Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

“Bunjevci” hvale Blaška Rajića

"Bunjevački Hrvat" T. Ž. toga istog B. R. hvali u kalendaru za 2020. da je najzaslužniji "što imamo Vojvodinu"

 
 
Ako složimo samo nekoliko kockica jasno je što je Hrvatima u Srbiji napravio prvi čovjek kulture i prvi čovjek politike, predsednik „jedine relevantne hrvatske političke stranke u srbiji“ i jedini živi velikan ispod đerma u Đurđinu, „bunjevački Hrvat“ g. Tomislav.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/slika-22.01.2020..png
1. kockica: Takozvani „Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata“, čiji je ravnatelj g. Tomislav, tiska kalendar za 2020. godinu u kojem je jedan od velikana i Bunjevac Blaško Rajić, a poruka kalendara su riječi drugog Bunjevca da Bunjevcima možemo zahvaliti što postoji Vojvodina!
 
2. kockica: 22. veljače 2020. godine na portalu „grad Subotica.co.rs“ piše: (http://www.gradsubotica.co.rs/obelezen-praznik-bunjevaca/) Svečanom sednicom u Pokrajinskoj vladi (Vojvodine) obeležen je nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, u znak sećanja na 23. februar 2003. godine, kada je izabran prvi nacionalni savet Bunjevaca.
 
Tom prilikom, predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću uručeno je priznanje „Blaško Rajić“ za doprinos razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca, saopštila je Pokrajinska vlada.
„U ime Pokrajinske vlade i u lično ime zahvaljujem na priznanju koje nosi ime Blaška Rajića, jedne od ključnih ličnosti Velike narodne skupštine iz 1918. godine, na kojoj je trajno definisana naša zajednička sudbina. Njegova uloga i uloga bačkih Bunjevaca u tom epohalnom događaju uvek će biti jedan od svetionika u istoriji, ne samo AP Vojvodine, već i Republike Srbije u celini“ – kazao je tom prilikom predsednik Mirović.
 
3. kockica: Bunjevac koji vodi cijelu hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji, a ne poznaje ni svoje Bunjevce (mi Hrvati u Srijemu ih znamo jako dobro), čudi se:
 
Rezultat: Niti jedan hrvatski dom u Srijemu nije vraćen hrvatskoj zajednici ali se u Subotici pravi “hrvatska (bunjevačka?) kuća” dok su nedavno opustošene prostorije najstarije hrvatske kulturne udruge u Srijemu “Stjepan Radić” u Slankamenu te opljačkane prostorije hrvatske kulturne udruge u Sotu! A nova urednica takozvane “Hrvatske riječi”, koju je također ustoličio g. Tomislav pod parolom “zbijmo redove”, nije našla za potrebno da piše o napadu na hrvatske kulturne udruge u Srijemu u svom uvodniku, iako ga, u nedostatku inspiracija piše u širokom proredu.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Martina – novi Tomlekinov roman

HF

“Hrvatska izvan domovine”

HF

Petar Zambelić – pomorac i istraživač

hrvatski-fokus

Nakladništvo dušobrižništva u Njemačkoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više