Hrvatski Fokus
Hrvatska

Vrdoljak slika i prilika hrvatske politike

Kad izgubi Plenković, čelnik HNS-a spašavat će Bernardića

 
 
Miro Kovač i njegova ekipa više apsolutno ništa ne moraju uraditi, da bi pobijedili na unutarstranačkim izborima. Naime, Ivan Vrdoljak, čelnik HNS-a, izjavio je da ukoliko Kovač pobijedi, on, odnosno njegova stranka izlazi iz koalicije i vlade. Pri tome je naglasio da je vrlo ozbiljan i to što je ovaj put rekao je 100 posto točno. To bi se sad moglo svakojako tumačiti i moglo bi svašta značiti. Sjetite se samo što je govorio o HDZ-u i Andreju Plenkoviću. Samo loše i ništa dobro i pozitivno, i sve u stilu: S njima niti mrtav. A onda buf, preko noći uspostavljena neprincipijelna i neprirodna koalicija, veliki domoljub, hrabar čovjek koji misli o dobrobiti svih građana, o državi, o rastu i razvoju svih njezinih odrednica, o rastu gospodarstva, ponajviše o odgoju i obrazovanju, pedagoškom standardu…, odnosno našoj djeci, koja su budućnost Hrvatske, “pojeo” je sve što je rekao, žrtvovao se zbog viših ciljeva. To bi on svakako učinio i da se SDP našao u jednakoj situaciji kao tada HDZ. Jednostavno, on je takav čovjek. Ne gleda svoje osobne interese, niti interese “svoje” stranke, već interese države, u čemu će svaki njezin građanin na neki način profitirati.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/HRT-foto-2016-02-08-20h16m37s589.jpg
Međutim, niti to ne može ići preko određenih granica i u beskonačnost. Mora čovjek zadržati dignitet, dostojanstvo, ugled i sve ono što ga je brzo dovelo tako visoko i daleko od prvih političkih početaka. Ne znam što bi Savka i Mika, kao i ostali uglednici nekadašnjeg HNS-a mislili i rekli o svemu tome, naročito o rejtingu njihove stranke ispod dva postotna poena i bili se složili s politikom svojeg nasljednika, koji stalno vrluda i “pomaže” onima kojima prijeti pad, čime spašava državu i sve one koji su tu ostali, iz razno raznih razloga, bilo da su prestari za otići u bijeli svijet, bilo da ih nitko ne će ili su se već negdje uhljebili, odnosno ušančili u jednoj od vodećih političkih stranaka.
 
Sigurna sam da ako na parlamentarnim izborima relativnu većinu dobije SDP, te onda sa sebi idejno bliskim strankama, napravi koaliciju i vladu, kojoj na čelu bude Bero, koji će svakako maknuti iz svoje vlade neke nove neposlušne mostaše, Vrdoljak će preko noći uskočiti i doprinijeti tome da vlada ne padne, bez obzira što misli i mislio je o Davoru Bernardiću. Nema to veze. Državne potrebe, kao i potrebe građana su ispred svega ostaloga, naročito osobnoga. Međutim, kad je u pitanju Miro Kovač to ne će biti moguće, izjavljuje lider HNS-a i ne šali se. Mislim da je to svojevrsna diskriminacija, kojoj ne bi trebalo biti mjesta u politici, naročito kod narodnih, progresivnih, intelektualnih, domoljubnih, modernih stranaka, koje vuku svoje korijene iz prosvjetiteljstva i ilirizma, što su prožele novim saznanjima i svjetskim dostignućima u organizaciji političkih stranaka i njihovu djelovanju, da ne kažem pragmi.
 
S obzirom na rejting HNS-a, vjerodostojnost i ugled (osobni i stranački) njenog lidera, mislim da bolja reklama za Kovača i njegov trijumvirat  ne postoji, čak da je vrhunski osmišljena i basnoslovno plaćena. To da HNS ode iz koalicije s HDZ-om, kao i da nikada do te sveze nije niti došlo želi i smatra više od 80 posto HDZ-ovaca, onih  pravih, autohtonih, državotvornih, a ne ovih novih prišipetlja i uhljeba, koji šute, jer se boje za egzistenciju i benefite, kako svoje, tako i svojih najbližih. Međutim, to sve nije onako kako izgleda. Nema se čemu dr. Kovač veseliti. To je opet nekakva zamka, odnosno “patka”. Vrdoljak nešto opasno muti, samo još ne znam s kim. Nije vrag da se primio dr. Škore. On ga barem dobo poznaje.
 
Možda je opet kod nekoga “nanjušio” profitabilan posao, poput onoga s razdjelnicima. Kolika je tu samo novca palo, naročito provizije, sve do domara ulaza u zgradi, gdje su se pod prijetnjom kazne morali ugrađivati razdjelnici. Što se time dobilo? Je li itko ikada ikomu o tomu ispostavio račun? Jesu li napravljene analize učinkovitosti, kad već nije bilo simulacije, prije uvođenja te inovacije? Kaj god! Koga to zanima. Sirotinja sve to plaća, kao što će ponovno platiti nove razdjelnike, vrlo skoro, jer se ovima bliži otpis, valjda su zastarjeli. Nema veze, gladna i jadna sirotinja će dizati kredit u banci ili plaćati na rate tu obvezu za radijatore, samo da ne plaćaju kazne, odnosno da se ne razlikuju od susjeda, koji su na to pristali bez dogovora, dragovoljno, pod moraš.
 
Da sam na mjestu alternativnog trijumvirata, bila bih jako oprezna. Na to ih bi trebala potaknuti javna izjava čovjeka koji spašava vladu od pada i državu od propasti. Zanima me samo što će o istome reći drugi koalicijski partner, onaj s puno više ruku od HNS-ovih. On mudro šuti, kad je o pravoj politici riječ. Tu i tamo nasrne na neku novinarku. Danas dijeli ruže ženama, na nekom trgu i slavi Dan žena, zaboravljajući kako te iste žene u svakoj mogućoj prilici ponižava i vrijeđa, samo zato jer su žene. Povukao se čovjek u osamu, zadnjih dana. Ne želi se izjašnjavati, dok se stvari u HDZ-u ne poslože. On može sa svima, pa i s Kovačem. Dapače. Po mnogo čemu su si slični, s tom razlikom da jedan od njih govori pet svjetskih jezika, a drugi  natuca deset, te u jednoj rečenici koristi deset stranih nakaradnih riječi ili izraza, a najviše izriče OK. Treba se znati snaći. Ovo je vrijeme za snalažljive, naročito one kojima DORH puše za vratom. Nema to veze s nikakvim masonstvom i tom povezanošću. Jedno je igra, a drugo istina i pravda, koju će istjerati “institucije koje rade svoj posao”.
 
Nemam staklenu kuglu, ali znam što će biti, jer su neki trendovi nezaustavljivi. Lijeva opcija malo pomalo jača, rejting joj raste, sve bliže je vlasti, makar koalicijskoj i svaki pravi stranački lider, svoju stranku prestrojava u hodu, pretrčava k relativnom ili apsolutnom (?) pobjedniku, baš kao što su ranih devedesetih članovi Partije pretrčavali u HDZ, posebice oni viđeniji. Njihova vještina vladanja i upravljanja ih je do danas održala na vlasti ili pri vlasti, čak i onda kad djeluju iz sjene, oni vladaju. To je umijeće mogućeg u danom trenutku. Puno je utakmica u njihovim nogama. Puno su puta oni noću pretrčavali s lijeva na desno i obrnuto, ovisno o političkoj poziciji i njihovim osobnim potrebama. To su domaći gremiji, premazani svim mastima, kameleonski tipovi, koji ne znaju što je sram, koji svakome kažu ono što taj od njih očekuje, koji su uvijek svima podobni. Mislim da je i onom drugom krilu HDZ-a, kakvo god bilo, sakralno ili sekundarno, dosta HNS-a i njihovog vođe, svih 365 dana u godini. Svjesni su oni tog tereta i rado bi ga maknuli s leđa, pogotovo kad oponašaju Donalda Trumpa i govore kako su svi njihovi razlozi za sve što rade Hrvatska first. Malo morgen!, pjevao je Ivo Robić i postao svjetski poznat i slavan. Kaj god! kažem ja i  mislim kako je lakše diplomirati kvantnu fiziku, nego prepoznati uhljeba, lakrdijaša, prebjega, varalicu i lopova  koji ti se prikrada iza leđa, nudeći ti pomoći, noseći darove, a očito nije Danajac. Tko je ili što je? To ne zna, niti on sam. Kao da je to važno. Svoje neznanje o samom sebi i svemu ostalome je dobro naplatio. Nažalost, nije jedini.
 
S platforme virusa korona i pod egidom brige za zdravlje, svoje i svih ostalih, puno će se toga dogoditi na našoj političkoj sceni, dok nas svojim neozbiljnim izjavama zabavlja Ivan Vrdoljak. Pritom se ne šali. Ovaj puta govori 100-postotnu istinu. Kakva je inače istina? Relativna, kao i uvijek, ovisno tko je izgovara, zašto i za što? U očekivanju te i takve istine, očekujemo stranačke izbore HDZ-a, za koje je mnoge od nas baš briga. Bit će sjaši Kurta i uzjaši Murta, zapravo Murta ne će niti biti.
 

Ankica Benček

Povezane objave

DRUGA OKUPACIJA DUBROVNIKA I KONAVALA – Institut građevinarstva Hrvatske i genitiv (3)

HF

Zdravko Tomac i Račanov testament

HF

Nagrada izdajniku Radi Šerbedžiji

HF

AFORIZMI – Misle da misle

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više