti tretman. Unatoč današnjoj odluci i unatoč tome što Grad nema nikakvih izravnih nadležnosti odlučivati o nastavku rada Uljanika, vjerujem da za Uljanik još uvijek ima nade. Grad Pula oduvijek je pomagao brodogradilištu i njegovim radnicima, a tako će biti i ubuduće", poručio je.
I tako je  gradonačelnik Pule Boris Miletić "zaboravio" koliko je i on pridonio toj agoniji radnika Uljanika i sudbini brodogradnje u Puli, sa svojim"povratkom Pule moru".
 

Lili Benčik

Povezane objave

HDZ nije, nije bio, niti će ikad postati zločinačka organizacija

HF

Nekima je Milorad vrjedniji od dr. Ćavar!

HF

Besćutna i besramna uporaba izbjeglica

HF

Otvoreno kao prijeki sud Partije!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više