Hrvatski Fokus
Gledišta

Male stvari određuju visoku politiku

Treba provesti reviziju suđenja Andriji Artukoviću

 
 
„Ne ćemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata“. Što to znači za Hrvatsku i za hrvatski narod? To je ključno političko pitanje (ključni politički problem) za Hrvate i za Srbe. Pa i za muslimane u BiH. I Bakir Izetbegović za Hrvate u BiH kaže da su ustaše. Za to ključno političko pitanje, ključni politički problem na prostoru bivše države, potrebno je sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost. Vijeće, koje će voditi HAZU i Institut Ivo Pilar. Ali da to ne bude ono Vijeće koje je reklo da je uzvik Za dom! ustaški pozdrav koji se povremeno može koristiti. Znakovito. Interesantno. A Ivica Račan je legalizirao pozdrav Za dom. Zato što ga je volio? Ili?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/zadom1.jpg
Ako to nije ustaški pozdrav, čiji je onda? Jer kažu da je ustaški Za dom i Pavelića. Zašto se ne spominje onoga koji ga je uveo u Domovinski rat? Ako to nije ustaški pozdrav, što to znači za povijest NDH? Napisanu i skrivenu? A što napisana povijest o NDH znači Srbiji, tužitelju Andrije Artukovića Anti Nobilu, „antifašistima“, redateljici filma DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ Dani Budisavljević i Oliveru Frljiću? I na koncu, što to znači službenom broju od 80.000 žrtava u Jasenovcu?
 
Muka mi je uspoređivati Pavelića i Mihailovića, ali u Srbiji grade spomenike Draži Mihailoviću, a u Hrvatskoj, samo neki (bezuspješno) nastoje dokazati istinu o Anti Paveliću. Dakle, da bi se riješilo (pozitivno) glavno političko pitanje, koje je glavni politički problem na prostoru bivše države, potrebno je sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost. Vijeće, u kojem će obvezno sudjelovati i Igor Vukić, Stjepan Razum, Blanka Matković. Vijeće, koje će tražiti reviziju suđenja Andriji Artukovića. Sve to, da bude otvoreno za javnost. Da to prenosi 1. program HRT-a. Unatoč tome, ili zahvaljujući tome, odricanju od NDH, i za Bakira Izetbegovića, kamoli za Milorada Pupovca i Aleksandra Vučića, mi smo ustaše. Samo jedna crna majica na jednoj službenoj državnoj obljetnici, pokreće političku lavinu. Kao što se u visokim planinama u vrijeme proljeća na određenim mjestima, dinamitom ruši snijeg, nakon odlaska Zorana Milanovića sa obljetnice Bljesak, zbog jedne crne majice, Milanoviću čestitaju mnogi. Poput predsjednika RS-a Milorada Dodika. Vidite kakve sitnice određuju visoku politiku.
 

Jure Vukić, Tribanj

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Položaj Hrvata u Srbiji prioritet za Vladu

HF

Dr. Nikola Dogan iz Cakića šora

hrvatski-fokus

Чешаљ i четке  na RTV2 u emisiji ‘Svjetionik’ od 8. svibnja 2022.

hrvatski-fokus

Nedostatak opće kulture

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više