Hrvatski Fokus
Znanost

Koronavirus je stvorio čovjek

Virus djeluje kao ni jedan do sada poznati patogen kod ljudi

 
 
Gotovo od samog početka epidemije novog koronavirusa (lat. coronavirus) SARS-CoV-2 uzročnika bolesti COVID-19 znanstvenici i stručnjaci iz raznih područja vode burne rasprave o stvarnom podrijetlu virusa kao i o tome je li on umjetno stvoren u nekom od znanstveno-istraživačkih laboratorija ili je „djelo“ prirode.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/luc-montagnier_6dad0b7a_1200x1200.jpg
Luc Antoine Montagnier
 
Mediji su nedavno izvijestili o izjavi francuskog znanstvenika, virologa i dobitnika Nobelove nagrade za područje fiziologije ili medicine 2008.: Luc Antoine Montagnier prvu izjavu dao je za francuski časopis „Porquoi Docteur“ gdje potvrđuje da je novi koronavirus 'dizajnirani' virus stvoren u kineskom laboratoriju u Wuhanu. On je 100 posto siguran da su molekularni biolozi stvorili novi koronavirus SARS-CoV-2  u laboratoriju. Montaigner objašnjava kako je Kina radila na istraživanju za cjepivo protiv HIV-a a virus je nepažnjom „izašao“ (ili pobjegao) iz laboratorija. Nadalje, ugledni znanstvenik i nobelovac potvrđuje da novi koronavirus uzročnik bolesti COVID-19 u svojem genomu ima „čestice“ HIV-a kao i „klice“ malarije. Potrebno je naglasiti da je malarija parazitarna bolest – uzročnik je protozoa iz roda Plasmodium (pet je vrsta plazmodija koji uzrokuju bolest kod čovjeka), a prenose ga ženke komaraca Anopheles.
Znanstvenik i virolog Luc Antoine Montagnier (rođ. 1932.) 2008. godine dobio je Nobelovu nagradu zajedno s Françoise Barré-Sinoussi za otkriće virusa humane imunodeficijencije, HIV-a, koji uzrokuje bolest poznatu pod nazivom sindrom stečenog nedostatka imunosti (engl. kratica je AIDS, a franc. kratica je SIDA).
 
Virus humane imunodeficijencije je 'retrovirus' iz porodice Retroviridae, rod Lentivirus (lat. lentus – polagan, spor, trom). Karakteristika 'lentivirusa'  je da su spori virusi, dugo se zadržavaju u domaćinu te tzv. sporom progresijom vode u sigurnu smrt. HIV sadrži dvostruki RNK genom, a kada uđe u stanicu/stanice domaćina virus pomoću enzima 'reverzna transkriptaza' svoj RNK genom izmijeni u – DNK koji se potom inkorporira u genom domaćina. Prvi podatci o pojavi nove, neobične bolesti objavljeni su 1981. godine u jednom stručnom radu u SAD-u u kojem je opisana učestala pojava infekcije kod homoseksualnih osoba. Od tada pa sve do danas pitanje podrijetla HIV-a još uvijek je od znanstvenog interesa, specifičnog lijeka nema kao ni cjepiva.
 
Međutim, potrebno je istaknuti da se izjava Montagniera temelji na rezultatima znanstvenog istraživanja koje je proveo znanstvenik, matematičar Jean-Claude Perez koji je proučavao novi koronavirus SARS-CoV-2 te otkrio da on ima  „elemente“ HIV-a. Perez naime, već 28 godina istražuje moguću numeričku strukturu DNK, gena i genoma. Montagnier je također dao izjavu o novom koronavirusu za koji tvrdi da je stvoren u laboratoriju u Wuhanu – izjavu je 20. 4. 2020. objavio „News Bytes“ a autor Shubham Sharma ipak ističe da ugledni nobelovac Montagnier nema nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je virus stvoren u kineskom laboratoriju u Wuhanu ('Wuhan National Biosafety Laboratory') te dodaje: „Štoviše, čak i Svjetska zdravstvena organizacija izjavljuje kako nema dokaza da je virus iz kineskog laboratorija.“
 
Početkom travnja 2020. PNAS je objavio rezultate još jednog provedenog istraživanja o novom koronavirusu: „Filogentska mrežna analiza genoma SARS-CoV-2“ ukazuje na postojanje tri tipa COVID-19: A, B i C tip. Prvi slučajevi tipa A zabilježeni su u Kini u rujnu 2019. – hibridni virus koji ima sposobnost zadržavanja na hladnim i toplim površinama i domaćinima. Tip B pojavio se u Wuhanu uoči Božića 2019. Ovim tipom pogođena je i Europa, a osobito teško je pogođena Italija. Zanimljivo je da u SAD-u prevladava tip A (West Coast / Zapadna obala) dok u gradu New Yorku prevladava tip B. Tip C prevladava u Singapuru, potvrđen je u Južnoj Koreji te u nekim dijelovima Kine ali ne i u Wuhanu; stručnjaci navode da tip C ima g26144t mutaciju.  
 
Na istraživanjima novog koronavirusa SARS-CoV-2 gotovo danonoćno rade brojni kineski znanstvenici kao i mnogi drugi diljem svijeta. Znanstveni tim istraživača Sveučilišta Nankai („Nankai University“), Tianjin, koji je predvodio prof. Ruan Jishou, virolog i genomicist, otkrili su da novi SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19 ima mutirani gen kao i HIV: „S obzirom da ima sposobnost mutacije kao i HIV, sposobnost 'vezanja' SARS-CoV-2 za humane stanice je 1000 puta veća nego kod SARS-a iz 2003. godine.“ Ovu znanstvenu vijest objavila je Kineska akademija znanosti krajem veljače 2020.
 
Prof. Li Hua, virolog i genetičar Huazhong Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Wuhanu ('Huazhong University of Science and Technology') također je proveo istraživanje koje ne samo da potvrđuje rezultate istraživanja znanstvenog tima prof. Ruan Jishoua  nego otkriva da je gen sličan HIV-u nađen u novom koronavirusu SARS-CoV-2 ali ne i u drugim koronavirusima, uzročnicima MERS-a i SARS-a, a nije pronađen niti kod šišmiša (CoVRaTG13) koji se smatra izvorom novog koronavirusa. Rezultate ovog istraživanja objavio je „Thailand Medical News“ 29. 2. 2020. Nadalje, časopis „Antiviral Research“ u travnju 2020. objavio je rezultate znanstvenog istraživanja provedenog na Sveučilištu Aix-Marseille koji potvrđuju rezultate kineskih znanstvenika kao i „mjesto cijepanja nalik furinu“ na vršku glikoproteina novog koronavirusa ali ne i kod drugih koronavirusa (furin je vrsta enzima). 
 
Nadalje, kineski znanstvenici u ožujku su objavili još jednu značajnu vijest o koronavirusu SARS-CoV-2: novo istraživanje dokazalo je da virus prodire u humane stanice organa preko receptora ACE-2 (angiotenzin konvertirajući enzim 2) te tako uzrokuje ozbiljna oštećenja organa, osobito bubrega s posljedicom akutnog zatajenja bubrega. Nadalje, na isti način virus štetno djeluje na gušteraču izazivajući upalu (pankreatitis) i na jetru – stoga su izdali upozorenje liječnicima u svezi terapije teže oboljelih s visoko toksičnim protuvirusnim lijekovima. Krajem ožujka 2020. američki znanstvenici objavili su studiju s novom, značajnom vijesti: više od 50 posto klinički oporavljenih pacijenata od COVID-19 još uvijek su 'inficirani' s koronavirusom SARS-CoV-2: radi se uglavnom o pacijentima s umjerenim simptomima bolesti COVID-19 – stoga preporučuju oprez kao i daljnje istraživanje.
 
Kineski znanstvenici objavili su u travnju nove rezutate „istrage“ o COVID-19: Otkrili su da virus SARS-CoV-2 napada hemoglobin u eritrocitima / crvenim krvnim stanicama zbog čega oni ne mogu prenositi kisik – a nedostatak kisika u krvi i organizmu uzrokuje oštećenja unutarnjih organa s posljedicom ozbiljnog poremećaja u njihovoj funkciji kao i u funkciji organskih sustava. Medicinski stručnjaci stoga smatraju da bi sadašnji medicinski protokoli u liječenju bolesti COVID-19 mogli biti pogrješni.
 
Nedavno (16. travnja) je objavljenja znanstveno-recenzirana studija koju su zajedno proveli američki i kineski znanstvenici iz „New York Blood Centre“ i 'Fudan University' u Šangaju. Studija otkriva i dokazuje da novi koronavirus SARS-CoV-2 (slično kao i HIV) napada i ubija moćne stanice imunog sustava – T limfocite koji bi zapravo trebali napasti i ubiti virus.
 
Dr. Cameron Kyle-Sidell, liječnik urgentne medicine u „Maimonides Medical Center“ (Brooklyn) objavio je nedavno dva videa (YouTube) u kojima liječnike upozorava na važnu činjenicu: Virus SARS-CoV-2 zapravo ne uzrokuje ni jedan tip pneumonije, tj. upale pluća. Naprotiv, virus zapravo uzrokuje nedostatak kisika što kod pojedinih teških slučajeva pacijenata na ventilatoru/respiratoru zapravo može nanijeti više štete nego koristi. Dr. Kyle-Sidell nije jedini: nekolicina liječnika koji se usuđuju kritički razgovarati o trenutnoj situaciji priznaju da virus zbunjuje medicinsku znanost. Dr. Kyle-Sidell poziva na promjenu paradigme u percepciji sadašnje epidemije. „S prve crte medicinske bojišnice od liječnika možemo čuti da je sadašnja globalna zdravstvena kriza nešto za što oni uopće nisu uvježbani niti mogu u potpunosti razumijeti cijeli spektar simptoma s kojima se susreću u bolnicama i centrima za urgentnu / hitnu medicinu“ napisao je Gilad Atzmon.
 
Internetski časopis „Science Mag“ objavio je stručan tekst o simptomima kod oboljelih od COVID-19. „Bolest može napasti gotovo sve u tijelu s razornim posljedicama,“ izjavio je kardiolog Harlan Krumholz sa Sveučilišta Yale i bolnice 'Yale-New Haven' koji predvodi prikupljanje svih kliničkih podataka o bolesti COVID-19 te dodaje: „Njegova okrutnost oduzima dah i ponizuje (vas).“ Liječnici, osobito kardiolozi i pulmolozi otkrivaju kod pacijenata sniženu razinu kisika u krvi – čak i kod onih pacijenata koji nemaju izražene probleme s disanjem. „Virus djeluje kao ni jedan do sada poznati patogen kod ljudi.“ Novi koronavirus SARS-CoV-2 napada gotovo sve vitalne organe kod inficiranih i oboljelih: srce i krvožilni sustav, uzrokuje sniženje krvnog tlaka i stvaranje ugrušaka i dr. što može dovesti do zatajenja organa s kobnim posljedicama. Liječnici kod određenog broja oboljelih otkrivaju da virus napada i središnji nervni sustav uključujući i mozak – posljedica je razvoj encefalitisa s hiper-reakcijom simpatičkog nervnog sustava. Nadalje, kod određenog broja pacijenata bolest započinje s povraćanjem, krvavim proljevom i grčevima u trbuhu pa su liječnici u početku smatrali da se radi o nekoj gastrointestinalnoj infekciji i nisu sumnjali na COVID-19. Međutim, pretrage i testiranje pacijenata pokazalo je da su pozitivni na koronavirus te da se radi o bolesti COVID-19. Pretraga fecesa/izmeta kod oboljelih otkrila je prisutnost virusne RNK, što dokazuje da je moguća gastrointestinalna infekcija s virusom SARS-CoV-2. O tome je izvjestio „The American Journal of Gastroenterology“: ovo je vrlo važna vijest jer se simptomi gastrointestinalnog tj. želučano-crijevnog sustava ne nalaze na popisu CDC-a (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti), upozorava Brennan Spiegel iz „Cedars-Sinai Medical Center“ u Los Angelesu, SAD.        
 
Izvori:
 
Thomas Monnier: „Le professeur Luc Montagnier critiqué: sa théorie sur le coronavirus fait polémique,“ Gala, 18. 4. 2020.; www.gala.fr;
Shubham Sharma: „Nobel-Winning virologist says coronavirus was created in Wuhan's lab,“ NewsBytes, 20. 4. 2020.; www.newsbyteapp.com;
Jean-Claude Perez: „Wuhan nCoV-2019 SARS Coronaviruses Genomics Fractal Metastructures Evolution and Origins,“ 17. 2. 2020.; Europe PMC, https://europepmc.org/article/  i  www.researchgate.net/publication/ ;
Peter Forster et al.: „Phylogenetic network analysis of SARS-CoV-2 genomes,“ Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA / PNAS, 8. 4. 2020.; www.pnas.org ;
Coutard B. et al.: „The spike glycoprotein of the new coronavirus 2019-nCoV contains a furin-like cleavage site absent in CoV of the same clade,“ Antiviral Research, travanj 2020.: 176:104742;
De Chang et al.: „Time Kinetics of Viral Clearance and Resolution of Symptoms in Novel Coronavirus Infection;“ American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 23. 3. 2020.; www.atsjournal.org ;
Wenzhong Liu i Hualan Li: „COVID-19: Attacks the 1-Beta Chain of Hemoglobin and Captures the Porphyrin to Inhibit Human Heme Metabolism,“ ChemRxiv, 10. 4. 2020.;
https://chemrxiv.org/articles/ ;
Meredith Wadman, Jennifer Couzin-Frankel, Jocelyn Kaiser i Catherine Matacic:
„How does coronavirus kill? Clinicians trace a ferocious rampage through the body, from brain to toes,“ Science Mag, 17. 4. 2020.; www.sciencemag.org
„COVID-19 ALERT! New Study Shows SARS-CoV-2 Coronavirus Targets and Destroys T Cells, Similarly As What HIV Does“ Thailand Medical News, 16. 4. 2020. i Journal of Cellular and Molecular Immunology, www.nature.com/articles/s41423-020-0424-9
Dr.Cameron Kyle-Sidell: „From NYC ICU: Does COVID-19 really cause ARDS??!!“
YouTube31. 3. 2020. (www.youtube.com)
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

ISTINA O CJEPIVIMA – Koronavirus, Covid-19, manipulacije ljudima, zdravlje i alternativna medicina (7)

hrvatski-fokus

Evo koliko su se obogatili proizvođači zaštitnih maski koje u stvarnosti ne štite

hrvatski-fokus

Predlažem pokajanje i oprost

HF

Predstavljena nakladnička djelatnost iz 2018.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više