Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus tempera Bojana Doleneca

Tropska oluja, orkan ili erupcija vulkana ili pak tek nekoliko razočaravajućih kapi kiše

 
 
Akademski slikar Bojan Dolenec, aktivni je pripadnik srednje generacije hrvatskih likovnih umjetnika, autor je hvaljenog ciklusa krajobraza u ulju, te ciklusa posvećenog intimi. Odnedavna djeluje kao profesor likovne kulture u Slavoniji, približujući umjetnost mladima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/slika-bojan-d.jpg
U neposredno proteklom razdoblju započinje rad na nizu slika u tehnici tempere s motivima krajobraza, prostora stvarnih i nestvarnih. U središtu autorova zanimanja jest voda, more, obala, nebo, vrlo smirujući volumen, gotovo nečujan, bezglasan, tek se osjeća gibanje tokova, vrhovi valova govore  životu, o mogućim događanjima koji se jednostavno prolongiraju, stavljaju se na čekanje. Svakako da ova simbolična praznina najavljuje promjene koje će uslijediti, sutra ili za mnogo duže vrijeme.
 
Tropska oluja, orkan ili erupcija vulkana ili pak tek nekoliko razočaravajućih kapi kiše ili jedva primjetljiv lahor? Sve je moguće. Fragmenti prerastaju u cjeline.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/IMG_20200401_115058-scaled.jpg
Slikar definira temeljne elemente krajobraza, naznačio je njegove očekivane granice i sada se može posvetiti unutarnjim relacijama. Kako će ga napučiti? Što će se će se pojaviti? Ili će prostor biti još pustiji, prazniji? Vrijeme će odgovoriti.
 
Zamišljeni i otvoreni prostor je tu, okvir je postavljen, valja ga samo ispuniti, logično i prirodno, prepustiti se snovima.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Richard Wagner u Mariboru

HF

Grafika i njezina svakodnevica

hrvatski-fokus

Na spaljenom pragu

HF

Najteže je pronaći originalni rukopis

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više