Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Povratak – stvarnost ili utopija

U Zagrebu će se od 25. do 27. lipnja 2020. održati Četvrti Hrvatski iseljenički kongres

 
 
Hrvatska se danas, više nego ikad, suočava s brojnim demografskim i društveno-gospodarskim izazovima u najširem smislu te riječi. Iako se kao zemlja nalazi na imigracijskome kontinentu, dosadašnja iskustva pokazala su da su jedini realni migracijski izvor za ublažavanje negativnih demografskih trendova njezini iseljeni građani i njihovi potomci. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/mainsection.jpg
Iseljenici su generacijama prenosili u druge zemlje svoj biološki, profesionalni i kulturni potencijal obogaćujući time zemlje useljenja. Međutim, kroz dugu iseljeničku povijest Hrvatske uvijek su postojali i povratnički tokovi različitog intenziteta i raznolikih iskustava i uspjeha. Osim emotivnih i nostalgičnih motiva, povratnike mogu uz ekonomske čimbenike, privući određeni elementi kvalitete života (sigurnost, mirniji, opušteniji način života, krajolik, klima i dr.). Povratništvo je složen proces koji objedinjuje emigracijsko i imigracijsko iskustvo, kao i iskustvo povratne migracije, i ne može ga se promatrati izvan hrvatskoga društvenog, političkog i gospodarskog konteksta. 

Održivost povratka ovisi o brojnim čimbenicima, poput aktivne uloge državnih institucija, pravnog okvira, postojanja i provedbe usmjerenih javnih politika, ekonomskih prilika, zatim obiteljskih prilika, ali i o uloženim naporima povratnika i potomaka iseljenika u što uspješniju integraciju u hrvatsko društvo. Iskustvo povratnika specijaliziranih znanja može biti snažan impuls za razvoj hrvatskoga gospodarstva, a da bi se iskoristio postojeći potencijal, potrebne su brze i konkretne mjere za njihovo privlačenje. Želja nam je ovim kongresom otvoriti prostor u znanstvenom dijelu Kongresa za interdisciplinarnu i multidisciplinarnu analizu povratništva te omogućiti iznošenje iskustava i praksi u stručnome dijelu kongresa. Ovakav pristup nosi potencijal otkrivanja informacija od iznimne važnosti, koji se potom mogu koristiti u strateškom planiranju javnih politika i rješavanju aktualnih problema povratništva. 

Glavne teme kongresa: 

1. Odnos rada i poduzetništva u procesu povratka

2. Institucionalna potpora povratku 
3. Povratništvo u povijesnoj perspektivi 
4. Obrazovanje i povratak mladih 
5. Kulturna politika i identiteti kao dio povratka 
6. Demografski aspekti povratka 
7. Uloga Katoličke Crkve u očuvanju identiteta 
8. Očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta u iseljeništvu kroz crkvu, kulturu, jezik, šport 

Popis tema ne ograničava vas da iz svoje discipline, zanimanja, kompetencije sami predložite i neku novu temu. Radni jezici konferencije su hrvatski i engleski.

 
KLJUČNI DATUMI 
 
30. 4. 2020. – Rok za slanje sažetaka
25. -27. 6. 2020. – 4. Hrvatski isljenički kongres

Povezane objave

Sedamdeset milijuna dinara pokrajinskoga novca

hrvatski-fokus

ISELJAVANJE – Kad uhljebi marširaju

HF

Je li HAZU = JAZU?

hrvatski-fokus

Umro Zdenko Morović – velikan venezuelskoga nogometa

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više