Hrvatski Fokus
Religija

Jasna sprega četničkog pokreta i SPC-a

Simbioza četnika i Srpske pravoslavne crkve

 
 
U Crnoj Gori je objavljena knjiga crnogorskog publiciste Miroslava Ćosovića ‘Bizarni sveci Srpske crkve’, koja je poprilično uzbudila srpske klerikalne krugove. Dana 26. veljače 1199. umro je Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića i jedan od svetaca Srpske Pravoslavne Crkve. Uzajamna povezanost u jednom cilju, a to je Velika Srbija povezuje četnički pokret sa SPC-om nastala je kao privatna crkva dinastije Nemanjića. Rastko Nemanjić (u monaštvu nazvan Sava), sin velikog župana Stefana Nemanje, iskoristio je potpuno nesređeno stanje u Bizantu (Istočno Rimsko Carstvo), i od nicejskog cara Laskarisa 1219. godine, dobio odobrenje da osnuje autokefalnu, dakle nezavisnu crkvu, nad kojom Carigradska crkva nema jurisdikciju. U vrijeme kad je Sava isposlovao crkvu od nicejskoga cara Carigradom su vladali Latini, a Nicejska državica sebe je smatrala nasljednicom Bizanta. Da je neprekidno u Bizantu bilo uredno stanje, Srbi nikada ne bi dobili autokefalnost. 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/djujic.jpg
Četnički pop – koljač Momčilo Đujić
 
Kako je Ratko Nemanjić proglašen svetim kao Sveti Sava, samo učenje naziva se svetosavljem. Međutim, „Svetosavlje“ nije vjera nego ideologija i to velikosrpska ideologija i tek kad se spozna ta očita činjenica i pogleda koji i kakvi ljudi su proglašeni svetim, postaje jasna sprega četničkog pokreta i SPC-a. Samo jedan primjer: Nikolaj Velimirović (1881. – 1956.), episkop žički, školovan na Zapadu, u mladosti je bio zastupnik liberalnih ideja i ekumenizma. U međuratnom razdoblju postaje predvodnik pravoslavnih bogomoljaca i okreće se antieuropejstvu i konzervativizmu, prezirao je europsku kulturu, znanost i napredak. Osnivač je desničarske političke ideologije svetosavskog nacionalizma, smatra se duhovnim inspiratorom Ljotićeve organizacije ZBOR. Često je kritiziran zbog antisemitskih stavova, Hitler ga je odlikovao 1934. godine, a Velimirović je uspoređivao njemačkog kancelara s djelom svetog Save.
 
Refren četničke himne ovako glasi:
"Svi četnici idu brat do brata,
I slušaju Đujić komandanta.
Svi četnici ljutu bitku biju,
Svi se bore za svoju Srbiju".
Koji apsurd, četnici koljači postaju sveci, a SPC koči kanonizaciju bl. kardinala  Alojzija Stepinca!
 

Lili Benčik

Povezane objave

Kronika događanja od 1332. do danas

HF

Crkvu ponovno pretvaraju u džamiju

HF

Molitva Boljanina Frane Radića

HF

Anatema protiv sudionika sinodalne skupštine LGBTQ puta u Vatikanu 4.-29. listopada 2023.

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više