Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Što li sve objavljuje časopis Politička misao

Za Dejana Jovića kraj Hladnog rata kriv je za raspad Jugoslavije, a ne srbijanska agresija na Hrvatsku

 
 
Velikosrpske Novosti Milorada Pupovca, koalicijskog partnera Andreja Plenkovića, nastavljaju po starome u vrijeđanju Hrvata. hrvatske države i hrvatskih svetinja. U najnovijem broju ovoga novovjekog Srbobrana vrijeđaju Miroslava Škoru slikom i tekstom na naslovnici. Ispod naslova "Korona i škorona" nalazi se Škorina karikatura na kojoj mu je tijelo zaraslo u virus Corona, a sa strane nalazi se tekst sljedećeg sadržaja: »Recesija uzrokovana koronavirusom mogla bi proizvesti veću sklonost birača Škorinom projektu i desnim opcijama koje ciljaju na niske strasti nudeći jednostavna i brza rješenja za složene probleme« (https://www.portalnovosti.com/galerija).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/nspm.jpg
Osim napada na Škoru – oni koji su za Novosti, Pupovca i njemu slične, opet će kazati da je u pitanju satira – ima i drugih članaka koje vrijedi pročitati. Jedan od njih je preneseni članak Dejana Jovića iz Političke misli u kojem ovaj vrli profesor na Fakultetu političkih znanosti lamentira o štetnim posljedicama virusa Corona na svijet, Europu i "region" (https://www.portalnovosti.com/politologija-pandemije). »Nestabilnost ili kolaps neke od zemalja Europske unije, kao i neke od političke i etnički složenih zemalja na rubu EU-a, značajno bi pogoršao sigurnosnu situaciju u Europi. S druge strane, Europska unija je zasad razočarala. Uz iznimku Zapadnog Balkana i post-sovjetskog prostora, ona ima hegemonijsku poziciju na našem kontinentu, pa se od nje očekuje da se ponaša kao unipolarni hegemon«, pokušava nas Jović uvjeriti da je Unija jedini europski hegemon, osim "Zapadnog Balkana i post-sovjetskog prostora". Zapadni Balkan piše velikim slovom. Pokušava dati i znanstvenu potku za svoja razmišljanja oko toga kako se Europska unija bori protiv ovoga virusa i zaraze. Najprije veliča Unijina "postignuća višedesetljetnog procesa integriranja", a onda napada Uniju zato što se "ponovno uvode granice i striktni granični prijelazi", te "zaustavlja promet, suspendiraju letovi, provode različite politike kojima se odgovara na krizu". Po njemu to dovodi do "raspada EU-a", odnosno do "kratkog momenta anarhije, koju bi posebno bolno osjetili rubni dijelovi Europe".
 
I tu sada Jović dolazi na svoj teren i pokušava prodati svoju priču o građanskom ratu u Jugoslaviji, a ne srpskoj agresiji na Hrvatsku. Naime, po njemu se 1989. "zadnji put raspao europski poredak", a nisu se urušili totalitaristički komunističko-boljševički sustavi. Spominje "kraj Hladnog rata" i po njemu on je, taj Hladni rat, "za mnoge bio neočekivan kao i ovaj sadašnji izazov". A kako to Jović zaključuje? Tako što tvrdi da je Hladni rat "omogućio integriranje Europe u njenom jezgru, ali i dezintegriranje, koje je bilo uvertira u rat, na njenim rubnim dijelovima". Ne treba biti naročito analitičan da ne izvučemo zaključak koji je lukavo podastro ovaj engleski đak, a to je da je za raspad Jugoslavije kriv "kraj Hladnog rata" i "integriranje Europe u njenom jezgru", a ne srbijanska agresija na ostale narode u bivšoj državi. Ne mogu lagati da Jović nije spominjao rat i ratove. Jest, ali na svoj način. A evo kako to kod njega glasi: "Poučeni iskustvima dosadašnjih ratova, bilo osvajačkih ili unutar-državnih…", što bi trebalo značiti da je srpska agresija na Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo… "neosvajački rat", jer je bio "unutar-državni". Čudan politološki zaključak, napisan i objavljen u politološkom časopisu. Netko bi rekao da nije čudan, nego da je velikosrpski.
 
U nastavku se Dejan Jović vraća temi, virusu Corona, i ponovno započinje svoju bizantinsku priču. Brinu ga "konkretne posljedice" ove zaraze: "prihvaćanje ograničenja slobode: slobode okupljanja, slobode kretanja, donekle čak i slobode govora". "Strah proizvodi pristanak na neslobodu", naglašava Jović i bez dodatnog pojašnjenja dodaje kako "zabrane dovode do 'konsolidirane' demokracije". Ova tirada o gušenju demokracije u Europi poslužila mu je da malo brani propale socijalističke i komunističke istočnoeuropske sustave, ali i zapadnoeuropske liberalne političke sustave. Iz toga izvlači nelogičan zaključak da su raspadom sovjetskoga lagera i totalitarističkih sustava nakon 1989. godine doveli do pojave "autoritarnih vođa koji su popularni ne samo u svojim zemljama nego i izvan njih, uključujući i u našem susjedstvu, pa vjerojatno i u Hrvatskoj: od ruskog Putina, turskog Erdoğana, kineskog Xi Jinpinga do samog Trumpa, koji je otvoreni i oštar kritičar Europske unije, dosad najvećeg projekta nastalog u okviru pokušaja stvaranja liberalnog međunarodnog poretka". Svašta je tu Jović nabrojio i nadrobio bez ikakvoga reda i bez bilo kakve logike, ali s namjerom da osudi one koji "i u Europi, pa i u Hrvatskoj" koriste "ovu zdravstvenu krizu… da bi likovali nad propašću sustava Europe bez granica, kao što će i migrantsku krizu iskoristiti da bi ukazali da je suverenizam jedini put naprijed, a da sve ostalo vodi u propast". I što li sve objavljuje časopis Politička misao!
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Knjiga protiv gubitnika, a na čast i slavu pobjednika

HF

Uništava nas sprega kriminala i pravosuđa

HF

Razvoj nacionalne propasti u tijeku

HF

Mirovine naše svagdašnje

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više