Hrvatski Fokus

Nakon što je eutanazirao članstvo HDZ-a, provodi diktaturu sličnu onoj koju je provodio Tito

 
 
Mladi naraštaji ne znaju za jedno Titovo naređenje, koje je glasilo: „Prozor mora pasti! Nije ga interesiralo koliko će boraca poginuti u osvajanju toga gradića, trebao je pokazati svoju moć da se njegove naredbe moraju uvijek bezuvjetno izvršavati. Zašto to spominjem? Palo mi je na pamet da je to veoma slično onome što Plenković, njegov HDZ i njegova saborska većina od 76 'zombija' danas rade. Plenković nakon što je eutanazirao članstvo HDZ-a, provodi diktaturu sličnu onoj koju je provodio Tito, s tom razlikom što je Titu „glavu nosila“ prvo Moskva, a potom Washington, dok Plenkoviću „glavu nosi“ EU i EU birokracija.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/nlogo-itas-cas-doo.jpg
Budući da je Plenković od EU birokracije dobio naputak da sve što se ne uklapa u paradigmu neupitnosti privatizacijske politike i neupitnosti da zaposlenici, radnici/djelatnici, jednom riječju narod NE ZNAJU i NE MOGU upravljati svojim životom i svojim sudbinama, proglasi populizmom i demagogijom! Ploveći na valu takve paradigme, za koju se već i na Zapadu koji bi nam trebao biti uzor, smatra da s njom nešto nije u redu budući da sve više raste jaz između 90 posto onih koji nemaju dosta ili nemaju ništa, i 10 posto onih koji imaju previše, Plenković poput poslušnog učenika koji provodi nauk onih koji polako i sami odustaju od njega, na sve načine u Hrvatskoj uništava sve što može donijeti zdravi rast, konkurentnost i inovacije, a favorizira ulaganja u turizam i ine djelatnosti koje ne stvaraju nove vrijednosti, već samo stvaraju privid o nekom rastu i razvoju. Kao poklonik takve političke, gospodarstvene i pravničke paradigme, Plenković govori u stilu najvećih populista i demagoga, ono što narod voli čuti, ali radi sve suprotno od onoga što govori, što skriva političkim i medijskim spinovima, sijajući maglu, iz koje, sad je već očito ne izrasta ništa dobro i korisno.
 
Žalosno je da članstvo HDZ-a i građani koji postaju sve pasivniji, pa rađe odlaze iz Hrvatske, nego da dignu svoj glas, ne shvaćaju što njima i svima nama radi ovaj tobože „vrstan“ pravnik, čija vrsnost nije potkrijepljena nikakvim opipljivim dokazima, jer nije u životi zaradio ni kunu kao odvjetnik, ni kao autor nekih članaka ili knjiga iz oblasti prava, pa čak ni kao djelatni pravnik u nekom poduzeću. A radi nam sljedeće:
-Tvrdi da bez tutorstva EU birokracije ne bi mogli opstati, pa mu se svaki prijedlog Saboru za izglasavanje bilo čega temelji na nalozima, direktivama EU birokracije.
-Prihvaća i nameće neupitnost naloga iz EU-a da hrvatska država NE SMIJE efektivno podržavati i poticati hrvatski proizvodni sektor, već se treba podržavati, poticati i investirati u sektore turizma, građevinarstva, IT sektor i slične sektore koji ne stvaraju dodatne vrijednosti, niti stvaraju radna mjesta!
-Prihvaća i nameće zakonske okvire koji guše i slabe ono malo onoga što je ostalo od domaćeg proizvodno/trgovinskog gospodarstva, dok istovremeno ne oporezuje dobit trgovačkih lanaca u stranom vlasništvu i stranih telekomunikacijskih tvrtki.
 
Na tragu takve političke paradigme, ignorirajući namjerno ili iz neznanja, osnovno pravilo znanosti o upravljanju, da se oni koji neuspješno rukovode nekim javnim poduzećima, tijelima ili institucijama trebaju smjenjivati i zamjenjivati stručnim i sposobnim ljudima, on drži takva rukovodstva na vlasti dok ne dovedu tvrtke do stečaja, pa onda slavodobitno tvrdi da je to dokaz nadmoći privatnog vlasništva nad društvenim vlasništvom. Na taj način su uništeni Uljanik, 3 Maj i brojne druga hrvatske tvrtke. Sva druga politička naklapanja i laži o uzrocima propasti proizvodnog gospodarstva su samo prazne floskule, laži i zamagljivanja istine.
 
I došli smo do točke kada valja konstatirati zašto ITAS NE SMIJE OPSTATI? Plenkovićevsko/HDZ-ovski politički „pretvorbenici su nagore opisane načine uništili tvornicu Prvomajsku, i već su bili spremni opljačkati vrijednu imovinu tvornice, no radnici to nisu dopustili, preuzeli su rukovođenje i upravljanje tvornicom, te osnovali novu tvrtku ITAS, u potpunosti u vlasništvu radnika iste te tvornice! No imali su problema s rješenjem dugovanja koja su im ostala kao „nasljedstvo“ iz doba kada su bili vođeni upravom koju je nametala politika. I što se danas događa? ITAS dolazi u blokadu i ne može isplaćivati plaće zaposlenicima, i nedostaju joj obrtna sredstva za podmirenje troškova komunalnih usluga, i dugovanje bankama, u iznosu od bijednih 900.000 kuna. Kažem bijednih jer država je za neuspješnu reformu obrazovanja, mikrobitove i tablete potrošila stotine milijuna kuna.
 
Vršitelj dužnosti direktora Dragutin Varga počinje štrajk glađu, jer razumijevanja i podrške od za to nadležnih ministarstava i Vlada nema, dok isti kapom i šakom daju novac čak i posrnulim privatnim tvrtkama. ITAS ne traži novac od Vlade, moli samo za jamstvo prema banci, od koje bi uzeli kredit od opet kažem „pišljivih“ 3 milijuna kuna, koji bi vratili, jer imaju ugovoren poslove i dobre tržišne šanse u izvozu. No molba ITAS-ovaca nailazi na šutnju i gluhe uši Plenkovićeve garde poslušnika. Nakon što su mediji konačno obratili pozornost na ovu situaciju, ministar Darko Horvat slavodobitno izjavljuje da „problemi nisu nepremostivi“, ali treba izvršiti analizu i restrukturiranje tvornice?! To zapravo znači sljedeće: Vlada će „velikodušno pomoći“ ITASU, ali zahtijevat će „restrukturiranje“, što znači smjenu svih onih koji trenutačno drže ITAS na životu,  dovođenje nekih politički podobnih na čelo ITAS-a, promjena u uhodanim vezama sa kupcima i asortimanu proizvodnje, što će ubrzo dovesti do zaključka, kao i u slučaju škverova da se „NE ISPLATI“ proizvoditi alatne strojeve! Nova će, od Vlade postavljena uprava dovesti ITAS u konačni stečaj i likvidaciju!
 
ITAS NE SMIJE OPSTATI, jer bi to bio dokaz da radnici, zaposlenici mogu uspješno upravljati tvornicom u vlastitom vlasništvu, pod uvjetom da ih ne ometa politika svojim ciljanim postupcima uništavanja proizvodnog gospodarstva! Jer ako ITAS opstane, postavit će se pitanje, zašto je toliko drugih dobro funkcionirajućih poduzeća moralo propasti pod „skrbništvom“ države? A to je pitanje čije postavljanje politika NE SMIJE DOPUSTITI!
 

Laslo Torma, dipl. el. ing.

Povezane objave

Spasiti Agrokor, ne i Todorića

HF

“Antifašisti” protiv odluke hrvatskoga suda

HF

Ucjenjivanjem do novih izbora

HF

Jasenovac nije bio samo ustaški radni logor, nego i partizanski logor smrti. Gubilište!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više