Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Financijske institucije za oporezivanje nekretnina

Oporezivanje nekretnina i makro-financijska stabilnost

 
 
Dubravko Mihaljek, voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna plaćanja u Baselu, održao je u Institutu za javne financije 25. veljače 2020. predavanje na temu Oporezivanje nekretnina i makro-financijska stabilnost.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/03nytoday-realestate-articleLarge.jpg
Mihaljek je istaknuo kako se preferencijalan porezni tretman vlasništva stambenih nekretnina često navodi kao jedan od uzroka brzog rasta stambenih cijena i zaduženosti kućanstava u brojnim gospodarstvima u razdoblju prije Velike financijske krize. S tim u vezi, raširen je stav da oporezivanje nekretnina treba reformirati i koordinirati s monetarnom politikom i makro-prudencijalnim mjerama u svrhu održavanja makro-financijske stabilnosti. Mjere koje se u tu svrhu predlažu uključuju ne samo one cikličke, nego i strukturne porezne elemente poput ukidanja odbitaka rashoda za kamate, oporezivanja imputirane najamnine nekretnine u kojoj stanuje vlasnik  i oporezivanja svih oblika vlasništva nad stambenim nekretninama. Međutim, osnovni parametri poreza na nekretnine ne mogu se sistematski koristiti u protu-cikličke svrhe, nego doprinose financijskoj stabilnosti samo kada se pravilno postave i održavaju u zadanim okvirima, istaknuo je Mihaljek u prezentaciji.
 
Predavanje Dubravka Mihaljeka pratili su brojni znanstvenici i stručnjaci koji su diskutirali o različitim aspektima oporezivanja nekretnina (makro-ekonomskim, financijskim, pravnim, ali i političkim te sociološkim), posebno razmatrajući hrvatske specifičnosti, od regionalne disproporcije do demografskih kretanja.
 
Dubravko Mihaljek je voditelj operativnih poslova u Monetarnom i ekonomskom odjelu Banke za međunarodna plaćanja (BIS) u Baselu, gdje radi od 1999. godine. Upravlja tekućim poslovima modjela i priprema analize globalnih makro-financijskih kretanja i monetarne politike za redovite rasprave guvernera središnjih banaka u BIS-u. Bio je ekonomski analitičar u Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu (1990.-1999.); asistent u Ekonomskom institutu Zagreb (1982.-1989.). Studirao je ekonomiju na sveučilištima Pittsburgh (PhD 1990.), Minnesota (MA 1986.) i Zagreb (dipl. oec. 1981). U novijim radovima bavi se makroekonomskim aspektima stambenih investicija (IJCB 12/2020), vezama između financijskih uvjeta i ekonomske aktivnosti (BIS QR 9/2019) i tečaju dolara i zaduženosti banaka kao odrednicama dinamike globalnog rasta (AER 5/2020).
 
Vrlo malo zemalja oporezuje vlasništvo nad nekretninama, većina zemalja dopušta domaćinstvima da od poreza na dohodak oduzimaju kamate na stambene kredite. Porast vrijednosti nekretnina oporezuje se blago ili se uopće ne oporezuje u mnogim zemljama. Prema tome treba nešto mijenjati s poreznom politikom oporezivanja nekretnina. Vidimo da politika niskih kamatnih stopa traje cijelo desetljeće i trajat će još neko vrijeme te je pitanje treba li dati podršku monetarnoj politici sa strane politike oporezivanja nekretnina – kazao je Mihaljek. Iz svega toga nastala je preporuka koje su mnoge financijske institucije počele propagirati, a to je da treba oporezivati nekretnine. Ali to i nije baš tako jednostavno jer se ne radi samo o porezu na fizičku nekretninu nego i o indirektnoj dobiti kroz vlasništvo nekretnine. Mihaljek ističe četiri razloga zbog kojih bi oporezivanje nekretnina moglo imati značenje za makro-ekonomsku stabilnost, to su: stambene investicije, distributivne posljedice monetarne politike, nejednakost u imovini, financijalizacija nekretnina.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

5G i u industrijskoj proizvodnji

HF

Agropelet – gorivo budućnosti

HF

Strategija kao proces otkrivanja

HF

Krpaju se nepotrebne rane s Njemačkom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više