Hrvatski Fokus
Kultura

Piramidalne forme u novom ciklusu Mate CROate

Jedro se pretvorilo u razvijenu zastavu, valovitu i izloženu iskušenjima prevratničkih, uzburkanih doba

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar Mata CROata (Mate Turić), autor je već sada, u ovim godinama obimnog skulptorskog opusa, koga čini nekoliko ciklusa. Mata CROata ponajprije je zapažen po svom iznimnom ciklusu jedara, izvedenog u različitim vrstama kamena, u gotovo svim formatima. Njegove su skulpture žive, kamena tijela brodova neprestano plove, napeta jedra gonjena silinom vjetra u neprekinutoj su potrazi, u traženju mistične udaljene, skrivene, pa i tajnovite obale.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/mata-croata_DSC4246-684x1024-600x700.jpg
U najnovijem ciklusu autor je transformirao uobičajeni oblik jedra u piramidanu formu, dodajući izvornom obličju dodatnu simboliku. Jedro je ključni element u razvoju čovječanstva i njegovih civilizacija, jednako kao i piramide koje su razasute po svijetu. Ponegdje, jedro se pretvorilo u razvijenu zastavu, valovitu i izloženu iskušenjima prevratničkih, uzburkanih doba.
 
Mata CROata slobodno i bez ikakvih ustezanja istražuje istaknutu simboliku prošlih vremena, prepunu legendi, povezujući ih s današnjim čovjekom, sa aktualnim trenutkom globalnog sela, kao što se uobičava naziva svijet danas. Što se to trajno i neizbrisivo nalazi u vertikali ljudskog postojanje i ljudske povijesti?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/img-20190318-124116_5ca218245c5bb-scaled.jpg
Postoje različiti odgovori. Umjetnik traži svoje. Piramidalni oblici jedara Mate CROate plove iz davnine u budućnost.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Terra incognita Lukše Peke

HF

Grad Josipa Trostmanna

hrvatski-fokus

Po navici po običaju

HF

Svetkujmo

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više