Hrvatski Fokus
Gledišta

Žigmanov nije predstavnik Hrvata u Srbiji

On je kandidat Ujedinjene demokratske Srbije, DSHV se kolektivno učlanio u "Vojvođanski front"

 
 
Pismo Gordanu Grliću Radmanu, ministru vanjskih poslova Republike Hrvatske
Poštovani gospodine ministre, dopustite mi da Vam skrenem pozornost na činjenicu da predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, s kojim ste 16. travnja 2020. godine razgovarali telefonom, a o čemu ste priopćenjem na sajtu Ministarstva obavijestili javnost, nije predstavnik Hrvata u Republici Srbiji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/vojvodjanski-front-850x478.jpg
Tomislav Žigmanov je za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije 2016. godine izabran na listi Demokratske stranke, a na nedavno raspisanim izborima čije su radnje privremeno obustavljene zbog pandemije virusa, kandidat je Ujedinjene demokratske Srbije. Prethodno je DSHV kolektivno učlanio u Vojvođanski front, dakle dvostruko je prikrio hrvatski identitet stranke.
 
Iz gore navedenih, a i mnogih drugih razloga, Hrvati u Republici Srbiji Tomislava Žigmanova ne smatraju svojim predstavnikom, te su se samoorganizirali i prijavili listu Hrvatski demokratski forum, s kojom će nastupiti na lokalnim izborima u Subotici. Napominjemo da je lista HDF-a jedina hrvatska lista na izborima u Srbiji 2020. godine.
 
Zahvaljujemo Vam na potpori svim nastojanjima Hrvata u Republici Srbiji u izvanrednom stanju, koju ste izrazili u razgovoru s g. Žigmanovim, ali Vas molimo da ubuduće za komunikaciju s Hrvatima u Republici Srbiji odaberete neki drugi model, putem medija primjerice, jer g. Žigmanov ne raspolaže mehanizmima kojima bi dopro do pripadnika hrvatske zajednice. Njega na terenu među Hrvatima nema, niti ga oni doživljavaju kao posrednika u komunikaciji s matičnom domovinom.
S poštovanjem!
 
Zvonimir Perušić, potpredsjednik Hrvatskoga demokratskog foruma, Subotica, 17. 4. 2020.

 

Odgovor ministra Grlića Radmana

 

Dana 21. travnja 2020. Zvonimir Perušić dobio je odgovor od ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana u kojem je šef hrvatske diplomacije istaknuo da je »otvoren za izravnu komunikaciju sa svim predstavnicima Hrvata iz Republike Srbije, sa svim hrvatskim institucijama i udrugama, političkim strankama te također pojedincima koji su aktivni u kulturnom, društvenom i političkom životu Srbije«, što je za svaku pohvalu i izuzetak od dosadašnje prakse u MVP-u od smrti predsjednika Franje Tuđmana. Gordan Grlić Radman je još dodao kako je uvjeren da se samo zajednički, kroz suradnju, može »osnaženo raditi na korist i boljitak Hrvata u Republici Srbiji«. 

 

Zvonimir Perušić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Pismo Vladi, Saboru i IDS-u

HF

I to smo dočekali – Pupovac ‘brani’ Albanku

HF

Dokle veličanje srpsko-četničkoga ustanka u Srbu?

HF

Od svastike do kustošijanske smicalice

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više