Hrvatski Fokus

Zahtjev da Hrvatski sabor pokrene postupak odgovornosti hrvatskoga predsjednika

 
 
U potpunosti osuđujemo skandaloznu i neprihvatljivu izjavu Predsjednika Republike Hrvatske  Zorana Milanović. „Treba maknuti, baciti negdje jer to nema veze s Domovinskim ratom“, komentar je Predsjednika o spomen-ploči poginulih Hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a, koja je premještena iz Jasenovca u Novsku. Ovo je samo nastavak  negativnog djelovanja nekih predstavnika institucija koji ne poštuju Domovinski rat, Deklaraciju o Domovinskom ratu i niz pozitivnih zakona Republike Hrvatske. Podsjećamo Vas, predsjedniče Hrvatskoga sabora, kako još uvijek nije održana tematska sjednica na kojoj bi se raspravilo o učestalosti blaćenja Republike Hrvatske, Domovinskog rata i nepoštivanju Deklaracije o Domovinskom ratu te donijeli pravni mehanizmi o zaštiti i stvarnoj primjeni Deklaracije o Domovinskom ratu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/1200px-Flag_of_the_President_of_Croatia.svg_.png
Prema nizu zakonskih odredbi i važećih dokumenata državnih tijela Republike Hrvatske nedvojbeno je da su Hrvatske obrambene snage (HOS) bile sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su „organizirano sudjelovale u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske“ (NN, 121/17, 98/19, čl 3. Zakona o hrvatskim braniteljima).
 
Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske, skandaloznom i sramotnom izjavom o Hrvatskim obrambenim snagama (HOS-u) teško je prekršio odredbu čl. 5 Ustava Republike Hrvatske da je „svatko dužan… poštivati pravni poredak Republike Hrvatske“ te kao „Predsjednik Republike odgovoran je za povrjedu Ustava koju je počinio u obavljanju svojih dužnosti“ (st. 1, čl. 5 Ustava RH) tijekom predstavljanja Republike Hrvatske na komemoraciji u Jasenovcu 22. travnja 2020. Stoga od Hrvatskog sabora zahtijevamo da postupi sukladno svojoj ustavnoj obvezi iz st. 2, čl. 105 Ustava RH i pokrene „postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske".
 

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske

Povezane objave

Bauk balkansko-boljševičkog primitivizma kruži Hrvatskom

HF

Faktograf zamijenio komunistički Agitprop

HF

Otvoren 58. međunarodni dječji festival

HF

“Ovce koje piju more”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više