Hrvatski Fokus
Znanost

Iznajmljivanje robota, zašto ne?

Ključni pokretači za uspješnu implementaciju robotskih sustava su jednostavnost, suradnja i digitalizacija

 
 
Gotovo dva milijuna novih industrijskih robota naći će svoje mjesto u tvornicama diljem svijeta od 2020. do 2022. godine. Međunarodno udruženje za robotiku (IFR) javlja kako novi tehnološki trendovi i tržišna kretanja omogućavaju tvrtkama da na vrijeme odgovore na nadolazeće promjene, pritom ističući nekoliko najvažnijih trendova kako one mogu biti inovativne u tome. "Pametna robotika i automatizacija imaju glavnu ulogu za suočavanje s novim potrošačkim trendovima, potražnjom za raznolikošću proizvoda ili izazovima zbog trgovinskih prepreka", kaže Susanne Bieller, generalna tajnica IFR-a, dodajući kako su "nova tehnološka rješenja utrla put prema većoj prilagodljivosti u proizvodnji". 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/StormTroopers.jpg
A ključni pokretači za uspješnu implementaciju robotskih sustava su, prema IFR-u, jednostavnost, suradnja i digitalizacija. 
 
Roboti su sve pametniji
 
Programiranje i sastavljanje robotskih sustava postaje, dakle, sve jednostavnije. IFR ističe kako to u praksi izgleda tako da digitalni senzori u suradnji s pametnim softverom omogućavaju izravne metode podučavanja, tzv. 'programiranje demonstracijom' (Programming by Demonstration). Naime, naredbu za određeni zadatak koji treba napraviti robotska ruka daje čovjek koji ju doslovno uzima i vodi kroz tražene pokrete. Potom podatke softver pretvara u digitalni program robotske ruke. Međutim, u budućnosti će alati za strojno učenje (Machine Learning) dodatno omogućiti robotima da uče putem metode pokušaja i pogreške ili pak video demonstracijom te samostalno optimiziraju svoje pokrete. 
 
Robot i čovjek 
 
Suradnja čovjeka i robota još je jedan važan trend u robotici. Uz mogućnost rada s ljudima, moderni robotski sustavi mogu se prilagoditi promjenjivom okruženju. Paleta suradničkih rješenja (aplikacija) koje nude proizvođači robota svakodnevno je sve šira. Trenutačno su najčešća zajednička rješenja za radni prostor gdje robot i zaposlenici jedan pored drugog izvršavaju zadatke. Međutim, još izazovnija je primjena onih rješenja zahvaljujući kojima čovjek i robot paralelno rade na istom dijelu nekog proizvoda. Odjeli istraživanja i razvoja (IR) snažnije su usmjereni na metode koje omogućavaju robotima da djeluju u stvarnom vremenu. Baš kao dosluh između dva radnika, IR želi da robotski sustavi prilagode svoje pokrete okruženju kako bi suradnja među njima bila što kvalitetnija. Takva rješenja uključuju glasove, geste, ali i prepoznavanje onoga što se određenim ljudskim pokretom namjerava učiniti. Valja istaknuti kako je već zahvaljujući današnjoj tehnologiji otvoren golem potencijal za suradnju između čovjeka i robota u tvrtkama svih veličina i profila. A takva suradnička rješenja nadopunit će ulaganja u tradicionalne industrijske robote. 
 
Digitalni roboti 
 
Zatim, IFR navodi kako su industrijski roboti središnji dijelovi digitalne i umrežene proizvodnje koja se koristi u industriji 4.0. Zbog toga njihova međusobna komunikacija – bez obzira na proizvođača, postaje sve važnija. Tzv. OPC Robotics Companion Specification, koja je plod suradnje unutar radne skupine VDMA i Open Platform Communications Foundation (OPC), utvrđuje standardizirano generičko sučelje za industrijske robote omogućavajući im povezivanje u industrijski Internet stvari (IIoT).  Digitalno povezivanje robotskih sustava s, primjerice, tehnologijom računalstva u oblaku također omogućuje nove poslovne modele poput iznajmljivanja robota, tj. usluge Robots as a Service, što bi moglo biti posebice privlačno malim i srednjim tvrtkama, jer ih lišava kapitalnih obveza, fiksnih troškova, nadogradnji i potrebe za visokokvalificiranim robotskim operatorima. 
 
Hrvatska 4.0 
 
Podsjećamo, odgovore na pitanja kako bolje pripremiti društvo za budućnost, kojim proizvodima i rješenjima je moguće optimizirati poslovanje i, među ostalim, koje su industrije plodno tlo za digitalnu transformaciju i ove godine daje Hrvatska 4.0 – Konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu koja se održava 6. i 7. svibnja u Kongresnom centru Antunović u Zagrebu. 
Uz primjere dobre prakse i stručna predavanja o aktualnim kretanjima u industriji te predstavljanje novih proizvoda i rješenja, u algoritam ovogodišnjeg dvodnevnog stručnog skupa upisano je i tržište rada. On će, baš poput umjetne inteligencije, pokušati pomoći u predviđanju određenih trendova kako bi znanost, obrazovanje, gospodarstvo i država iznjedrili prijedloge rješenja koji će pridonijeti boljem položaju inženjera u Hrvatskoj.
 

www.energetika-net.com

Povezane objave

Cjepiva protiv gripe nisu sigurna za trudnice

HF

Razvojna agencija Zagreb

HF

Učinak mina na okoliš

HF

Cjepivo Astra Zeneca i stvaranje krvnih ugrušaka

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više