Hrvatski Fokus
Aktualno

Predstavljene tri knjige Bogdana Maleševića

Poziv na Gozbu janjeta, u spomen Tanji Malešević

 
 
Zanimljivo predstavljanje održano je u zagrebačkoj Knjižnici Bogdan Ogrizović. Svoje tri nove knjige, među kojima i likovna monografija o prerano preminuloj sestri Tanji, promovirao je njezin brat Bogdan Malešević. Književnik, teatralog, povjesničar umjetnosti i nositelj Zaklade obitelji Malešević u Cerniku kod Nove Gradiške, okupio je raznolike pomotore. Radi se o likovnoj monografiji „Tanja“ na 250 stranica, gdje je sažet život i rad pokojne Tanje Malešević, akademske slikarice (1964.-2017.). Druga je knjiga Vrhovi cedara libanonskih, što je zapravo Maleševićev roman posvećen sestri. Treća je knjiga Veronikin rubac, ili Kako je umrla Tanja, a to su razgovori i eseji o likovnim umjetnicima.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/02/20200203_192347_resized-822x452.jpg
Zijad Gračić, fra Stanko Pavlović, Stanko Špoljarić i Bogdan Malešević
 
Kako je na predstavljanju kazao autor Bogdan Malešević, njegova je sestra umrla kao janje, što je mu kazala časna sestra Božjeg Milosrđa. Sestri je podigao grobnicu, ali i veće spomenike. Zaklada obitelji Malešević otvorena je u Franjevačkom samostanu Cernik. Postuhmna izložba prije godinu dana u zagrebačkoj Dubravi, te ova monografija i knjige o Tanji. Uoči Uskrsa u Cerniku trebala bi biti promocija monografije.
 
Zijad Gračić, hrvatski glumac rođen u Tuzli surađivao je s Maleševićem na dramskim predstavama. Na promociji je jasno i glasno čitao odlomke iz autorovih knjiga, a uskoro obilježava tri i pol desetljeća glumačkog rada. „Zajedno smo uradili najveća djela za našu Crkvu, „Faustinin dnevnik“. Bogdan je govorio iz dubine srca. Mistici su čuđenje vjernika i danas, a Bog se služi s njima. No, mistici su danas i prezreni, kazao je fra Stanko Pavlović, franjevac iz Gruda u BiH, poznavatelj obitelji Malešević. Stanko Špoljarić, likovni kritičar, koji je poznavao pokojnog Duška Maleševića, oca Bogdana i Tanje, pratio rad majke Maje Dolenčić Malešević i pokojne sestre Tanje. Govorio je o likovnim i umjetničkim dosezima Tanje Malešević, s osvrtom na bogato stvaralaštvo obitelji Malešević, koji su zadužili hrvatsku kulturu.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/38925/tatjana_malesevic_9.jpg
Slika rano preminule hrvatske slikarice Tatjane Tanje Malešević
 
Tom Držić, umirovljeni novinar i urednik Hrvatskog tjednika, poznavatelj i vršnjak pok. Duška Maleševića, oca obitelji, govorio je o značajkama rada Tanje Malešević, ali se osvrnuo i na stvaralaštvo obitelji Malešević. Čestitao je autoru knjiga Bogdanu Maleševiću i kazao da su ove knjige i monografija najbolji spomenik Tanji Malešević.
 

Boris Ćavar

Povezani članci

Škoro nas je pozvao, pa nas nije pustio unutra…

HF

Za sve postoji granica

HF

Hrvatski veleposlanik protiv Hrvatske!

HF

NAŠ S.O.S.-ed – Razbijanje HDZ-a u Hrvatskoj po modelu razbijanja HDZ-a u BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...