Hrvatski Fokus

"Šparoge su neobrane…"

 
 
Tmuran dan, nije ni za pisati, ali kad već počinjem tek da vam kažem: ptice iz prethodnih nastavaka su tu, jednako vesele, a i kosa sam vidio na vrh čempresa pod prozorom. Stražari. Bio je Stožer, lopovi su, očekivano, počeli haračiti po centru grada, u Italiji operira mafija, a u Americi su redovi – za oružje. Jasno, tko će im čuvati privatno vlasništvo za Corone ne će valjda Trump, kao što ni naše ne će  Božinović, ne da nam ga ni pogledati ako nije ubilježeno i kao prebivalište.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/IMG_5916.jpeg
I ne bih pisao da nisam primijetio kako se svjetska medija, i ovdašnja prepisivačka, ničim izazvana nije zabrinula za sudbinu – nadničara – ali indijskih. Indija je neki dan proglasila kućnu karantenu, a milijuni radnika u milijunskim indijskim gradovima, radnika na određeno vrijeme (kako to lijepo, eufemistički zvuči umjesto lijepe hrvatske riječi; nadničar) u gradovima nemaju ni kuće ni stana, nemaju se gdje samoizolirati, a ostali su i bez posla uglavnom na crno. Promet željeznicom ukinut, autobusa premalo (imaju li novaca za kartu?) pa su prema svojim selima i obiteljima iz gradova krenuli pješice u kilometarskim kolonama. I tako pješače neki i stotinama kilometra. Izgladnjeli, premoreni, s velikom mogućnošću da se, jerbo su u skupinama, još i zaraze. I sad zapadna medija nad njima roni suze, sad ih je tek primijetila, a posebno je licemjerje kod o tome izvještavaju nitko drugi do li britanski mediji, ali nisu ni drugi bolji. Zašto ta medija nije sustavno pisala o indijskim nadničarima dok nisu krenuli put svojih sela, zar su oni za zapadne i ine multinacionalke (medija je samo slugan) bili nevidljivi. Do neki dan, a najčešće „na crno“ radili su baš za multinacionalke – izravno, ali većinom posredno preko nekog domaćeg posrednika za malo veću lovu, kako se ne bi vidjelo kako su oni te gulikože. Kolone indijskih nadničara prava su slika liberalnog globalnog kapitalizma. Indija je, mislim, do jučer bila najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu – al' na tome Globalni masti brke.
 
Nego zašto zapadni, prije svih njemački i austrijski recimo, mediji pišu o u indijskim nadničarima kad su eunijske razvijene zemlje u vrijeme Corona krize već p(r)otjerale na stotine tisuća nadničara (ah „sezonci“) iz siromašnijih europskih zemalja, uključivo i Hrvatsku (raznih radnika u ugostiteljstvu, turizmu, graditeljstvu…). Razlika, pa oni se nisu morali vraćati pješice, ali muke na putu im nije nedostajalo (zatvorene granice i sl.). Situacija se sad ponešto mijenja – sad u Njemačkoj, primjerice, od „ljute“ desnice, do još „ljuće“, zelene i ine „ljevice“ (pa i Bruxelles!) traže da se ubrzo omogući povratak – dolazak radnika i istih država. Trebat će netko raditi u poljoprivredi, ostat' će šparoge neobrane (bit će pjesma „Šparoge su neobrane“), tko će čuvati Omu… Nije Indija samo u Indiji, ona je i u Europi.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Umro povjesničar Antun Abramović

HF

Haaški sud reinkarnirao srpski nacional-socijalizam

HF

Generala za ministra hrvatskih branitelja

HF

Lika i Ličani su branili i obranili Hrvatsku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više