Hrvatski Fokus

Plenkovićeva demagogija o reprezentativnoj demokraciji?!

 
 
Svako zlo je za neko dobro, kaže narod, pa se to može reći i za ovu nevolju sa korona virusom i potresom, jer se pokazalo što misli predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković o tomu što je takozvana reprezentativna demokracija. Naime, izjavio je javno da ne će biti osnovan nikakav stožer za gospodarstvo, po uzoru na stožer za borbu protiv virusa Corona! Kao razlog tomu naveo je činjenicu „da živimo u reprezentativnoj demokraciji gdje je Vlada jedino nadležna za vođenje ekonomske politike, a da će možda formirati neke savjete od stručnjak“, čija će mišljenja razmatrati od strane Vlade?!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/untitled-25.jpg
Onome tko se ne želi zamarati razmišljanjem, ova izjava se može čak učiniti OK, no onoj tko se malo potrudi analizirati što je zapravo rekao, uočit će da se radi o običnoj demagogiji, kojom opravdava svoje autokratsko shvaćanje obnašanja vlasti.
 
Kao prvo, ono što on nonšalantno naziva „reprezentativnom“ demokracijom, nije u prvom redu nikakva demokracija, ako na izbore uzlazi samo oko 50 posto građana s glasačkim pravom, a vlast se obnaša na osnovi oko 30 posto onih koji su izašli na glasovanje, što znači na osnovi oko 20-ak posto glasova ukupnog biračkog tijela! Koga zapravo reprezentira takva vlast? Većinu građana svakako ne!
Kao drugo, budući da sastav Vlade potvrđuje Sabor, gdje Plenkovićeva Vlada ima podršku od oko 76-78 ruku, tj. oko 50 posto članova Sabora, a oni su izabrani od strane 30 % onih koji izašli na izbore, onda proizlazi da Vlada „reprezentira“ ne više od oko 15 % građana, koji imaju pravo glasovanja. To ne da nije nikakav „reprezentativnost“, već se nameće pitanje same legitimnosti takve Vlade!
Kao treće, demagoška je floskula da je Hrvatska vlada jedino nadležna voditi ekonomsku politiku, budući da je Sabor ono najviše tijelo države koje je nadležno za donošenje odluka koje određuju državnu politiku, i donošenje zakona o načinu provođenja te politike! To što je Sabor formiran uz navedenu „reprezentativnost“, i što donosi odluke uz navedenu biračku „reprezentativnost“, i što predstavlja obični glasački stroj sa 76-78 Plenkovićevih „žetončića2“m 'drugi je par cipela', o kojem bi se trebalo posebno raspravljati!
Kao četvrto i konačno, što znači Plenkovićeva izjava da ne će biti stožera za gospodarstvo po uzoru na stožer za borbu protiv korona virusa? To jednostavno znači da budući su stožeri za borbu protiv korona virusa sastavljeni od onih koji su iskusni znalci svoga posla, imali naredbodavno-izvršne ovlasti, Plenković to ne želi imati u drugim sektorima, poput u dijelu gospodarstva, jer onda bi se brzo razotkrilo da njegovi suradnici i „savjetnici“ poput M. Dalić, grupe Borg,  Lovre Kuščevića, Jakovčića, Vrdoljaka, Borisa Jokića, Tedeschija, B. Vujčića, Krstičevića i ostalih poslušnika i uhljeba, ne vode brigu o općim interesima, već se najviše brinu oko toga što je njihov vlastiti interes, i interes vanjskih korporacija i nalogodavaca iz EU-a i kojekuda drugdje.
 
No, Plenković demagoškom floskulom o formiranju tzv. savjeta, prikriva želju da se ne dira u ono gdje bi se spriječio odljev kapitala iz Hrvatske, smanjio uvoz a povećao izvoz, povećala zaposlenost, i smanjila državna uprava i njezini troškovi, jer bi to stožer, sastavljen od istinskih stručnjaka i ljudi kojima je stalo do Hrvatske i koji imaju određene izvršne ovlasti, tu poduzeli drastične rezove u korist Hrvatske i njezinih građana. A zna se što su savjetnici i savjeti, to su osobe i tijela, čije savjete Plenković nikada do sada nije uvažavao, jer je on „pametniji“ od prof. S. Šterca što se tiče demografije, „pametniji“ je od prof. Lovrinovića što se tiče ekonomije, „pametniji“ je od svih koji uspješno posluju  u realnom sektoru (Tehnix, ITAS, Rimac…). Zato demagoški govori o formiranju savjeta, jer zna da ne će uvažavati ništa što bi oni savjetovali, ako to nije ono što se podudara s onim što je njegova „genijalnost“ u stanju smisliti, da bi udovoljio ne hrvatskim interesima, već njegovih stranih gospodara!
Jer ono što je gotovo sigurno, to je da bi zasigurno jedan od savjeta koji bi iskusni, stručni i domoljubni savjetnici savjetovali Plenkoviću, bi bilo: maknite se! A on zapravo ne bi imao kuda da se makne, jer u životu ništa konkretno korisno nije radio ili smislio!
 

Laslo Torma

Povezane objave

Religija relativizma

HF

Zeleni Nedžad Hodžić i crna obleka

HF

Dokle će se ići?

HF

GENIJALNA PODVALA – Kazneni zakon koji štiti kriminal

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više