Hrvatski Fokus
Hrvatska

Milorad Dodik odgajan na velikosrpskom mitu

Optužuje i biskupa Josipa Jurja Strosmayera, a hvali Milanovića…

 
 
Milorad Dodik je na nedjeljnoj komemoraciji u Donjoj Gradini kazao kako je on „dijete Kozare odgajano na mitu o stradanjima čiji je Jasenovac samo jedan dio”. „Da su imali dovoljno vremena pobiti sve naše pretke to bi uspjeli jer su imali ozbiljnu želju to uraditi”, kazao je Dodik ustvrdivši kako su ustaše ustrajno ubijale Srbe „na bazi onoga što ih je učio Strossmayer i mnogi drugi”. Nije ponudio pojašnjenje kakve veze s ustašama i NDH ima biskup Josip Juraj Strossmayer poznat po ekumenizmu i poticajima da Hrvati iskreno surađuju s drugim slavenskim narodima,
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/dodik1-1.jpg
Jugoslaviju je Dodik optužio za prikrivanje razmjera zločina počinjenih u Jasenovcu i nazvao tu tvorevinu najvećom zabludom srpskog naroda, a Srbe je pozvao da se oslone na Republiku srpsku i Srbiju. „Iz straha od Jasenovca i iz želje da se ne ponovi stradanje stvorena je RS kao sinonim te slobode”, kazao je Dodik obećavši kako će se zalagati za mir za sve ali se i zavjetovao da ne će odustati od borbe da Srbi budu slobodni i imaju svoju državu.
 
Nama je najzanimljivije što je Dodik zahvalio Zoranu Milanoviću zato što je pozvao na micanje HOS-ove ploče iz Novske. Kazao je kako sada na samo nekoliko kilometara od Donje Gradine „metastaziraju razne ustaške ideje”, a predsjednika Hrvatske Milanoviću je pozvao na uklanjanje ploče iz Novske s pozdravom „Za dom spremni”, dodajući da je na taj način moguće surađivati.
 
U posebnom programu koji je u povodu nedjeljne komemoracije emitirao javni servis RTRS sudjelovao je i zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, koji je kazao kako je njegova stranka ove godine sudjelovala u službenom državnom obilježavanju sjećanja na žrtve Jasenovca jer se politička klima u Hrvatskoj promijenila izborom Zorana Milanovića za predsjednika ali i unutarstranačkim izborima u HDZ-u. (http://hr.n1info.com/Regija/a503663/Dodik-pozvao-Srbe-da-zbog-Jasenovca-podupiru-RS.html)
 
Dodik je to izjavio u Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save gdje vlasti Republike srpske već godinama obilježavaju „dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u NDH”. Prema podacima Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac u Donjoj Gradini je 105 istraženih masovnih grobnica te još 22 čija točna površina nije utvrđena no nema preciznih podataka o tome koliko je na tom području ubijenih od do sada potvrđenog broja od nešto više od 83 tisuće žrtava Jasenovca. A dokaz koliko je Jasenovac velika yugokomunistička i velikosrpska manipulacija i laž su podaci o broju žrtava koji je sa 1.200.000 , pao na 700.000, da bi sada zacementirali na 83.000, jer sve što je manji broj, to je manja i stigma na Hrvate za što im i služi Jasenovac. I svako istraživanje nazivaju “povijesni revizionizam”, jer im istina nikako ne odgovara. Sa istinom ne mogu optuživati Hrvate! No prema poimeničnim podacima Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača NR Hrvatske iz 1947., u logorima NDH život su izgubile 25.773 osobe s područja Hrvatske, a broj žrtava logora Jasenovac s područja Hrvatske iznosi 15.792 i logora Stara Gradiška 29.271.
 
Jugoslavenski popisi ljudskih gubitaka Drugoga svjetskog rata iz 1944./1947., 1950. i 1964., kao ni kasniji dopunjavani i revidirani popisi ljudskih gubitaka Jugoslavije, i Hrvatske, u Drugome svjetskom ratune potvrđuju da je u logorima NDH život izgubilo stotine tisuća ili – kako su neki uporno navodili ili još uvijek navode – više od milijun ljudi. Među žrtvama logora Jasenovac, stoga nalazimo i osobe umrle na prisilnom radu u logorima Njemačkoga Reicha, primjerice u Norveškoj, poginule u savezničkim bombardiranjima, umrle u zbjegu u El Shattu i u zbjegovima u južnoj Italiji, zatim osobe koje je ubila njemačka i talijanska vojska, kao i žrtve četničkih pokolja, i partizane poginule u bitkama na Neretvi i Sutjesci, pa i one koji su poginuli kao domobrani i ustaše.
 
Zagovornici teze o genocidnosti Hrvata rado zanemaruju činjenicu da je tijekom Drugoga svjetskog rata na području NDH izrazito velik broj Srba poginuo kao pripadnici partizanskoga i četničkoga pokreta, da su za smrt velikog broja Srba odgovorne njemačke i talijanske okupacijske snage, kao i da je znatan broj Srba život izgubio kao kolateralne žrtve, u epidemijama zaraznih bolesti, ponajprije pjegavog tifusa.
 
Logori na području cijele Jugoslavije imaju isti broj stradalih, kao danas  Jasenovac. Kako to, nigdje silnih milijuna  žrtava.
V. GEIGER, “Ljudski gubici Hrvatske u Drugom svjetskom ratu koje su prouzročili ‘okupatori i njihovi pomagači’”,
 
Milorad Dodik, odgajan na velikosrpskom mitu, kao što sam priznaje, sam je sebe, slobodno mogu reći, osramotio nebulozama koje je izgovorio. Međutim ne shvaća on tu sramotu, glavno da on optuži Hrvate i to ni više, ni manje nego biskupa Josipa Jurja Strossmayera (Osijek, 4. veljače 1815. – Đakovo, 8. travnja 1905.) da je podučavao Hrvate kako da ubijaju Srbe. A biskup Strossmayer bio je veliki ekumenist. Dodik je ustvrdio kako su ustaše ustrajno ubijale Srbe “na bazi onoga što ih je učio Strossmayer i mnogi drugi”. Takve nebuloze, jedan odrastao čovjek, koji barem malo poznaje povijesna zbivanja ne bi se usudio javno izreći, ali velikosrbi za huškanje vlastitog naroda sve u cilju održavanja na vlasti, svašta će izgovoriti bez i trunčice srama, jer upravo to Srbi rade od Načertanija iz 1844. godine do danas. Da prikriju svoje zločine, pripisali su ih Hrvatima.
Valerijanov memorandum(naziv po episkopu Valerijanu, vikaru njegove svetosti Patrijarha), službeni je dokument Srpske pravoslavne crkve i predan njemačkomu vojnom zapovjedniku Srbije, generalu Ludwigu von Schröderu, u Beogradu 9. srpnja 1941. godine
Memorandum kleveće Hrvate optužujući ih za ubojstva 100.000 Srba u ND Hrvatskoj. Ponovno u kolovozu 1941. godine generalu Heinrich Danckelmannu optužuje Hrvate za 180.000 pobijenih Srba u NDH, a brojka se do kraja rujna 1941. godine popela na 300.000 ubijenih.
Odaslane su izvan zemlje i snažnom propagandom velikosrpske mreže razglašene po čitavom svijetu.
U memorandumu su iznesene tvrdnje da su već u ljetu 1941. godine, primjerice, svi Srbi u kotarevima Imotski, Gospić, Glina, Grahovo, Korenica, Gračac, i nizu drugih, pobijeni i istrijebljeni. Riječ je o potpunim izmišljotinama što se može vidjeti u popisu stanovništva.
 
Usporedbom podataka iz popisa stanovništva jasno se vidi da je nakon rata 1948 godine broj Srba porastao za 797 410, a Patrijarh SPC tvrdi da je ubijeno nilijun Srba? Nemam riječi kojima bih opisala takve izjave, a da ne budu uvredljive!
Skandalozne izjave patrijarha Ireneja izrečene u Donjoj Gradini:
“U Jasenovcu je ubijeno milijun Srba i katolički svećenici bili su ‘rekorderi u zločinu”!
patrijarh-irinej
“Još se vodi velika rasprava koliki je taj broj (ubijenih u Jasenovcu op.). Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milijun”, rekao je patrijarh Irinej u Donjoj Gradini, i to ne prije 20 godina, već 2019. godine!
Osim toga, prvi čovjek SPC-a Irenej izjavio je i da su zločinu u Jasenovcu sudjelovali “oni koji su trebali širiti ljubav i čitati Evanđelje” (katolički svećenici op.) i da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak bili rekorderi u činjenju zločina.
SPC je glavni nositelj i promicatelj velikosrpske ideologije! U njihovim manastirima odgajaju se mladi velikosrbi . Osobito su agresivni u optuživanju Hrvata i Katoličke crkve.
 

Lili Benčik

Povezane objave

KUKUJEVČANI

HF

Prava i dužnosti nacionalnih manjina

HF

MALI OGLASNIK – Mijenjam sve, osim sebe

HF

Kenotaf

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više