Hrvatski Fokus
Znanost

Pas pozitivan na COVID-19

Nema dokaza da psi imaju bilo kakvu ulogu u prijenosu i širenju bolesti uzrokovane virusom COVID-19 na čovjeka

 
 
Nacionalna veterinarska služba (National Veterinary Services) u Hong Kongu izvjestila je 1. ožujka 2020. Svjetsku organizaciju za zdravlje životinja (World Organization for Animal Health,OIE) o psu, kućnom ljubimcu koji je pozitivan na virus COVID-19. Javnost je o tome izvjestio glasnogovornik AFCD-a u Hong Kongu (Hong Kong Agricultural, Fisheries and Conservation Department / Ministarstvo za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu prirode). Pas pasmine pomeranski špic kućni je ljubimac žene koja je oboljela od bolesti uzrokovane novim koronavirusom, COVID-19. Stručnjaci su uzeli bris iz nosne i usne šupljine psa a nalazi su bili „slabo pozitivni“ na virus COVID-19 ili točnije prema izjavi stručnjaka:
„test proveden PCR metodom otkrio je prisustvo genetskog materijala virusa COVID-19.“ Pas nije pokazivao nikakve znakove bolesti. No, usprkos tome pas se nalazi u karanteni i pod nadzorom je stručnjaka Sveučilišta u Hong Kongu (University of Hong Kong), „City University“ i Svjetske organizacije za zdravlje životinja / OIE.
Slikovni rezultat za Dog positive for COVID-19
U ovom trenutku nema mjesta strahu niti panici da psi prenose virus COVID-19. Jednako tako nema dokaza da psi imaju bilo kakvu ulogu u prijenosu i širenju bolesti uzrokovane virusom COVID-19 na čovjeka. Također nije zabilježen ni jedan slučaj oboljenja životinja, točnije kućnih ljubimaca. Svjetska organizacija za zdravlje životinja i hongkonška Vlada složili su se da je pas „slabo pozitivan“ na virus COVID-19 te da je ovaj primjer ujedno i prvi slučaj prijenosa infekcije s čovjeka na životinju.
 
Prof. Jonathan Ball, profesor molekularne virologije sa Sveučilišta u Nottinghanu (University of Nottinghan) između ostalog izjavio je slijedeće: „Moramo razlikovati stvarnu infekciju od same potvrde prisutnosti virusa.“ Predsjednica Britanskog veterinarskog udruženja Daniella Dos Santos (British Veterinary Association President) izjavila je između ostalog sljedeće: „Nama je poznato da je u vrijeme epidemije SARS-a koja je započela 2003. manji broj pasa i mačaka bio pozitivan na virus SARS-a. No, ove životinje nisu prenijele virus na druge životinje iste vrste niti na čovjeka. … Glavni izvor infekcije COVID-19 je prijenos virusa s čovjeka na čovjeka.“
 
Svjetska organizacija za zdravlje životinja također ističe da na temelju svih dosadašnjih znanstvenih spoznaja nema preporuke za ograničavanje putovanja ili trgovine životinjama. Istovremeno preporučuje se u svrhu sigurnosti hrane i 'dobre prakse' pažljivo rukovati sa sirovim mesom, mlijekom i drugim proizvodima životinjskog podrijetla a hrana se mora dobro termički obraditi. Također preporučuje se pranje ruku nakon svakog kontakta sa životinjom i hranom za životinje, a svakako treba izbjegavati ljubljenje ljubimaca ili dijeljenje hrane. Ukoliko se vlasnik životinje razboli zbog infekcije uzrokovane virusom COVID-19 preporučuje se izbjegavanje kontakta s ljubimcem uz nošenje kirurške ili druge maske u svrhu zaštite te dobra higijenska praksa i pranje ruku.
 
U slučaju oboljenja vlasnika od infekcije COVID-19 i na temelju procjene rizika, stručnjak može preporučiti ili čak odrediti provedbu testa na koronavirus COVID-19 kod ljubimca – potrebno je u tu svrhu testirati uzrorak iz usne i nosne šupljine te izmet. Iako u ovom trenutku nema nikakvog dokaza da se virus COVID-19 može prenijeti s jedne životinje na drugu, preporučuje se životinju pozitivnu na COVID-19 držati u karanteni i onemogućiti tako njezin kontakt s drugim životinjama.
 
Otkrivanje virusa COVID-19 kod životinja ispunjava kriterije za prijavu Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE) putem informacijskog sustava (WAHIS) u skladu s OIE-vim Kodeksom o zdravlju kopnenih životinja a u svrhu praćenja pojave i kretanja bolesti životinja diljem svijeta. Stoga svako otkrivanje virusa COVID-19  kod životinja (uključujući podatke o vrsti, dijagnostičkim testovima te relevantne epidemiološke informacije) treba prijaviti Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja. Od iznimne je važnosti da veterinarski stručnjaci i nacionalne veterinarske uprave budu u neprekidnom kontaku s javnozdravstvenim stručnjacima kao i s onima odgovornima za svijet divljine kako bi u slučaju potrebe osigurali brzu procjenu i upravljanje rizikom. Također je važno da virus COVID-19 ne dovede do poduzimanja neprimjerenih mjera protiv domaćih ili divljih životinja koje bi mogle ugroziti njihovu dobrobit i zdravlje ili negativno utjecati na biološku raznolikost.   
 
Izvor:
 
1. World Organization for Animal Health: „Questions and Answers on the 2019 Coronavirus Disease (COVID-19);“
2. Science Media Centre: „Experts reaction to reports that the (previously reported) pet dog in Hong Kong has repeatedly tested „weak positive“ for COVID-19 virus;“ 5. 3. 2020.;
3. South China Morning Post: „Coronavirus: pet dog belonging to COVID-19 patient infected, Hong Kong health authorities confirm;“ 4. ožujka 2020.   
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Mikroplastika prvi put pronađena u ljudskoj krvi

hrvatski-fokus

Civilizacija, rat i pravda

HF

Opasna tehnologija 5G

HF

Promišljanja o provjerama tehnologičnosti proizvoda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više