Hrvatski Fokus
Kultura

Skulptori, intrigantni ciklus Mladena Žunjića

Lepršavi koloristički svijet lagano se izmiče u stranu ili dalje

 
 
U svom posljednjem ili najnovijem ciklusu, slikar Mladen Žunjić u središte slike stavlja, instalira zanimljive oblike, istaknute tamne crteže raznovrsnih obličja ispred poznatih kolorističkih, raznobojnih i razigranih pozadina, stvarajući stanoviti dualitet, očitost postojanja dva različita, udaljena svijeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/slika-mladen.z.jpg
Lepršavi koloristički svijet lagano se izmiče u stranu ili dalje, posve dalje, prepuštajući primarni prostor slike crnim oblicima, koji po svemu naviješćuju okretanju autora ka kiparstvu, odmicanje od slike i hod prema skulpturi.
 
Žunjić je realizirao niz ciklusa u u ulju i akrilu, najveći dio izveden je na velikim formatima platna, svjedočeći i prikazujući stupnjeve istraživanja u atelijeru mnoštva motiva, uz izraziti, vrlo jaki kolor.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/mladen_zunjic__712.jpg
Nakon niza izvrsnih kolorističkih ciklusa izvedenih u ulju i akrilu na većinom velikom formatu, u kontinuiranom ispitivanju mogućnosti boje, formata, motiva ali i razine slobode geste, Žunjić je kreirao kompleksni opus, izazovan i atraktivan. Što autor može dodatno otkriti o i u svom slikarstvu u kiparaskoj formi, ostaje da se vidi.
 
Moguće je da se pojave novi skulptorski ciklusi ili pak uvijek atraktivna kombinacija slikocrteža ili se pak umjetnik iznova vrati omiljenom velikom formatu platna uz obilje boja. Svakako, slikar nastavlja svoju plovidbom po nemirnom moru umjetnosti, neprestano se krećući, slijedeći svoje ideje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Započinje 64. Splitsko ljeto

HF

Figurativni niz slikara Mladena Žunjića

HF

Četrdeset Bilosnićevih prosinačkih pjesama i jedna zaboravljena

hrvatski-fokus

Nova operna premijera – Tosca Giacoma Puccinija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više