Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Zimbabve – vraća se zemlja bijelcima

Propao Mugabeov projekt otimačine zemlje od bijelih poljoprivrednika

 
 
Prošla su dva desetljeća od nasilnoga preuzimanja bjelačkih farmi u Zimbabveu. Otela ih je ondašnja vlada na čelu s višedesetljetnim predsjednikom Robertom Mugabeom. Do otimanja zemlje bijelim poljoprivrednicima Zimbabve je izvozio poljoprivredne proizvode, a dva desetljeća kasnije uvozi gotovo sve poljoprivredne proizvode. To je ponukalo sadašnju vladu na čelu s Emmersonom Mnangagwaom da vrati dio zemlje bijelcima i tako pokuša spasiti gospodarstvo. Mnangagwa i njegova vlada predložili su rješavanje svih odštetnih zahtjeva od strane nekadašnjih farmera tako što će im ponuditi zemlju.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/RTX3K6MN-e1555937195613-scaled.jpg
Otimačina zemlje započela je 2000. godine s navodnim ciljem ispravljanja nepravde iz kolonijalnih vremena. Nekoć prosperitetna poljoprivredna industrija bila je poznata po izvozu duhana, ruža i žitarica, opskrbljivala je i gotovo sve prehrambene potrebe zemlje, naglo je počela propadati. Nestašice hrane postale su učestale, inflacija je podivljala, a jedna od najbogatijih afričkih država postala je najsiromašnija. Oko 4.500 farmi i posjeda koji su u bili u vlasništvu bijelaca zahvaćeno je Mugabeovom zemljišnom reformom.
 
Revizija zemljišta završit će do kraja ožujka ove godine. Revizija, koja se provodi u cijeloj zemlji, nastoji ukloniti više vlasnika poljoprivrednih gospodarstava i ispraviti neke pogrješke u kaotičnoj brzo provedenoj zemljišnoj reformi koja je započela 2000. godine.
Govoreći u parlamentu prošlog tjedna, Douglas Karoro, zamjenik ministra za zemlje, poljoprivredu, ruralno naseljavanje, vode i klimu, rekao je da će bijeli poljoprivrednici biti razmotreni tijekom programa restrukturiranja zemljišta."Vlada želi vidjeti situaciju u kojoj postoji pravičnost u vlasništvu nad zemljom. Trenutačno je u tijeku revizija zemljišta i očekujemo da će vježba biti gotova do kraja ožujka.
 
"Redistribucija ne će gledati na boju farmera, bilo crnu ili bijelu.Ne će se gledati na političke sklonosti pojedinca, niti će se gledati na vjersku pripadnost poljoprivrednika. Na poljoprivrednika će se gledati kao na poljoprivrednika koji ima sposobnost i stručnost. Suština je u tomu što želimo svima proizvesti dovoljno hrane kao zemlju i višak za izvoz. "Ukratko, vlada promatra načine koji su nediskriminirajući u pogledu dodjele zemljišta onima koji žele zemlju", rekao je Karoro.
 
Zimbabve je nekada bio najveći proizvođač hrane u Južnoj Africi, ali nakon zapljene zemlje proizvodnja hrane je pala, a zemlja sada uvozi osnovne životne namirnice zbog strašnog nedostatka pšenice, soje i drugih usjeva.Revizija zemljišta ima različite ciljeve, uključujući traženje identificiranja neiskorištenog zemljišta i preraspodjelu proizvodnim poljoprivrednicima jer poljoprivreda čini 15 posto zimbabveanskog BDP-a i osigurava oko 70 posto formalnog zapošljavanja. Zemljišna reforma u Zimbabveu rezultirala je raseljavanjem 6.000 bijelih farmera, a oko 300.000 crnih obitelji imalo je koristi, ali program su zloupotrijebili najviši dužnosnici Zanu-PF-a.
Bivši predsjednik Robert Mugabe navodno posjeduje najmanje 21 farmu, što je protiv vladine politike jednog čovjeka i jednog poljoprivrednog gospodarstva.Za njegovu ženu i djecu također se navodi da su imali koristi od programa. Neformalna revizija vlasništva razotkrila je nepravilnosti u dodjeljivanju poljoprivrednih gospodarstava, s tim da su djeca mlađa od 10 godina navodno dobila zemlju. U 2018. Perrance Shiri, ministar za zemlje, poljoprivredu, ruralno preseljenje, vodu i klimu, rekao je da njegova zemlja žali zbog nekih nepravdi u svom programu reforme zemljišta i poduzima korektivne mjere, uključujući kompenzaciju bijelih poljoprivrednika i rad s njima.
 

Darko Kovačić

Povezane objave

SAD se kreće k opasnom okršaju s Kinom

HF

Putin traži pomoć srpske krtice za ulazak u Europu 

hrvatski-fokus

Autobusi puni birača iz Turske

HF

Za razliku od nas, Mađarska ima domoljubnu vlast

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više