Hrvatski Fokus
Intervjui

Likovna misao je uvijek ista

Svi koji gledaju moje uradke interpretiraju svoj doživljaj

 
 
Hamo Čavrk, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, akademski je kipar i grafičar, donedavni profesor na APURI, koji je izlagao na brojnim izložbama u domovini i svijetu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/Hamo-CAVRK.JPG
• Gospodine Čavrk, nedavno ste se predstavili u zagrebačkom Kabinetu grafike s novom grafičkom mapom Carta Incognita.
– Da, predstavio sam se s novom grafičkom mapom Carta incognita u Kabinetu grafike HAZU-a. Mapa je trebala biti realizirana u 2019. godini ali zbog mojih zdravstvenih problema realizirao sam ju u veljači 2020. Uz grafičku mapu bila je postavljena i izložba grafika koje su posvećene tom ciklusu. Izdavač grafičke mape je Kabinet grafike HAZU-a. Nastala je u tehnici aquatinta, sastoji se od pet grafika i lista s tekstom više kustosice Ružice Pepelko.
 
• I dalje, kontinuirano istražujete prostor, kretanje.
– Naprosto radim i ne razmišljam o kretanju ili ne kretanju. Kroz rad nastaju rezultati. Vizualni doživljaj ljudi je osjećaj da ulaze u prostor mojih grafika, slika i objekata. Svi koji gledaju moje uradke interpretiraju svoj doživljaj.
 
• Dio tih motiva realizirali ste i u slikama, uljima na platnu ali i u svjetlosnim objektima.
– Da ja se bavim likovnom umjetnošću i zanimaju me svi metjei koji su uključeni u likovnost: slike, grafike, video, instalacije. Naprosto uživam u tome što radim.
Likovna misao je uvijek ista samo su metijei različiti. U vrijeme mog školovanja, sve se baziralo na klasičnom izričaju. To se jedino uvažavalo kao vrijednost. Razvoj tehnologija omogućio je daleko emotivnije izražavanje i različite pristupe.
Slikovni rezultat za hamo čavrk
• Gdje je grafika danas?
– Grafika je tamo gdje je bila prije 500 godina ali je i danas ona aktivnija od bilo kojeg metijea umjetnosti. Moja grafička mapa koja je upravo promovirana i kao i izložba uz tu mapu napravljena je tehnologijom od prije 500 godina.
 
• Planovi, izložbe, monografije?
– Napravio sam seriju računalnih grafika i namjeravam u ovoj godini, ukoliko me zdravlje posluži, realizirati mapu koja je tehnološki posvećena vremenu u kojem živimo. Gubitak zdravlja u protekloj godini upozorio me je da ne mogu previše unaprijed planirati. U atelijeru provodim manje vremena budući da mi je to izuzetan fizički napor te se zbog toga oslanjam na suvremene tehnologije.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Slavenske priče o svetom Jurju

HF

Armenska sakralna arhitektura je više od arhitekture

hrvatski-fokus

U svakom čovjeku na svoj način prebiva bitak ljubavi

hrvatski-fokus

Hrvatska profitira od snažne Njemačke

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više