Hrvatski Fokus

Hrvatska televizija i Hrvatski radio prešutjeli Milanovićevu kritiku vladajućih o kršenju ljudskih prava

 
 
U subotu, 28. ožujka 2020., hrvatski predsjednik Zoran Milanović posjetio je zgradu Rektorata te Pravni i Medicinski fakultet u Zagrebu i tom prigodom optužio vladajuće da krše ljudska prava, zaobilaze demokratsku proceduru u vladanju i odlučivanju i da su za uvođenje izvanrednih mjera u državi trebali svoj prijedlog poslati u Hrvatskoj sabor i tek nakon što dobiju dvotrećinsku većinu – ako ju dobiju – mogu donositi ove sudbonosne odluke. Razgledavajući štetu od potresa na Rektoratu Milanović je rekao: "I zato moramo, kada ograničavamo ljudske slobode, ići korak po korak. Ako smo ograničili slobodu kretanja, a jesmo, i na taj način ograničili građanima da dođu do svoga vlasništva, onda je to odluka koju mora donijeti Hrvatski sabor. Osim ako Sabor nije fizički spriječen da radi, mora raditi. Tu nema mjesta za mene u ovom trenutku" i dodao: "Hrvatski Ustav predvidio je većinu stanja u kojima se možemo naći, te ga nema potrebe mijenjati. Dok Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom Vlada – predsjednik".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/40360373_101.jpg
Ova višestruko opravdana Milanovićeva reakcija odgovor je vladajućima koji su ovim teškim okolnostima nisu snašli. To je i konkretan odgovor predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, koji je tražio od Ustavnoga suda da dodatno u praksi razvlasti Sabor, kao glavnu instituciju u državi, na čijem je čelu. Odgovor je to i predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću i njegovom prvom suradniku, ako ne i neformalnom šefu Davoru Božinoviću Zemljotresu da se hrvatskom državom i Hrvatima ne vlada zabranama, policijom, kaznama, prijetnjama…, nego da se nad nama vlada prema Ustavu i zakonima koji su doneseni bez obzira kada i kako.

Dakle, Milanović je podsjetio Jandrokovića, Božinovića i Plenkovića da ubuduće ne krše osnovna ljudska prava ionako ugroženim i prestrašenim Hrvatima, i to je u redu. Ali nije u redu što je tada nastupila neviđena medijska cenzura. I to u javnim glasilima. Na HRT-u. I to na krajnje perfidan način. Posebice na Hrvatskom radiju. Naime, u subotu, u najslušanijim Dnevnim novostima Hrvatskoga radija u 15 sati, pod uredničkom palicom Sanje Cote, nije niti spomenuta Milanovićeva kritika. Umjesto istine i kritike da vladajući krše ljudska prava svojih podanika, a ne služe im, u Dnevnim novostima HR-a Milanović je, istina, dobio triput više prostora za nebitne stvari, ali ni sekunde o već višestruko spomenutoj kritici. Slično je bilo i na teletekstu Hrvatske televizije, gdje su cenzori pod brojem vijesti 123 (OBNOVA ĆE TRAJATI GODINAMA) i 124 (PRIHVATLJIVO OGRANIČAVANJE PRAVA), također prešutjeli kako je doslovno Milanović kritizirao vladajući trojac, nego su cenzorskim škarama zamaglili cijeli problem i time se nastojali umiliti Velikom Vođi. Ostaje pitanje je li im to naredio Plenković, je li im preko svojih poslušnika poručio da prešute Milanovićevu kritiku, ili su se oni sami, urednica Cota i njezini suradnici, poslužili preopasnom samocenzurom.

 

Pavao Blažević

Povezane objave

Ivan Mažuranić – utemeljitelj moderne hrvatske nacije

HF

110 LBGTIQ-ovaca protiv 30 normalnih!

HF

U 85. godini umro magistar ekonomije Zvonimir Kuhar

HF

Nad Srijemom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više