Hrvatski Fokus

Otvaranje Samoborskog fašnika je 14. veljače 2020. u 19sati na Trgu kralja Tomislava

 
 
Najiščekivaniji događaj u Samoboru definitivno je tamošnji fašnik, raskošan karneval kojim Samoborčani tjeraju zle sile iz prethodne godine, opraštaju se od zime i otvaraju svoja srca i nadanja nadolazećem proljeću. Samobor je od davne 1885. godine karnevalska metropola ovog dijela Hrvatske. Tih 10-ak dana njegovim ulicama vlada potpuno bezbrižno veselje, pod tisućama se maski krije smijeh i radosna pjesma, a plesom se dočekuje novi život. No, nije sve ipak tako lagodno, neizvjesnost traje sve do suđenja Fašniku, središnjeg događaja karnevala. Naime, na glavnome se gradskom trgu odigrava predstava u kojoj se sudi Fašniku, krivcu za sve nevolje u protekloj godini. Na njega se iskaljuje sav bijes, tuga i nesreća ljudi. Lutka Fašnika spektakularno se spaljuje na fašnički utorak čime se po prastarom vjerovanju lišavamo svih negativnih utjecaja u sljedećoj godini. Nakon što je Fašnik kažnjen, počinje sveopće veselje koje bi trebalo označiti i cijelu godinu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/dogadjanje-za-djecu-samoborski-fasnika-2020-696x365.jpg
Grad Samobor postaje ponovno Fašnička republika te brojnim fašničkim događanjima čuva stoljetnu tradiciju ove danas moderne manifestacije. I ove godine, uz tradicionalni program na Trgu kralja Tomislava, s fašničkom princezom Srakom, Princem, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju programi na nekoliko lokacija – program uličnih zabavljača, maškare, brojne glazbene izvođače, zabavljače i plesače, revije i izbor najboljih maski, SRAKAfest, Dječji fašnik te završnu Fašničku povorku.
 
Vrijeme održavanja: 14. 2. – 25. 2. 2020.
 
Otvaranje Samoborskog fašnika je 14. veljače 2020. u 19 sati na Trgu kralja Tomislava.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Mosta dosta!

HF

Počeo zagorski chef

HF

Goran Dodig ministar hrvatskih branitelja?!

HF

Karadžić – krvnik Sarajeva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više