Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

NAJNOVIJA VIJEST – Mutirao virus COVID-19

Novi tip mutiranog virusa 'S' uzrokuje infekcije blažeg oblika, dok se 'L' tip brzo se širi i trenutačno je odgovoran za 70 posto svih slučajeva pozitivnih na koronavirus

 
 
Kineski znanstvenici sa Sveučilišta u Pekingu (Beijing University's School of Life Sciences) i 'Instituta Pasteur' u Šangaju otkrili su da je novi koronavirus COVID-19 mutirao u dva nova tipa virusa: 'S' i 'L'. Kineski stručnjaci dakako izjavljuju da se radi o najnovijem otkriću na malom broju uzoraka odnosno slučajeva (103) te da su neophodne daljnje znanstvene studije u svrhu otkrivanja i boljeg razumijevanja evolucije virusa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/two-strains.jpg
Novi tip mutiranog virusa COVID-19 nazvan „S“ tip smatra se „starijim“ i uzrokuje infekcije blažeg oblika, dok se „L“ tip pojavio kasnije, brzo se širi i trenutačno je odgovoran za 70 posto svih slučajeva pozitivnih na koronavirus (COVID-19). Bolnica u Pekingu, 'Beijing Ditan Hospital,' i „Capital Medical University“ 4. ožujka 2020. izvijestili su o prvom pacijentu inficiranom s novim koronavirusom COVID-19 koji je imao tešku upalu pluća te je liječen u bolnici. Međutim, došlo je do ozbiljne komplikacije uz pojavu encefalitisa. Pacijent je otpušten iz bolnice 25. veljače 2020.
 
Do sada su pacijenti inficirani novim koronavirusom / COVID-19 osim izraženih simptoma upale dišnih putova i upale pluća imali i oštećenje unutarnjih organa, težak respiratorni sindrom, oštećenje miokarda (srčanog mišića), poremećaj koagulacije, oštećenje bubrega i jetre i dr. Međutim, ovo je bio prvi slučaj oštećenja središnjeg živčanog sustava novim koronavirusom u svijetu. Za sada. I nadajmo se da će ostati tako. Ovaj prvi slučaj pacijenta s upalom pluća ili pneumonijom u Kini je otkriven tek sekvencijom gena virusa budući da terapija nije bila uspješna. Sekvencija gena potvrdila je prisutnost novog koronavirusa u cerebrospinalnoj tekućini te je potom postavljena dijagnoza virusnog encefalitisa. Kineski liječnici stoga upozoravaju da kod iznenadnog poremećaja svijesti ili kome kod pacijenta treba odmah sumnjati na infekciju središnjeg živčanog sustava.
 
Genetska analiza koronavirusa izoliranog kod jedne muške osobe u SAD-u 21.siječnja 2020. pokazala je veliku vjerojatnost da se radi o infekciji uzrokovanoj s dva tipa virusa (COVID-19). Znanstvenik Trevor Bedford ('Nextstrain' / https://nextstrain.org) prati 161 soj virusa SARS-CoV-2 (smatra se pretečom virusa COVID-19) kod pacijenata diljem svijeta te je na svojem blogu 2. ožujka 2020. objavio kako novi koronavirus tj. COVID-19 brzo mutira: u prosjeku dvije mutacije u mjesec dana.
Iz ranijih znanstvenih studija o virusu SARS-a (SARS – teški akutni respiratorni sindrom) i virusu MERS-a (MERS – Bliskoistočni respiratorni sindrom) poznato je da i ovi koronavirusi mogu uzrokovati oštećenje središnjeg živčanog sustava.
 
Izvor:
 
1. Sarah Knapton: „Coronavirus has mutated into more aggressive disease, say scientists,“ The Telegraph, 5. 3. 2020.;
2. Pam Barker: „COVID-19 has 2 Strains, First Case of Neurological Damage Reported – Chinese Scientists,“ EuropeReloaded, 5. 3. 2020.
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Pupovac pred sveučilišnim Tribunalom?

HF

Predstava Sluškinje, autora Jeana Geneta gostuje u varaždinskom HNK

HF

Treba zabraniti odlazak u krvavi Srb

HF

Drugo ubijanje Vlade Šantića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više