Hrvatski Fokus
Hrvatska

Virus Corona napao globalizaciju – globalno

U Jutarnjem listu su tek 3. ožujka 2020. "otkrili" lažne vijesti i infodemiju

 
 
O virusu Coroni (lat. vijenac) proširilo se mnoštvo teorija. Te je „pobjegao“ znanstvenicima iz laboratorija u Wuhanu, neki ruski takvi teoretičari tvrde kako su ga baš tamo – važno prometno čvorište, desetomilijunski industrijski grad… – baš pred kinesku novu godinu donijeli britanski špijuni (laboratorij Salisbury, „znaju“ i koji s dvojicom liječnika). Slični srbijanski „stručnjaci“ pak se nadaju kako su ga dizajnirali zajedno Rusi i Kinezi, a protiv Amerikanaca. Tu je još i zavjera svjetske farmaceutske industrije koja da već ima i cjepivo. Nakon što su ga Kinezi, zasad, uspješno zaustavili i kineska propaganda pod vodstvom Komunističke partije udarila je kontru: Istina je kako su ga oni prvi otkrili, ali gdje se prvo pojavio – ne zna se. Nije dakle niti „pobjegao“ iz wuhanskog laboratorija, a niti „preskočio“ s neke životinje „spremne“ za konzumiranje s tamošnje tržnice. „Bijeg“ iz vrhunskog wuhanskog laboratorija vjernici bi pripisali, vrlo vjerojatno, Božjoj kazni zbog navodnog svojedobnog (već!) kloniranja himere – čovjeka i životinje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/0d1d0b7e-57ae-490d-a007-c6ccdd9c8cfa_shutterstock_175108193-Corona-virus_d0aa04ea_490x330.jpg
U svakom slučaju oko ovog „vjenčića“ u RNK formi bit će još priča, romana, filmova, za one koji prežive – a medija će se dimiti od „vjenčićevih“ tema. O borbi s njim da i ne govorimo, uostalom WHO je proglasila pandemiju. U ovdašnjoj mediji (pa i šire) je bilo, i ima ih, i napuhanaca koji su sve proglasili a) infodemijom, b) neopravdanom, skoro ničim izazvanom, tzv. moralnom panikom. Sve u svemu bio bi to ili jest „medijin dim“ (na „narodski“ si ga prevedite sami).
 
M. Jergović na izvoru otkrio toplu vodu infodemije
 
Korifej napuhanaca je regionski i Jutarnjeg lista kolumnist Miljenko Jergović. Još davnog trećeg ožujka t.g. u JL-u je raspalio: „Covid-19 pokazao je da su naša društva izgubila imunitet na lažne vijesti“. A onda još: „Europom i zapadnim svijetom zavladala je infodemija, izazvana zastrašujuće preuveličanom prijetnjom. Vijest je odavno prerasla samu sebe i pretvorila se u čudovište. U početku je bila istinita. Sada više nije.“ Otkriti u Jutarnjem listu postojanje lažnih vijesti i infodemiju (virtualna himera) i to tek trećeg ožujka 2020. i „ravnije“ je od otkrića tople vode. I to kako. Sjedi naš kolumnist, ispred njega lavor, može i bačve, tople vode – tekućine od lažnih vijesti i infodemije. Brčka se u tom kalu i tako godinama, koji inače JL („tabloidizirani i onepismenjeni mediji“ M. J., isto) svakodnevno producira, a on ga onda, zgodimice, jer kolumnist je. je l' te, malo, kao i sad „ponitelektualizira“, objasni bedačekima čime im se to glave ribaju i da im je to dobro – za frizuru. U tome mu i zdušno pripomažu i ostali JL – intelektualci, Jurica Pavičić, naročito Ante Tomić i ostali. U ovom tekstu ima još raznih koještarija, pa i jugonostalgije spram svojedobnog rješavanja epidemije velikih boginja, učinkovitog (SKJ), ali to nije vrijedno spomena, jer su potpuno druga i naročito drugačija vremena, sad već, realno i stoljećima daleko (vrijeme od tada brže teče, itd.) Ima u tekstu raznih „otkrića“ o epidemiji variole vere, ali nema, recimo, priče odakle je stigao „nulti pacijent“. Nakon ovih, epohalnih, otkrića, lažnih vijesti i infodemije, 11. ožujka 2020. Miljenko Jergović je ubacio u višu intelektualnu brzinu i visine: „Što je moralna panika i kako se s proljeća 2020. ispoljava“. Rekao bih, isto onako kako se godinama „ispoljava“ u Jutarnjoj i inoj mediji ovdje. Lažne vijesti, infodemija, moralna panika, sve u klupku, s temom (zajednički nazivnik) (neo)ustašstva, konzervativizma, o „popovima“ i crkvi kao i Partija, navodnoj mržnji spram „migranata“ i „rodno“ drugačije orijentiranim, zatim korupacija (sve HDZ – lopov pokr'o, odnekud ostalo još samo za honorare za A. Tomića) i još sličnoga.
 
Cilj pritom nije rješenje nekoga problema, kakvo poboljšanje već najmanje poniženje, a u konačnici i uništenje – neka vrsta SF-a unazad, rikverc SF. I sad je sve to dobro, a ovo o „vjenčiću“ je „moralna panika“ – i to istodobno dok se na drugim stranicama medija broje mrtvi, novo oboljeli, pada cijena nafte, padaju burzovni indeksi, strmoglavljuje se turizam… Ili ukratko – širi se panika, a od vjenčića, eto, nema straha. Ostavit ćemo kolumnistu da paca u podučavanju konzumenata, a osvrnut ćemo se samo na napuhano primitivno autorovo iskazivanje prijezira (niže od mržnje) prema „dvije tri mlade žene… lijepo odjevene i jednoga mladoga muškarca“ koji su se usudili u njegovoj nazočnosti (let Zagreb-Beč) nositi maske. Nemaju „ljudsko pravo“ pred njim nositi maske ni u sezoni tog virusa. Ma nemoj! Nešto mislim, možda da su znali s kim imaju posla, kakva stajališta ima, koliko ih prezire… bi nataknuli dvostruke.
 
Nego kako stvari vani stoje?
 
Ovako: „10:40 U New Yorku je otkazana konferencija „Poslovanje pod koronavirusom“ zbog koronavirusa. Konferencija se trebala održati danas, no odgođena je za 3. travnja.“ (www.vecernji.hr, 11. 3. 2020.) – ilustrativno. Ili ovako: Trump podigao zid prema Euniji, izuzimajući Veliku Britaniju. Toliko ilustracije. Kako bilo nakon pandemije virusa Corona više ništa ne će biti kao prije, a naročito će se uzdrmati, a možda i srušiti, bajka globalizacije tako mila i draga tzv. zapadu. Taj „vjenčić“ RNK (možda će ga netko poslije nazvati corona triumphalis?) nam poručuje: Htjeli ste globalizaciju – evo vam je. Htjeli ste sve veliko i na veliko – ne znam odakle bih počeo – megalopolise, mega trgovinu, mega trgovačke centre, mega putničke brodove, mega zračne luke, mega zračni promet, mega zrakoplove…, mega turizam – eto vam sve i više od toga.
 
Namirnice i ruže iz Južne Amerike, jučer ubrane, najkasnije prekjučer, danas već na stolu, pod nosom partneru/ci. Eto vam ih. Ne valja vam ovo staro, lokalno ni voće, ni povrće ni cvijeće, ofucano je nema boju… – šareno, bez mirisa i okusa, bez ičesa je bolje. Neka bude. Pa slobode, pa hedonističke atrakcije kojima se ni broja ni načina ne zna – samo peri deri. Zanimljiv neki „vjenčić“ nije kao neki drugi da gazi samo sirotinju najprije pogađa razvijene sredine: Wuhan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Japan, Lombardija, Bavarska, Njemačka, Francuska, i tako redom, a u Hrvatskoj, Zagreb, Rijeka, Pula, Varaždin. Dotući će, barem privremeno, sajmove, kongrese, hoće li se mega brodski putnički turizam oporaviti, itd. Uvukao se među predsjednike država, ministre, zastupnike već podosta parlamenata, menadžere, profesionalne športaše, glumce, višu srednju, ovoga puta, skijašku putujuću klasu. Opasno stoga što su to oni koji bi trebali voditi brigu o „običnim“ ljudima, a eto ne mogu ni o sebi. Ovdje ne ću ni spominjati kako je, ako je, kojim metodama KP Kine suzbila zarazu i kakve bi to tek posljedice moglo, na drugoj strani medalje, imati. U svakom slučaju više ništa ne će biti isto, a možda lokalno negdje pomoli glavu pred globalnim totalitarizmom nakon svega. Možda se barem iz vlastitog vrta s lukovicom, ili čak vijencem bijelog, domaćeg češnjaka i stručkom raštike (kupusa) s malo maslinova ulja otjera Globalnoga. Svima brzo ozdravljenje, „skidanje“ s virusa i dao Bog na njega nikad ne nabasali.
  

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Kako su crveni kadrovirali

HF

To Hrvatska je, Dante Alighieri!

HF

Manolićevci nikada nisu prihvatili emigraciju

HF

Odgovorili su mi samo iz Ministarstva vanjskih poslova

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više