Hrvatski Fokus

Opasan plan Emira Suljagića i Refa Bajrovića

 
 
Suljagić i Bajrović u svojem predviđanju bliske budućnosti BiH imaju i jednu ključnu grešku. Naime, ispravno su prepoznali da ovaj pakleni plan političkog Sarajeva može proći samo ako ga "odobre" Srbija i Hrvatska. Za Srbiju predviđaju da će u sljedećem razdoblju značajno oslabiti, dok za Hrvatsku misle da će i dalje ostati nezainteresirana za događaje u BiH.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/suljagic-komsic-bajrovic.PNG
Za ulazak u Banja Luku više nisu potrebni tenkovi, dok su Hrvati već poraženi i samo treba pričekati sljedeće izbore da se to i ovjeri te da konstitutivan i politički narod ostanu samo na papiru, dok bi u praksi bili podanici Sarajeva. Sažetak je to zajedničkog članka bošnjačkih ekstremista Emira Suljagića i Refa Bajrovića. Riječ je o dvije samo naoko marginalne persona, koje redovito najavljuju sljedeće poteze SDA. Ni Suljagić ni Bajrović sami na izborima ne mogu ostvariti nikakav rezultat, no to što nemaju podršku birača samo olakšava SDA da preko njih artikuliraju određene političke stavove.
Sjetimo se i kako je spomenuti dvojac bio predvodnik predizborne sotonizacije hrvatskoga naroda u BiH kako bi se motiviralo Bošnjake da masovno glasuju za Komšića i tako Hrvatima otuđe pravo izbora svoga političkog predstavnika u instituciji kolektivnog šefa države BiH. Za svoju ulogu, između ostalog i u tom procesu, SDA je Suljagića nagradila funkcijom ravnatelja Memorijalnog centra u Potočarima.
 
Spomenuti dvojac tako predviđa da će se RS sama od sebe raspasti zbog nagomilanog entitetskog duga, dok Hrvate planiraju izbaciti iz  upravljanja državom BiH i entitetom FBiH kroz spuštanje fenomena Komšić u domove naroda. Naime, cilj im je na liste za županijske skupštine staviti što više svojih "halal" Hrvata za koje bi glasovali Bošnjaci i tako ovladati klubovima Hrvata u federalnom i državnom Domu naroda. Time bi Hrvati u praktičnom smislu ostali bez bilo kakvih poluga utjecaja na federalnu i državnu vlast. Preostala bi im samo vlast u županijama u kojima su većina, odnosno ZHŽ-u, HBŽ-u i Posavini. Vjerojatno bi dijelom sudjelovali u vlasti i u HNŽ-u i SBŽ-u. I dok je plan o "raspadu" RS u domenu najobičnije tlapnje i mokrih snova neiživljenih ekstremista, plan o dekonstituiranju Hrvata je u potpunosti realan scenarij.
 
Naime, bošnjačka politika već punih 20 godina pokušava oduzeti politička prava hrvatskome narodu u BiH i u tomu su prilično uspješni. Fenomen Komšić se ponovio već tri puta, dva puta je Vlada FBiH formirana bez hrvatskih političkih predstavnika (alijansa i platforma), a nema ni govora o izmjenama Izbornoga zakona BiH tako da se onemogući da jedan narod nameće političke predstavnike drugomu. U tom svjetlu treba gledati i na nedavno bošnjačko ovladavanje Središnjim izbornim povjerenstvom (SIP) BiH. Budući da do izmjena Izbornoga zakona BiH zasigurno neće doći u sljedeće dvije godine, bošnjačka politika će upravo preko SIP-a pokušati premostiti sve manjkavosti Izbornoga zakona. Poznato je da nije provedena presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu "Ljubić" koja kaže da su domovi naroda upravo ono što im i ime kaže – domovi konstitutivnih naroda u kojem mora postojati veza izabranih izaslanika s konstitutivnim narodima koje predstavljaju. Ta presuda je u potpunoj suprotnosti s nastojanjima bošnjačke politike koja stoga spomenutu presudu jednostavno ignorira. 
 
Dakle, umjesto dogovora o izmjenama Izbornoga zakona, bošnjačka politika će ići na nametanje svojih rješenja preko SIP-a. To pak neće pogoditi RS, nego upravo hrvatski narod. Naime, svaki napad na RS samo jača težnje političkog vodstva tog entiteta za samostalnošću, dok je istovremeno proces dekonstituiranja Hrvata već dobro uznapredovao. Ipak, Suljagić i Bajrović u svojem predviđanju bliske budućnosti BiH imaju i jednu ključnu grešku. Naime, ispravno su prepoznali da ovaj pakleni plan političkog Sarajeva može proći samo ako ga "odobre" Srbija i Hrvatska. Za Srbiju predviđaju da će u sljedećem razdoblju značajno oslabiti, dok za Hrvatsku misle da će i dalje ostati nezainteresirana za događaje u BiH. To su ključne grješke, jer niti Srbija a niti Hrvatska ne će skrštenih ruku gledati kako im "neprijateljske snage" dolaze na granice. Za sada, Hrvatska i Srbija, unatoč svemu, i dalje prijateljski promatraju političko Sarajevo. No i u jednoj i u drugoj zemlji postoji konsenzus oko položaja njihovih sunarodnjaka u BiH. U Srbiji postoji konsenzus o očuvanju RS-a po svaku cijenu, dok u Hrvatskoj postoji konsenzus o očuvanju konstitutivnosti Hrvata u BiH.
 
Bošnjačkoj pak politici uopće nije ni stalo do uništavanja RS-a, nego im je primaran cilj pretvoriti Federaciju u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom. U drugoj fazi bi se uređivalo "odnose" s RS-om. Granica između dva entiteta je, uostalom, već povučena.
Također, vrijedi napomenuti kako se političko Sarajevo već godinama "igra vatrom" i testira u prvom redu Zagreb koliko daleko mogu ići u procesu pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu. No, već je nekoliko godina razvidno da Hrvatska počinje shvaćati kako bi pretvaranjem Hrvata u nacionalnu manjinu u BiH odjednom na svojim granicama dobila neprijateljski raspoložene, s jedne strane Ruse i Srbe a s druge Bošnjake i Turke. U cijeloj priči ostaje prilično nejasno ima li hrvatska politika u BiH uopće svijest o spomenutim težnjama političkog Sarajeva, a da ne govorimo o kvalitetnom odgovoru.
 
Hrvati su davno trebali imati svoj vlastiti parlament u BiH kao i svojevrsnu vladu hrvatskoga naroda u BiH (HNS i Glavno vijeće HNS-a). Davno je trebalo prostor BiH na kojem su Hrvati većina pretvoriti u najbolji dio ove države. No, to se nije dogodilo, nego su se i većinski hrvatski krajevi utopili u opće bh. sivilo. Ipak, i dalje nije sve izgubljeno niti je kasno povući odlučne političke poteze. Prvi među njima mora biti vršenje pritiska kako bi  se izmijenio Izborni zakon. To se mora učiniti pod svaku cijenu, pa makar i pod cijenu doslovnog zaustavljanja života u BiH dok se Izborni zakon ne izmijeni. No, za takve poteze mora se biti spremno i na sve moguće posljedice, pa i na zatvor. Sloboda nikom s neba nije pala, uvijek se za slobodu moralo izboriti. Na hrvatskom političkom vodstvu u sljedeće dvije godine bit će ogromna odgovornost, jer bi mogli ostati zapisani kao kalkulanti koji su vlastiti narod pretvorili u građane drugog reda u vlastitoj domovini.
 

Jurica Gudelj, Dnevnik.ba, 17. IV. 2020., https://www.dnevnik.ba/kolumne/ekstremisticki-snovi-plan-izbacivanja-hrvata-iz-bih-koji-su-iznijeli-suljagic-i-bajrovic-ima

Povezane objave

Turska glava

HF

Sakib Mahmuljin – ratni zločinac

hrvatski-fokus

Bošnjački zatvor za Hrvate

HF

Jugoslavenima i Musa Ćazim Ćatić ustaša

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više