Hrvatski Fokus
Povijest

Hrvatski general bojnik Josip Lazarić

Pristupio prvom istarskomu domobranskomu bataljunu

 
 
Lazarić, Josip(Lazarich von Lindaro), hrvatski general bojnik uhabsburškoj službi (Trst, 19. III. 1784. – Bela Crkva, Banat, 27. I. 1859). Godine 1808. kao vojnik dobrovoljac pristupio je prvom istarskomu domobranskomu bataljunu. Sudjelovao je u bitkama kraj Palmanove i Prevalda kraj Postojne, gdje je bio teško ranjen pa je bio prisiljen napustiti vojnu službu. Do 1813. službovao je u austrijskom konzulatu u Trstu, koji je tada bio u sastavu Ilirskih pokrajina. Nakon toga ponovno je stupio u vojnu službu i sudjelovao u ratu protiv Francuza za ponovno priključenje Istre Habsburškoj Monarhiji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/7856433.jpg
U trenutku kada je austrijski general L. Nugent-Westmeath, nastojeći osvojiti Istru, bio gotovo opkoljen od francuske vojske, Lazarić je organizirao ustanak Istrana protiv francuskih vlasti. S vojnim postrojbom od 55 vojnika pritekao je u pomoć Nugent-Westmeathovim postrojbama i oslobodio područje Istre za samo 10 dana. Za hrabrost u nizu bitaka promaknut je u čin bojnika, 1815. dodijeljeno mu je odličje viteškoga reda Marije Terezije, a 1819. i barunat. Godine 1834. obavljao je dužnost zapovjednika utvrde Kotor. Godine 1847. bio je umirovljen u činu pukovnika. Tijekom revolucije 1848. bio je reaktiviran pa je organizirao postrojbu istarskih dragovoljaca kako bi ojačao austrijsku vlast u Istri tijekom nemira u susjednoj Veneciji. Za zasluge u tim ratovima bio je promaknut 1849. u generala bojnika, a 1850. umirovljen. (t.t.)

Povezane objave

Pomirba H. N. ODPORA s hrvatskim komunistima

hrvatski-fokus

Josip Župan poznati naš šakač

hrvatski-fokus

Rezolucija Bundestaga o genocidu nad Armencima

HF

Deset točaka nikad zadovoljnih ili uvijek nezadovoljnih Hrvata

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više