Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Slovenska televizija zabranjuje Janšu

CENZURA – RTV Slovenije prekinula Janšino obraćanje naciji

 
 
Javna RTV Slovenija još je jednom dokazala da ideološki aktivizam i dalje živi u praksi svog djelovanja. Iako su je prisiljena financirati sva slovenska domaćinstva, ona se usudila prekinuti prezentaciju dijela obraćanja koje je sinoć premijer Janez Janša uputio građanima. Umjesto toga, oni su mnogo radije emitirali vlastite priloge i tako dokazali da su prvorazredni cenzori u ruci slovenske ljevice. Rade ono što im odgovara! Toliko o ograničavanju slobode medija na bilo koga!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/157bc29b095dd6ea73063212cc537cbe_L.jpg
Prekid govora premijera u izvanrednoj situaciji očito se samo kod nas može dogoditi. To nije ni ono o čemu sanjaju u Velikoj Britaniji. Govor britanske kraljice Elizabete II. dali su u cijelosti. Isto je u susjednoj Italiji. Kad se talijanski premijer Giuseppe Conte obrati građanima, program se prekida i emitira se govor, a zatim nastavlja program.
Daleko da je RTV Slovenija jedina prekinula govor. Naime, tome se pridružio i najveći komercijalni POP TV. Tko je htio vidjeti govor Janeza Janše u cijelosti, morao je dati sve od sebe, što nije normalno za društvo koje se voli deklarirati kao demokratsko, što bi trebalo omogućiti izražavanje različitih mišljenja. Ovakvo ponašanje samo dokazuje da u praksi nema slobode medija, u stvari, režimski mediji odlučuju o tome što će se emitirati i na koji će se način izvještavati. Tko se usudi kritizirati ih, na ovaj ili onaj način dobiva lekciju!
 
S obzirom da se Slovenija nalazi pred jednim od najtežih suđenja nakon Drugoga svjetskog rata, očekivalo bi se da će građani dobiti priliku da budu u potpunosti informirani. Očito nam ovako nešto nije moguće, jer su premijera Janšu, koji se zalaže za tranziciju, pošteno udarili po nosu. Ljevica se nervira što ne mogu organizirati pobune, ali to žarko najavljuju putem društvenih mreža, a uz pomoć javne RTV Slovenije i drugih glavnih medija osiguravaju da građani Slovenije slučajno ne pomisle da Janšina vlada djeluje dobro.
Više puta se pokazuje da RTV Slovenija ne poštuje odredbe Zakona o radioteleviziji Slovenije koji diktiraju da između ostalog moraju poštivati: načelo istinitosti, nepristranosti i cjelovitosti informacija; načelo političke ravnoteže i pluralizam svjetonazora; pružiti nepristrasne i sveobuhvatne informacije kako bi građani mogli slobodno oblikovati svoja mišljenja; poštuju načelo političke neovisnosti i autonomije novinara i promiču profesionalnu etiku novinara, dosljedno razlikujući informacije i komentare u novinarskim prilozima. Budući da u javnoj kući očito ima mjesta samo za pristranost, dvostruke standarde i manipulaciju, očito je da se novac slovenskih poreznih obveznika zloupotrebljava, što je jednostavno neukusno. Pogotovo onim starijim osobama i obiteljima kojima je teško probijati se iz dana u dan.
 
Slijedi cijelo obraćanje Janeza Janše 7. travnja 2020.:
 
Poštovani,
Do danas u Sloveniji postoji preko 1000 otkrivenih slučajeva koronavirusne infekcije. Gotovo petina njih su zdravstveni radnici. Bolnica liječi 111 naših sunarodnjaka, od kojih je 31 na intenzivnoj njezi. Do sada je već umrlo 36 sugrađana. U ime Vlade upućujem najiskreniju sućut svim njihovim najmilijima.
Krivulja širenja virusa više se ne povećava strmo, horizontalnija je, ali još ne opada. Točne infekcije javljaju se u cijeloj Sloveniji. To znači da se bez kontrole kretanja pozitivnog – i daljnjeg testiranja njihovih kontakata – trenutna ograničenja kretanja ne mogu svesti na samo nekoliko područja. Ograničavanje kretanja prema matičnoj općini i praćenje ove mjere stoga su prošli tjedan značajno smanjili mogućnost novih infekcija i epidemija novih žarišta. Hvala svima na razmatranju i razumijevanju.
Prijatno je reći da dosad nismo imali veće epidemije virusa u industriji. Zahvaljujemo svim poduzetnicima i zaposlenicima koji, zaštitnim mjerama, omogućuju funkcioniranje barem dijela gospodarstva. Zahvaljujemo učenicima, roditeljima i učenicima na izvrsnim rezultatima učenja na daljinu. Poljoprivrednicima, trgovcima i trgovcima za dobru opskrbu hranom. Administrativno osoblje koje se bavi hitnim prijavama. Našim poštarima i logistikom dostave. Domaćice, čistači i komunalni radnici za dodatnu njegu u higijeni i zdravom okolišu.
Sva pozitivna iskustva omogućavaju Ministarstvu zdravlja i vladi da prouče i planiraju određena ograničenja opuštanja, koja bi se mogla primjenjivati ​​od sljedećeg utorka, uz određene preduvjete. Između ostalog, istražujemo mogućnost postupnog nastavka svih onih djelatnosti proizvodnje, usluga, trgovine i transporta koje se mogu izvoditi uzimajući u obzir dovoljan razmak među sobom, dezinfekciju ruku i upotrebu zaštitnih maski.
 
Također će se s vremenom moći osloboditi nekih ograničenja kretanja, podložno daljnjem ublažavanju epidemije, proširenom testiranju u kritičnim točkama kao što su starački domovi i bolja kontrola infekcije. Moramo biti svjesni nepobitne činjenice da alternativa labavom kontroliranju izvora zaraze može biti drastično ograničenje svačijeg kontakta. Ali obrnuto. Što preciznije možemo otkriti, ograničiti i kontrolirati izvore infekcije, to je manje ograničenja potrebno za 99% svih ostalih.
Stoga nemojmo u istom dahu tražiti puštanje restriktivnih mjera za sve, suprotstavljajući se čak i prijedlogu o dobrovoljnoj kontroli izvora zaraze. Pokušajmo razumjeti i činjenicu da se neke mjere ne mogu pustiti tako brzo kao što su zemlje koje su odgovorile na epidemiju danima ili tjednima prije nas i za razliku od nas institucionalno su pripremljene za to.
Vlada je, zajedno s mnogim stručnjacima, jamčila noć i dan da se prvi paket mjera za ublažavanje učinaka epidemije blagovremeno uvede u zakonodavni postupak. Kako bi se sve hitne isplate najpotrebnijim i ostalim korisnicima mogle isplatiti redovnim isplatama početkom travnja. Na vrijeme smo zaradili dovoljno novca za sve te isplate. Imali smo zaključke odgovornih za zakonodavni postupak i potpis da se zakon može provesti sljedeći dan nakon njegove najave, ako se unaprijed odriče prava veta. Kasnije su se predomislili nakon poplave sukobljenih pravnih mišljenja, pa danas, jer zakon još nije na snazi, dolazi do nepotrebnih odgađanja. Međutim, zakon će se provoditi i plaćanja će se vršiti, kao i zaostala plaćanja.
 
Danas je i Narodna skupština vrlo odgovorno usvojila dva vrlo važna akta. Izmjenama i dopunama Poslovnika, dozvolio je daljinski rad i izmjenom Zakona o referendumu otklonio nejasnoće u brzoj primjeni kriznih zakona. Ovo otvara stvarnu mogućnost da se drugi paket corona izvrši prije kraja mjeseca.
Poštovani,
u Sloveniji smo imali epidemiju od 13. ožujka ove godine. Usput, Litva, daleko izvan žarišta u Italiji, proglasila ga je već 28. veljače. Niste znali? Naravno da ne, s obzirom da to nije prijavljeno u Sloveniji. Ali oni koji su na vrijeme pozvali na akciju optuženi su za paniku. Međutim, neodgovorno je, zapravo, kazneno djelo zanemareno, pa ni širenje opasnosti nije bilo ograničeno na Sloveniju. S koncerata i nogometnih predstava u Italiji i Španjolskoj virus se brzo proširio po Europi, a desetci tisuća su umrli i nastavit će umrijeti. Neki koncerti i nogometne igre nisu otkazani zbog pohlepe za novcem, čak i nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija odgodila proglašenje pandemije. Na primjer, u Švedskoj, gdje se opasnosti od koronavirusa već dugo ismijavaju, danas imaju 10 puta više smrtnih slučajeva na milijun ljudi nego u Sloveniji.
Posljedice su drastične i na svim ostalim područjima. Europa je tjednima bila u potpunosti blokirana. Unutarnje granice su praktički zatvorene za gotovo sve putnike. Europska solidarnost ovisno o institucijama EU ne postoji u praksi. Za sve ovo vrijeme, od izbijanja epidemije, nismo dobili niti jednu masku, niti jedan komad zaštitne opreme, niti jedan ventilator pluća iz Europske unije. Još nije zaključen niti jedan zajednički europski ugovor s jednom isporukom. Možemo se osloniti uglavnom na sebe i prijatelje u regiji. Postoje razne komplikacije pri naručivanju zaštitne opreme zbog kolapsa na tržištu, obilja korisnika i žurbe. Mnogi se u budućnosti mogu izbjeći javno objavljivanjem svih ponuda i ugovora.
 
Europska središnja banka djelovala je znatno bolje i brže nego u prošloj financijskoj krizi proširivanjem svoje sposobnosti zaduživanja, a Europska komisija labavljenjem pravila o državnim potporama i preraspodjelom sredstava iz postojećih fondova EU-a. Ključni instrument, tj. Koronska obveznica, koja bi omogućila financiranje epidemije po umjerenim troškovima i bez direktnog pritiska na javni dug pojedinih zemalja, još uvijek nema dovoljnu potporu najbogatijih država članica. U ovom trenutku danas je važna budućnost naše zajedničke valute eura, kao i budućnost Unije.
Zato moramo biti posebno svjesni da ćemo za ublažavanje epidemije morati vratiti sav novac koji možemo posuditi. Zato ćemo učiniti sve što je u našoj moći da: sačuvamo potencijal našeg gospodarstva, a time i radna mjesta i, kroz to, sve vitalne elemente socijalne države tijekom epidemije; Da ćemo u europskom kontekstu dobiti takav dužnički instrument da se teret može širiti tijekom dugog razdoblja, bez visokih kamatnih stopa i bez ozbiljnih šokova za prosperitet Slovenije.
 
Moramo znati i da će se nakon prevladavanja epidemije ponuditi nove mogućnosti. Oni koji izađu iz ove krize s manje štete i očuvanijim ili čak obnovljenim kapacitetom bit će jači, konkurentniji i stoga uspješniji. Kriza donosi i novi pogled na naš zdravstveni sustav. Puno dobrog, požrtvovnog, izuzetno kvalitetnog i inovativnog rada i rješenja u našem zdravstvenom sustavu postalo je vidljivije nego ikad. Istovremeno, postajalo je još jasnije da su nam potrebna dodatna ulaganja u naš zdravstveni sustav, reforma plaća, čišćenje korupcije iz opskrbnih lanaca i značajno bolja organizacija.
Poštovani,
neka ovih dana više nikome ne bude na raspolaganju da razmisli o onome što kao pojedinac, obitelj, posao, zajednica, općina i Slovenija u cjelini možemo učiniti u budućnosti da radimo bolje, brže i inovativnije s boljom organizacijom, ekološki prihvatljivije i s više jedinstva.
Hvala svima na zrelosti i brizi. Do sada nam ide dosta dobro. Slovenija također izvana dokazuje da znamo i možemo. Nastavimo ovim putem. Ostanite zdravi.
 

Hana Murn, http://demokracija.si/fokus/video-samo-v-sloveniji-javna-rtv-slovenija-ki-jo-financiramo-vsa-slovenska-gospodinjstva-v-casu-krize-prekine-govor-predsednika-vlade-janeza-janse.html

Povezane objave

Drugi svjetski rat je počeo u Gdanjsku, a završio u Japanu

HF

Brat Ćiće Senjanovića kažnjava Hrvate

HF

Obrat u slučaju tužbe Srba iz Chicaga

HF

CENZURA – Odgovor Hrvatske radio televizije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više