Hrvatski Fokus

Dragi Borislave, najprije treba rezati davanja raznim udrugama

 
 
Borislav Škegro, nekadašnji ministar financija i glavni čovjek u Hrvatskom fondu za privatizaciju do kobne godine 2000. kaže: "Da se razumijemo, ovdje govorim samo o gospodarstvu. O zdravstvenim aspektima pojma nemam, ali se s punim pouzdanjem prepuštam našim dokazanim ekspertima, epidemiolozima i ostalima. Politika ih treba nastaviti slušati i osigurati im sve uvjete za implementaciju mjera koje donose. Isti pristup međutim treba dosljedno prakticirati i kada je ova i ovakva gospodarska kriza u pitanju. Politika barem sada mora slušati struku, a u privremenu "izolaciju" staviti sve šarlatane, demagoge, populiste i lovce u mutnom. Iskustvo pokazuje da su se oni već posakrivali u mišje rupe." (https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjntbWguavoAhVMUZoKHZKvDKEQFjAAegQIBhAB&url=https%3A%2F%2Fdirektno.hr%2Fkolumne%2Fhrvatska-najbolje-pripremljena-ekonomsku-krizu-kakvu-svijet-jos-nije-vidio-186953%2F&usg=AOvVaw2wrNaUGzI2ISV2T8l5EWYf)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/borislav-skegro.jpg
Tko su šarlatani, demagozi…, pa zar godinama nismo "razvijali" uništavanje poljoprivrede, obrta, trgovine i njegovali zimmer frei i građevinsku mafiju? Tko su ti stručnjaci? Franjo Gaži, mladen Vedriš, Nikica Valentić, Radimir Čačić, Ivan Mudrinić, Željko Rohatinski o kojemu Škegro nikada ni zuc?! Tko je na vrijeme upozoravao na INA-u, PLIVU, Agrokor, privatizaciju banaka, zlatne pričuve?
 
Nadalje, Škegro kaže:
Prvo – "ni u ludilu ne smijemo podleći sirenskom zovu grubog državnog intervencionizma s mjerama iz arsenala tzv. ratne ekonomije. "
Upravo obrnuto od onoga što tvrdi Škegro, ova kriza će nas ekonomski polomiti jer nema turizma i treba vidjeti kako su Mađarska i Rusija reagirale na "prijedloge" MMF-a i EU-a, spasiti što se spasiti dade.Pogotovo Mađarska kao mala država, ali i Island mogu biti poučni.Srećom puno Hrvata radi u inozemstvu.Poljoprivredu treba osloboditi poreza, ali  kada nam je kralježnica (Agrokor) slomljena što sad? Plaćamo monokulturu, litoralizaciju, urbanizaciju, birokratizaciju koja se provodi već 70 godina.
 
Ponovno Škegro kaže:
Drugo – »…upravo sada su i vrijeme i uvjeti za hrabro (neizbježno!) rezanje brojnih državnih izdataka. Silovit pad BDP-a (time i poreznih osnovica) zahtijeva promptno i jednako silovito odustajanje od desetina milijardi državnih rashoda. Masa plaća prva je na redu. Koliko smanjiti? Više od pada poreznih prihoda! Kada? Odmah! Od ranije nepotrebne državne i paradržavne institucije i službe ukinuti odmah. Koje? Sve!
 
Stvarno imamo glomaznu i neefikasnu administraciju,ali pretjerana i nagla rezanja mogu samo smanjiti kupovnu moć i izazvati ulicu«.
Razmišljao bih radije o prekvalifikacijama i otpremninama. Nevladine udruge bi svakako trebale prve dobiti otkaz sredstava. Ispravno je da npr. nogometni klubovi sami sebe financiraju.
 
Škegro Treće– U redu!
Škegro Četvrto – "apsolutno potrebno spašavanje radnih mjesta u privatnom sektoru provoditi isključivo horizontalnim i to nediskriminatornim mjerama. U prvoj fazi izravnim plaćanjima iz proračuna i državnim jamstvima za kredite banaka privatnom sektoru. Nikakve sektorske licitacije, nikakvo zatrpavanje stotinama "olakšica" po razredima, granama, tipu vlasništva, regijama… platiti iz proračuna svima u proporciji bruto plaća iz 2019. godine."
Spašavati privatni sektor pod svaku cijenu i nekritički, pa to smo i dosad imali, čak i u tvrtkama koje konkuriraju javnom zdravstvu. Koliki dugovi su se oprostili neselektivno čak i vrlo sumnjivim poslovnim subjektima ,dok se solidne tvrtke uništavalo.
 
Škegro Peto – "Vladi privremeno treba dati ovlasti da donosi tzv. uredbe sa zakonskom snagom. To je apsolutno najvažniji instrument! Vlada, koja uvijek ima kvorum, koja može održati pet telefonskih sjednica na dan, mora biti u stanju munjevito reagirati. Mora. Da nismo imali taj instrument u devedesetima, nikada ne bi bilo ni kune, ni onog proračuna, ni naoružane vojske, ni u hotelima zbrinutih prognanika i izbjeglica. Jednom na mjesec uredbe dolaze na potvrdu u Sabor."
Dakle, saborskim zastupnicima izabranim od građanstva oduzeti legitimitet i dati Vladi da samovoljno sprovodi svoju volju,odnosno volju Andreja Plenkovića i Davora Božinovića Zemljotresa, takvu situaciju smo zadnji put imali u doba diktature kralja Aleksandra Karađorđevića. A Sabor da radi kao glasački stroj, da se ispoštuje neki paravan zakonitosti.
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Papa Franjo ne će Stepinca proglasiti svecem

HF

STRANČARENJE – Hrvatskoj treba vratiti suverenost i poštenje

hrvatski-fokus

Od kapitalističke demokracije do Radničke fronte

HF

Njezino Veličanstvo – provizija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više