Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Nobelovac Luc Montagnier govorio je istinu

Došlo je do manipulacije s virusom Corona

 
 
Kad se stavovi i mišljenja ne slažu sa činjenicama
Čitav svijet pati od kolektivne psihoze pandemije koronavirusa, tajanstvene virusne upale pluća koja se pojavila 24. prosinca u Wuhanu (Kina) i koja se prenosi s čovjeka na čovjeka. Istovremeno posebice na društvenim mrežama, pandemija sve više otvara pitanja: Jesmo li svi ili samo neki u opasnosti? Čime je uzrokovan koronavirus – koje je njegovo podrijetlo? Kako se liječi? Što je istina? Trebaju li »lažne vijesti« biti sankcionirane? Tko odlučuje, što je istin, a a što je laž… Ukratko, svjedoci smo urušavanja vjerodostojnosti i povjerenja u institucije koje su nekad bile glavni davatelji informacija. Moramo se zapitati – kojem stručnjaku treba vjerovati? Ovaj fenomen je u jednoj ozbiljnoj studiji nazvan »propadanje istine«, koji se prvenstveno ogleda u zbrci između mišljenja i činjenica te smanjenju povjerenja u do sada poznate izvore činjeničnih podataka.
Nobel Prize-winning virologist Luc Montagnier believes COVID-19 ...
Luc Montagnier
 
Kako to izgleda u stvarnosti? Pođimo primjerice od intervjua profesora Luca Montagniera, dobitnika Nobelove nagrade 2008. godine. On je 17. travnja na francuskom TV kanalu CNews izjavio da je »došlo do manipulacije s koronavirusom. Postoji model koji je klasični virus, uglavnom koji dolazi od šišmiša, ali njemu je dodan umetak HIV sekvence. Poruka je jasna; nemojte nekritički vjerovati u ono što nam svakodnevno pružaju televizijski i novinski izvještaji«. No ubrzo kreće napad na nobelovca. Znanstveni povjesničar sa Sveučilišta u Parizu Alexandre Moatti izjavljuje da »iskustvo Luca Montagniera o HIV-u može predstavljati iskrivljenu prizmu. Ova pozicija koju je zauzeo Montagnier suprotna je onome što većina u znanosti podržava«. No optužbe idu i dalje od toga: »Nije prvi put da, unatoč prestižu zbog Nobelove nagrade, s njime upravljaju drugi znanstvenici«. Što znači da drugi njime vladaju? Tko su oni? Neki ga čak vrijeđaju: »Ostario je pa ne zna što govori«.
Nobelovac L. Montagnier je radio na Medical Research Council Carshalton u Londonu i na Institutu za virologiju u Glasgowu. Bio je direktor Odjela za onkologiju Instituta Pasteur u Parizu, direktor Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Parizu i sveučilišni profesor. Osim Laskerove nagrade (prestižna američka nagrada Zaklade Albert i Marija Lasker) primio je mnogobrojna odlikovanja i nagrade, poput Vitez legije časti te mnoga profesionalna priznanja u Švicarskoj, Kanadi i Japanu. Za one koji prozivaju i vrijeđaju nobelovca, to očigledno ništa ne znači. Oni ne moraju biti ni nobelovci ni znanstvenici, jer »poznaju« službenu istinu. Francuski Le Figaro tvrdi da je u pitanju njegovo »znanstveno potonuće«. Neki meinstream mediji tvrde da »L. Montagnier već neko vrijeme podržava teorije bez znanstvene osnove koje su vrlo bliske teoriji urote. A posebno su se obrušili na onaj dio njegova intervjua, gdje Montagnier tvrdi da »bolest nije toliko opasna kao što nam je predstavljena«. Nobelovac se pritom poziva i na rezultate uglednog indijskog laboratorija iz New Delhija koji je, u veljači ove godine, potvrdio da koronavirus ima u sebi najmanje četiri umetka proteina HIV-a, što sugerira da je bioinženjeriran kao biološko oružje. Ubrzo nakon što je na internetu objavljen rad indijskih znanstvenika, Indija je pod pritiskom morala povući te rezultate. Pojavio se netko tko je rezultate indijskih znanstvenika ocijenio da su »fake news«.
 
Montagnier tvrdi da je s koronavirusom učinjena manipulacija, ne zna zašto je to učinjeno te nikoga ne optužuje. Smatra da su kineski znanstvenici možda pokušali pronaći cjepivo protiv HIV-a. »Moj posao je iznošenje činjenica. Ne krivim nikoga, ne znam tko je to učinio i zašto«, rekao je nobelovac. Znanstvenici koji drže do svoje struke i profesionalne etike, ne žele se svrstavati i zaletavati s ocjenama. Neki vele da su s pozornošću poslušali poruke koje je nobelovac L. Montagnier iznio u svome intervjuu za francuski Cnews.
 
Prof. dr. Krešimir Pavelić, osnivač i dugogodišnji pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i aktualni dekan Medicinskog fakulteta u Puli u svome intervjuu za Al Jazeeru navodi sljedeće: »O podrijetlu SARC-Cov-2 virusa postoje dvojbe. Prema jednoj varijanti, a ta je i službena, virus je vjerojatno prenesen iz šišmiša u čovjeka u kojem je prirodnom selekcijom mutirao. Spominju se i drugi životinjski izvori. Druga teza ukazuje na to da je virus konstruiran u laboratoriju u bioterorističke svrhe. Bez obzira na to koja je varijanta ispravna – i za jednu i za drugu postoje dokazi – virus je namjerno ili nenamjerno izmakao kontroli. Postavlja se puno važnije pitanje zbog čega je do toga došlo, je li to planiran ili slučajan događaj. Naposljetku tko će odgovarati za čitav niz nepromišljenih poteza koji su u vezi s tim napravljeni. Zašto se u ovom slučaju radi iznimka u pristupu i evaluaciji znanstvenih podataka u odnosu na neke druge bolesti, osobito od strane medija«. (Al Jazeera, 25. 4. 2020.). No u posljednje vrijeme u vezi s pandemijom koronavirusa, bilježimo i neke događaje koji pokazuju da je problem već izašao iz okvira medicine.
​​
Neugodno iskustvo Beate Bahner
 
Pandemija koronavirusa sve nepovoljnije utječe i na slobodu tiska širom svijeta. »Sve više i više novinara u Europi trpi posljedice urušavanja vladavine zakona, fizičkih napada, internetskih prijetnji i financijskih problema«, upozorili su Reporteri bez granica u svome Indeksu slobode tiska, izdanom 2020. godine. U petak, 3. travnja 2020. godine, Beate Bahner, ugledna odvjetnica iz Heidelberga (Baden-Württemberg) koja ima 25-godišnju karijeru, autorica je pet knjiga…, objavila je priopćenje za javnost u kojemu je koronavirusne mjere njemačke vlade označila »neustavnim« jer dovode u pitanje mnoga temeljna prava njemačkih građana, do sada bez presedana. Nakon toga je bila prisilno privedena od strane policije na odjel za psihijatriju, gdje je, kako je izjavila, »doživjela veoma ozbiljne posljedice i neugodnosti«. Tom prigodom je Timethy Bartesch, vijećnik Grada Heidelberga, uputio pismo gradonačelniku grada. »Poštovani gospodine gradonačelniče, molim vas da odgovorite na sljedeća pitanja: je li Grad Heidelberg upoznat sa sadržajem audiodatoteke? U audiodosjeu govori se o policijskom nasilju. Molim navedite podatke ima li gospođa Bahner ozljede glave? Je li istina da je gospođa Bahner nekoliko sati ostala u sobi bez WC-a, bez sudopera, bez sapuna i ručnika? Jesu li gospođi Bahner stavljene lisice? Ako je odgovor da, molim vas da detaljno objasnite razloge. Je li gđa Bahner odvedena na psihijatrijsku kliniku?…«, navodi se u pismu koje je objavio Rhein-Neicker-Zeitung. Savezna udruga njemačkih pravnika smatra da »njezino pritvaranje nije utemeljeno na Zakonu o psihijatrijskom liječenju«. Policija je taj događaj objasnila kao »poremećaj javne sigurnosti«, izjavivši da je žena koju je dočekala ophodnja »ostavila vrlo zbunjujući dojam, natjeravši policajce da je odvedu u kliniku«.
Što se to događa s pandemijom koronavirusa? Prije nekolika dana je Vittorio Sgarbi, talijanski zastupnik u svome nastupu u parlamentu, prozvao Vladu: »Recite istinu. Ne pravite od ovog parlamenta parlament laži. Nemojte govoriti o 25.000 umrlih, to nije istina. Jer naš Zavod za javno zdravstvo tvrdi, da je 96,3 posto mrtvih preminulo od drugih patologija – raka, infarkta itd.« Opet se postavlja pitanje tko iznosi fake news, a tko govori istinu? A dr. Rashid A. Butter je na NEX NEWS-u dao ekskluzivni intervju u kojemu iznosi pojedinosti, navodeći konkretna imena, tko je u SAD-u odgovoran za nepoštovanje odluke Vlade kojom je još prije pet godina, zbog moguće opasnosti od pandemije, zabranjeno daljnje istraživanje koronavirusa. »Netko je prekršio taj zakon (navodi imena) i dopustio da se na drugom mjestu izvan SAD-a nastavi rad na tim virusom. Zato sada imamo ovo što imamo«, ističe Butter u svome intervjuu. Optužio je Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Zakladu Bill&Melinda Gates i mainstream medije da objavljuju lažne podatke o koronavirusu. Pozvao je liječnike širom svijeta da progovore istinu o koronavirusu, neka se ne boje za mogući gubitak licencije ili radnog mjesta, jer je sada u pitanju budućnost ove civilizacije. Citirao je i pojedine znanstvene rezultate koji pokazuju da je virus genetski modificiran…
 
Sve što je izgovoreno u ovom gotovo jednosatnom TV intervjuu, nije bilo tko, već jedan od 50-ak najuspješnijih liječnika u SAD-u. Slične stavove dijeli i američki predsjednik Donald Trump. Tko govori istinu, a tko širi »lažne vijesti«? To se može veoma lako provjeriti. Dovoljno je pogledati postoji li vladina odluka i što u njoj piše.
​Prije dvije godine Korporacija (The RAND Corporation), jedan od najutjecajnijih »think tankova« u SAD-u u svome je izvješću »Propadanje istine« došla do zanimljivih zaključaka: izvješće propituje rastući nedostatak povjerenja u institucije, eroziju građanskog diskursa, sve veću političku paralizu, nedostatak političkih rasprava pa sve do isključivanja građana iz političkog procesa. Svjedoci smo erozije vjerodostojnosti i povjerenja u institucije koje su nekad bile glavni davatelji informacija, ističe se u tom dokumentu. A to u kombinaciji s rastućim neslaganjem s objektivnim činjenicama dovodi do pitanja kojem stručnjaku treba, a kojemu ne treba vjerovati? Fenomen, nazvan u ovome izvješću »Propadanje istine«, definiran je zbrkom između mišljenja i činjenica te smanjenjem povjerenja u ranije poznate izvore činjeničnih podataka… Dobro znamo da u društvu nikada nisu svi jednako mislili, pa tako ni o koronavirusu, gdje očigledno postoje i potpuno oprečna mišljenja. Rješenje kako izaći iz ove situacije moguće je postići na dva načina. Demokratskim putem, uz punu odgovornost i razboritost, jer samo većina ne mora nužno biti jamstvo za donošenje kvalitetnih rješenja. Ili, putem nametnutog konsenzusa (suglasja) s ciljem da svi »jednako mislimo«.
 

Drago Kraljević, 3. V. 2020., http://novilist.hr/Komentari/Osvrti/Drago-Kraljevic-Kad-se-stavovi-i-misljenja-ne-slazu-s-cinjenicama

Povezane objave

PROJEKT VERITAS – Jordan Walker, izvršni direktor Pfizera, pojasnio kao funkcionira prijevara

hrvatski-fokus

Pupovčev sin uhljebljen prije natječaja

HF

Kafić u kojem je Hasanbegović pobijedio

HF

Slavni hrvatski general i pjesnik

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više