Hrvatski Fokus
Hrvatska

Kumske veze i homoseksualno udomljavanje

Što je poznato o predsjedniku Ustavnog suda Šeparoviću i kumskim vezama sa Šeksom i Bačićem?

 
 
"Ustavni sud je naredio sudovima da u primjeni zakona izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, druge odluke suda i u rješavanju slučajeva ne smiju diskriminirati osobe u istospolnim zajednicama", rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirajući odluku vezanu uz ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu. Objasnio je i što to znači u konkretnom slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića. "U konkretnom slučaju to znači, Ustavni sud je rekao, čak i bez odluke Ustavnog suda, a nakon odluke posebno, odluke su obvezatne i mora ih poštivati svaka ustanova. To znači da će se ovom paru morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluje u postupku udomiteljstva, i da ih se ne smije isključiti zato što su istospolne orijentacije, a hoće li biti udomitelji ovisit će o tome ispunjavaju li uvjete kao i svaki drugi građani", rekao je Šeparović.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/godfather-1-thumb-slide.jpg
"Zagrebački centar je već trebao poštivati odluku Upravnog suda, a sad nakon odluke Ustavnog suda bit će jasno da su sva tijela dužna zakon primijeniti jednako za sve i njima omogućiti da sudjeluju u postupku i odlučiti jesu li za udomljavanje ili ne", rekao je Šeparović.
Podsjetimo, Ustavni sud je odbacio zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu i ocijenio da je u skladu s Ustavom. Međutim naložio je sudovima i drugim nadležnim tijelima da osporene zakonske odredbe (tko čini udomiteljsku obitelj) tumače “na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”.
 
Tko je Šeparović?
 
Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina. Bio je ministar pravosuđa u vladi premijera Zlatka Mateše te nakon mandata ravnatelj Hrvatske obavještajne agencije. U lipnju 1999., nakon što je Nacional objavio dokumente o namještanju nogometnog prvenstva uz pomoć tajnih službi, Šeparović je uhićen pod sumnjom da je on dostavio novinama dokumente označene kao državna tajna. Prema pisanju Nacionala “Šeparović je iz čitavog meteža izašao s aureolom žrtve i moralnog pobjednika”. HDZ-ov kadar prvi je put za suca Ustavnog suda izabran 2009., za predsjednika Ustavnog suda 2016. i ponovno reizabran 2017. godine.
 
Kumske veze s Bačićem i Šeksom
 
Vladimir Šeks vjenčao se s Anicom Ressler u Blatu na Korčuli pred mjesnom matičarkom i Željkom Bačić (supruga Branka Bačića) u pratnji svjedoka, kumova Miroslava Šeparovića i Branka Bačića, inače rođenom u Dubrovniku, koji je osnovnu i srednju školu završio u Blatu. Jednom prilikom, kad se u riječkoj Osnovnoj školi “Dolac” odigrao slučaj u kojem su djeca našla kukce u ručku, Mostov Nikola Grmoja je objavio status u kojem pojašnjava kumske veze spomenutih: “Čini se da su suvlasnici tvrtke Blato 1902., dva kuma koja drmaju hrvatskom politikom i pravosuđem, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić (supruga Željka Bačić) i predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović (kći Marina Šeparović)”.
Odgovorio mu je tada Bačić: “Ručak školi priprema tvrtka BLATO 1902. d.d. te se posebno u tom kontekstu naglašava suvlasništvo moje supruge u toj tvrtki. Istina je da je Željka Bačić, moja supruga, dioničarka tvrtke BLATO 1902 d.d., ali zajedno s još 172 dioničara. Neovisno o činjenici da ona kao dioničarka ne vodi operativno poslovanje društva, kao što to ne čine niti dioničari bilo koje tvrtke, ipak želio bih naglasiti odgovorno ponašanje tvrtke u proteklim godinama, kao i nakon ovog nemilog događaja. Naime, važno je za istaknuti da tvrtka BLATO 1902 d.d. uspješno posluje već 117 godina, prvo kao poljoprivredna zadruga za proizvodnju prvenstveno maslinovog ulja i vina, a već 60 godina posluje u području Rijeke i Zagreba, te proširuje svoju djelatnost na trgovinu i ugostiteljstvo. Ova uspješna tvrtka ima 100 zaposlenih i oko 500-injak kooperanata.”
 

Ivana Josipović i Gordana Sarkotić, https://narod.hr/hrvatska/sto-je-poznato-o-predsjedniku-ustavnog-suda-separovicu-i-kumskim-vezama-sa-seksom-i-bacicem

Povezane objave

Hrvatske izbjeglice 1945. nisu imale ni ‘h’ od humanosti

HF

Srbijansko zrcalo naopačke

HF

AFORIZMI – Bilo im u socijalizmu dobro

HF

Arbitraža je veleizdajnički čin

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više