Hrvatski Fokus
Kultura

Boje krajolika Gorana Petrača

Sve se kreće. Dojma smo kako ovo gibanje nikada ne će prestati

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Ludbrega, Goran Petrač, autor kompleksnog opusa, član grupe Contra, izlagao je na mnogim samostalnim izložbama u domovini i u inozemstvu, kontinuirano je posvećen radu na ciklusu Boje krajolika, s jedinstvenim i neponovljivim stvarno nestvarnim motivom prirode koja ga okružuje, u kojoj živi i pronalazi trajno zanimanje za njezino vidljivo i skriveno lice, portretirajući je u snažnim kolorističkim varijacijama, na različitim formatima, u akrilu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/slika-goran-petrac-2.jpg
Novi niz slika, koji se skladno i logično upotpunjuje, izveden u akrilu ali na doista velikom, nesvakidašnjem formatu 200 x 150 cm. Osobitost i ovoga dijela opusa jest karakteristična dominacija boje ili boja na svakoj pojedinoj slici i upravo ta određena koloristička  izrazitost, istaknutost ukazuje na neskrivenu simboliku.
 
Akrili Gorana Petrača prepuni su energije koja oslobođena leti,frca, teče, prodire iz središta zemlje, oživotvorena u raznolikim varijacijama boje. Na ovim se krajolicima ne opažaju ljudi ali se osjeća njihova nazočnost posebice kada je motiv polje, žito, usjevi, pa čak i trave koje se izvijaju, usmjerujući svoj rast prema nebu. Ovdje su u prvom planu segmenti vatrenih, usplamtjelih od vreline boje krajobraza, oživljeni na platnu, u neprestanom treperenju, nezaustavljivom i nepredvidivom gibanju, živa priroda.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/Goran-Petrac-1-779x1040.jpg
Posebnost ovih slika jest i rojenje jata oblaka, gustih i prozirnih, tankih ili okruglih, u harmoničnom pokretu s vlatima trave, u tajanstvenom plesu koji je nametnuo nepresušivi vjetar. Sve se kreće. Dojma smo kako ovo gibanje nikada ne će prestati i gotovo smo može čuti vjetar kako juri između trava i stabljika. Priroda diše.
 
Novi opus Gorana Petrača otvara  prostore neslućenih ljepota. Riječ je o slikama maestralno izvedenih nesputanom autorskom gestom i jakim, impresivnim kolorom.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kutija od vrimena iliti vječni Split

HF

Priča o Vukovaru – priča o Hrvatskoj

HF

Ciklus ulja na platnu Bojana Doleneca

hrvatski-fokus

Svi motivi su izmišljeni, rađeni po sjećanju

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više