Hrvatski Fokus
Kultura

Virtualna izložba Gorana Štimca

Glave ostaju sa svojim grimasama, zarobljene u aktualnom, svakodnevnom trenutku

 
 
Da je crtež temelj svega u umjetnosti, potvrđuje novim ciklusom kombiniranih tehnika posvećenih motivima glava, vrlo širokog dijapazona izvedbe, autorske realizacije, akademski kipar i profesor na APURI, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor složenog opusa, Goran Štimac.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/slika-goran-stimac-SPANSKA.jpg
Različite aspekte izraza svakoga od nas, djelomično prepoznajemo, kako kod drugih, tako i kod nas samih. Umjetnik ih bilježi s nekoliko poteza ili pak dugim kreiranjem, nastojeći uvijek istaknuti posebnost, iznimnost, ljepotu ili ružnoću, privlačnost ili odbojnost lica i gesta, stvarajući nisku nepoznatih, specifičnih osoba.
 
S druge strane, poneka od tih glava ostavlja dojam, čudesno očuvane kamene glave koja se davnini skotrljala s antičkog hrama, a koga više nema ni u tragovima, dok ona i dalje gleda u nas širom otvorenih očju, čudeći se ili proteklom vremenu ili nama.
 
Specifične glave u novom ciklusu Gorana Štimca, kao i drugi ciklusi svih umjetnika svijeta, uglavnom svojim djelom svjedoče o vremenu u kojem su nastajali i dijelom o skrivenoj unutarnjosti samoga autora koji netremice razmišlja o jednostavnosti prolaznosti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/Head-2.jpg
Istodobno, preko ovih kombiniranih tehnikama s motivima raznovrsnih lica i glava, pomišljamo kako umjetnik razgovara s tim osobama ili im barem upućuje poruke. Uočavamo kako mnoge od ovih glava ne privlače ljepotom, vjerojatno im ni glasovi nisu sjajni, neke su i ružne, dapače, odbojne.
Je li svijet doista ružan?
Je li ljepota lažna, nepostojeća?
Je li nelijepo privlačnije?
Što je uopće lijepo?
 
Glave ostaju sa svojim grimasama, zarobljene u aktualnom, svaodnevnom trenutku, u potezu umjetnika na bijeloj površini platna, papira i potiču nas na grozničavo razmišljanje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sretan Božić i Nova Godina!

hrvatski-fokus

Stijeg slobode

HF

Novi ciklus akrila Ivane Jovanović Trostmann

hrvatski-fokus

Okusa ka more

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više