Hrvatski Fokus
Religija

Priroda je ljudske duše istraživati skrivene tajne

Naš um, osjetila i inteligencija su instrumenti u toj najdinamičnijoj potrazi

 
 
Priroda je ljudske duše istraživati skrivene tajne kako vidljivog tako i nevidljivog svijeta, te istraživati nepoznato i konačno, raspitivati se o prirodi Konačne Stvarnosti ili Boga. Naš um, osjetila i inteligencija su instrumenti u toj najdinamičnijoj potrazi. Znanost je  rođena iz takvog ispitivanja i potrage. Religijsko znanje također pokušava pronaći i spoznati tu istu Konačnu Stvarnost. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/EHlgn_zWwAEAhsY.jpg
Prema starim Vedskim spisima postoje četiri nedostatka to jest ograničenja naših osjetila. To su:
1. Iluzija, npr. kada osoba vidi fatamorganu u pustinji;
2. Sklonost činjenju grešaka, npr. kada nam se od konopca učini zmija;
3. Ograničenost, npr. ne možemo čuti zvuke niže od 20 Hz i iznad 20000 Hz
4. Sklonost varanju, npr. kada su osjetila obuzeta ponosom, egom, požudnim željama i arogancijom pa naša sklonost prema varanju postaje jača od nas i postaje naša potreba.
 
 Nekoliko citata poznatih znanstvenika
 
„Slava Bogu našem Gospodinu, njegovoj snazi i mudrosti nema granica”. “Sada vidimo kako Bog, baš kao arhitekt stvorio svijet s takvom preciznošću i temeljitošću”  –  Johannes Kepler (1571.-1630.)
 
“Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet. Ne zanima me ovaj ili onaj fenomen, u spektru ovog ili onog elementa. Želim znati Njegove misli, ostalo su detalji”.  – Albert Einstein (1879.-1955.)
 
Nikola Kopernik ( 1473 – 1543 )- “Poznavati velika Božja djela, pokušati razumjeti Njegovu mudrost, Njegovo veličanstvo i Njegovu moć i uvažavanje na neki način funkcioniranje Njegovih zakona je svakako način štovanja Boga, za koga neznanje ne može biti cjenjenije od znanja”  
 
“Ovaj divni sustav, svemir sa suncem, planetima i kometima može doći samo iz volje i moći inteligentnog bića … To biće upravlja svim stvarima i ne samo svijet. Priznajući njegovu moć nad svime, moramo ga zvati “Gospod Bog” ili “Univerzalni vladar” … Ovaj vrhovni Bog je vječno biće, opojno i apsolutno savršeno”. – Isaac Newton ( 1642 – 1727 )
  
“Malo znanosti odvlači vas od Boga,  a puno vas vraća njemu”.  – Louis Pasteur 
 
 “Kad meditiram o svim divnim stvarima koje je čovjek stvorio i otkrio, sklon sam prepoznavanju, duboko sam uvjeren da ljudska inteligencija može biti samo rezultat Stvoritelja”. – Galileo Galilei 
 
Želite li zaista znati kako znanstvenici i k tome nobelovci shvaćaju Boga? Na internetu ima jedna knjiga u PDF formatu koju možete besplatno skinuti, zove se: BOG JE OSOBA – Refleksije dvojice Nobelovaca
autor: T. D. Singh, 2010. Izdanje Banja Luka
 Naslov originala: God is person – Reflections of two Nobel laureates Bhaktivedanta Institute, Kolkata – Rome – Denver, 2006.
 
Ovo je moja priča. Putovao sam puno po svijetu. Švicarska, Norveška, Kanada, Turska, Bugarska, Rumunjska, Švedska, Danska, Poljska. Vidio sam New York, Toronto, Paris, Beograd, Novi Sad, Vršac, Smederevo, Vrnjačku Banju, Đerdap, Vatikan, Rim, Prag, Assizi, Zürich, Chicago, Cleveland, Detroit, Kalkutu, Moskvu. No od svih tih mjesta ima samo jedno mjesto koje je zaista posebno i na koje bih se opet žarko želio vratiti. To je Vrindavan u Indiji.  Nije mi drago da se indijska kultura i hinduistička religija koja iz nje proizlazi na ovim našim prostorima bivše Jugoslavije još uvijek doživljaju negativno, kritički, čak i s podsmijehom. Moja iskustva s pripadnicima pokreta koji nazivamo Hare Krišna uvjerila su me u nešto sasvim drugo. Osobno dobro poznajem nekolicinu pripadnika Hare Krišna pokreta. Znam da su mnogi od njih  studenti, obiteljski ljudi, imaju djecu, neki od njih doktori, neki profesori, strojari, inženjeri, poljoprivrednici, znanstvenici. Ne piju alkohol, ne puše, ne kockaju, ne klade se, ne vise po krčmama, ne psuju, ne odlaze u kladionice, vole pjevati, vole plesati, vegetarijanci su, ne jedu meso, pripremaju ukusnu vegetarijansku hranu. Ako je itko ikada probao njihove delicije, to je za prste polizati .Ne odbacuju znanost, nisu isključivi, pozitivni su, vedri, i od njih možemo samo puno toga naučiti i oni nam mogu biti primjer . 
Stoga svakome preporučam kad nađe vremena u ovom užurbanom svijetu da pročita refleksije dva nobelovca i znanstvenika u knjizi koju sam naveo.
 

Jurica Majnarić, Varaždin

Povezane objave

Splitski evanđelistar je potvrda da naša povijest ne šuti od XII. stoljeća

hrvatski-fokus

Jugokomunističke laži protiv Stepinca

HF

Izvješće o vjerskim slobodama i opasnim trendovima na Zapadu

hrvatski-fokus

Slavimo Božić

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više