Hrvatski Fokus
Religija

Uskrsni ciklus Mire Čugure

Svaki umjetnik pozvan je iznositi svoj doživljaj ljudske egzistencije otvorene Stvoritelju

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Sinja, Miro Čugura, dio svojeg opusa posvetio je sakralnim temama pa tako i najvećem kršćanskom blagdanu, Uskrsu, realizirajući ih većinom u pastelu ali i u akrilu, varirajući na svoj, osobni, vrlo neposredan način, niz klasičnih motiva, ne obazirući se ni na koga, ne prateći ili oponašajući stil izvedbe drugih.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/04/slika-miro-c-Getsemani-pastel-40x60cm.jpg
Osjećaj bliskosti, koji je tako uočljiv u ovom nizu slika, ključna je karakteristika pristupa sakralnoj temi sinjskog umjetnika. Njegovi naizgled jednostavni pasteli, ponajprije jasno govore o dubokoj doživljenosti i proživljenosti slikara s temom koju iskreno slika.
 
O složenosti izrade sakralnih motiva, izvrsno je govorio akademski slikar i profesor na splitskoj Akademiji likovnih umjetnosti, Josip Botteri Dini u više navrata. Na pitanje kako umjetnici pristupaju sakralnom motivu kaže:
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/04/slika-miro-c-Cvjetnica-pastel-60x40cm.jpg
„Svaki umjetnik pozvan je iznositi svoj doživljaj ljudske egzistencije otvorene Stvoritelju kroz svoju umjetnost. Mi govorimo o likovnoj umjetnosti, ne zaboravljajući i druge umjetnosti, glazbu, pjesništvo, književnost. U ovom govoru nitko ne može iskazati isključivo nego vlastiti doživljaj mora umjetnosti u kojem se duša kupa i pliva, prepušta zanosima kroz koje je prolazio umjetnik, dok je meditirao svete teme.“ Sve ovo vrijedi i za Miru Čuguru, slikara iz Sinja.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Ljudska mjerila

HF

Do svetosti sreće

HF

Katolička Crkva pod utjecajem globalizacijskoga fašizma

hrvatski-fokus

‘Skrbi za samoga sebe, cura sui’

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...